„Décidément, la Roumanie a du mal à assumer son histoire du communisme!”
- 11-02-2010
- Nr. 512
-
Stéphane COURTOIS
- Actualitate
- 2 Comentarii
„Hotărît, României îi este greu, să-şi asume istoria comunismului său!" Iată, punctul meu de vedere oficial, referitor la Marius Oprea: Aflu cu stupoare că Marius Oprea riscă să fie constrâns să-şi părăsească postul de director al Institutului -IICCR- al cărui fondator este. Îl cunosc pe Marius Oprea de mult timp, şi, în special, din perioada cînd era fizic ameninţat şi tîrît în justiţie, de către foşti responsabili ai abominabilei poliţii politice a regimului comunist. Am putut atunci să-i apreciez şi curajul civic şi competenţa ştiinţifică. Marius Oprea este bine cunoscut în Franţa, unde a dat numeroase interviuri şi unde a intervenit la diferite colocvii ştiinţifice despre comunism şi post comunism. Cînd Consiliul Europei a votat cu patru ani în urmă, o rezoluţie care condamnă crimele regimurilor comuniste, licenţierea lui Marius Oprea ar constitui un semn evident de regres al guvernului român, referitor la problema istoriei şi memoriei totalitarismului în România, şi ar da un semnal deosebit de negativ în direcţia celorlalte ţări europene. Îi solicit actualului guvern român, să dea dovadă de suficientă maturitate pentru a înţelege întreaga importanţă a IICCR pentru viitorul ţării şi necesitatea de a păstra în fruntea acestuia, pe omul care îi este sufletul. Stephane Courtois Paris, […]
In luna mai anul trecut,cu prilejul lansarii unei cartzi,l-am intrebat pe ziaristul T.O. ce se intampla cu scriitorii fosti disidentzi,pentruca nu intzeleg dece nu se implica deloc in dedingrolada politica,economica,culturala,etc.,in sensul de a critica relele,de a demasca abuzurile,asa cum incepusera in 1990.raspunsul m-a lasat mut:,,e vorba de o intreaga gasca mai ales in jurul lui basescu si nu se poate face nimic!\”si a nominalizat exact pe cei criticatzi de defunctul marino.
Un grand merci aux intellectuels français qui écrivent dans cette revue pour leur soutien à l’effort de la société civile roumaine d’obtenir un peu plus de lumière sur le passé communiste de leur pays. Pour cela il faut du civisme et du courage devant cette immense blessure de l’histoire. Je me permets de citer une phrase de l’Archipel du Goulag : « Ah, si les choses étaient si simples, s’il y avait quelque part des hommes à l’âme noire se livrant perfidement à de noires actions, s’il s’agissait seulement de les distinguer des autres et de les supprimer ! Mais la ligne de partage entre le bien et le mal passe par le cœur de chaque homme. Et qui ira détruire un morceau de son propre cœur ?… »
J’essaie de traduire: „Ah! Dacă lucrurile ar fi atît de simple, dacă într-un loc ar exista oameni cu sufletul întunecat, dedîndu-se în mod perfid la acţiuni sumbre, şi dacă ar fi numai vorba să-i distingem de ceilalţi pentru a-i suprima! Dar linia de partaj între bine şi rău trece prin inima fiecărui om. Şi cine va merge pînă acolo încît să distrugă o bucată din propria-i inimă”