Despre Brexit şi alte fantasme

  • Recomandă articolul

Brexit noua ReutersBrexitul a şocat multă lume. Vestea pozitivă este că referendumul a fost organizat „pe bune“, contrazicînd puternic vocile, continentale sau insulare, deloc minoritare, ce ilustrează teoria conspiraţiei. La Londra n-a fost nimic aranjat. Bruxellesului nu i s-a făcut nici o concesie. Britanicii chiar au votat ţinînd seama de umorile lor. Acum, cîtă raţiune, reflecţie şi analiză au stat la baza acestei opţiuni este deja o altă discuţie. Sau cît de instruit, informat şi adecvat este electoratul britanic în raport cu, să spunem, cel românesc. Opinia mea, subiectivă, desigur, e că mare diferenţă nu este între votantul londonez şi cel bucureştean. Într-un stat în care execrabilul The Sun ia mereu faţa sobrului The Times este, pe undeva, normal ca votul să arate precum arată. Marea Britanie nu este nici spilcuitul finanţist din The City, nici doctorul în filozofie politică de la Oxford. Sau este, dar într-o (din ce în ce mai) mică măsură. Globalizarea nivelează inteligenţele, pînă ce acestea îşi pierd complet culoarea şi distincţia.

Democraţie şi iresponsabilitate politică

Cum de s-a ajuns aici? Lucrurile sînt extrem de complicate. Nu există alb şi negru, nu există corect şi incorect, nici o judecată de valoare nu e în măsură a epuiza colosala acumulare de tensiuni şi frustrări care a determinat Brexitul. Britanicilor nu li se poate reproşa alegerea făcută, gestul opţiunii lor este perfect democratic. În comparaţie cu tehnocraţia birocratică bruxelleză, pe care nimeni nu a ales-o şi care nu răspunde în faţa nimănui (ca-n România momentului!), David Cameron, care a cîştigat în 2015 o majoritate nesperată în ambele camere de la Londra glosînd pe o singură temă, referendumul legat de Brexit, şi-a dat demisia, asumîndu-şi rezultatul votului.

Nu sînt cîtuşi de puţin fanul ex-premierului conservator, care, cîştigînd generalele monotematic, a deschis practic cutia Pandorei nu doar în Marea Britanie, ci în întreaga Europă, putînd astfel să intre în istorie drept „groparul Uniunii Europene“. Cameron a apăsat politicianist pe o singură dimensiune, frica unei bune părţi a populaţiei britanice mai vîrst­nice de emigraţia profesională est-europeană şi de tsunamiul refugiaţilor levantini, iar acum culege fructele acestei obsesii monomane. Aparent elegant, el şi-a dat demisia. Este exact genul de retragere care nu va rezolva nimic. Însă, aşa cum subliniam, fostul premier Whig, formal măcar, a respectat regulile jocului democratic în dimensiunea sa reprezentativă şi consultativă. Cît de informaţi au fost electorii pro-Brexit este o dimensiune care ţine de perversitatea politicilor instrucţiunii publice din ultimele decenii.

Însă mai contează? Sau ce valoare mai are ideea de responsabilitate politică, una care-i incumba lui Cameron, acesta nefiind obligat să promită blana ursului din pădure unui electorat debusolat şi din ce în ce mai naţionalist, în 2015? Singura problemă este că momentul actual seamănă afurisit de mult cu acela din 1933, care a adus la putere, în Germania, Partidul Naţional-Socialist, pe seama unui scrutin perfect democratic. Ce a urmat consemnează sec toate manualele de istorie: dictatura apare sub auspicii democratice.

Dar de ce să fi votat majoritatea britanicilor aşa cum a făcut-o? Insularii au fost mereu deosebiţi. Mental, la nivel inconştient, mulţi britanici încă mai au nostalgia fostului Imperiu colonial mondial. De aici, aroganţa, suficienţa şi conştiinţa reflexă a unei unicităţi neproblematice. Vorba lui Cameron: copiii amploaiaţilor români din Marea Britanie să primească indemnizaţie la valoarea din România, dar părinţii lor, angajaţi în Insulă, să plătească impozite în cuantum identic cu al britanicilor sadea. De unde şi ideea, clar morbidă, a unei inegalităţi în drepturi de factură net antidemocratică. Prin urmare, să spunem că britanicii, pe bună dreptate sau abuziv, s‑au considerat mereu „mai cu moţ“ decît restul europenilor. Individualismul lor genetic, pragmatismul liberal şi conştiinţa libertăţii personale nu au rimat niciodată cu colectivismul social al continentalilor. Nu ştiu dacă e bine sau rău, dar aşa stau lucrurile din 1215, de la Magna Charta Libertatum. Această gîndire îi defineşte pe mulţi britanici sau măcar pe unii dintre englezi. Că în primele opt ore de la anunţarea rezultatelor Brexitului Marea Britanie a pierdut 350 de miliarde de lire sterline, sumă mai mare decît contribuţia Regatului Unit la bugetul Uniunii Europene în ultimii 15 ani, este doar unul dintre efectele perverse ale libertăţii de opţiune la care a făcut apel iresponsabilul demisionar Cameron.

Dar, cum nu e greu de anticipat, vor urma şi alte consecinţe negative pentru britanici. Şi nu doar pentru ei. Întîi, pe cale de consecuţie, acest prim referendum nu are cum să se oprească aici, deoarece unele regiuni istorice ale Regatului Unit, precum Scoţia şi Irlanda de Nord, au votat contra Brexitului. Autonomismul pus în mişcare de neinspiratul fost lider conservator nu are de ce să-şi consume instantaneu energia. Logic şi fair ar fi ca Scoţia să-şi cîştige independenţa politică, iar Irlanda de Nord să se unească cu Republica Irlanda. Decontul va fi plătit atît de Londra, cît şi de statele emergente. Dar cutia Pandorei este mai bogată în elemente, fapte şi consecinţe. Secesionismul britanic în raport cu UE va da apă la moară mişcărilor separatiste de pe continent. Catalanii şi bascii, fanii Padaniei, secuii etc. vor solicita şi ei, pe bună dreptate, ieşirea din cadrele statale actuale. Iar dacă acest secesionism multiplicat va implica şi violenţă, ceea ce nu-i exclus, cred că domnul Cameron îşi va merita locul în galeria celor mai mediocri politicieni britanici. Conservatorul şi-a dat demisia, dar pentru victimele conflictelor pe care iniţiativa sa probabil că le va genera cine plăteşte? Sigur nu băutorul de bere de la Newcastle sau huliganul din galeria lui Chelsea…

Mediocritatea politică, premisa autodistrugerii europene

Pe de altă parte, UE este departe de a revendica virginitatea vestalei în această urît mirositoare afacere. Mulţi spun că Madame Merkel are o mare parte de vină în tot acest context. Declaraţiile iresponsabile legate de emigraţia musulmană i-au speriat, neîndoielnic, pe mulţi dintre britanici. După fobia (cu temei fals) faţă de est-europeni, cetăţenilor din (încă) Regatul Unit li s-a indus şi frica de invazia (fantasmată a) refugiaţilor din zonele de conflict orientale. La inabilitatea liderului de la Berlin s-a adăugat şi iresponsabilitatea lui Cameron, care în loc să întărească paza de frontieră, gest simplu şi deloc costisitor, a promis referendumul ale cărui imprevizibile consecinţe o să le trăim în curînd cu toţii.

Dacă mai adăugăm la absenţa de viziune a celor doi lideri politici şi mediocritatea funcţionărească bruxelleză, atunci nu e greu să înţelegem ce s-a întîmplat de fapt. Britanicii nu au votat contra Europei, ci împotriva unei mentalităţi colectiviste ce nu are nimic de-a face cu democraţia şi capitalismul pe care ei îl cunosc. Iar pentru asta, „popularii europeni“ ar cam trebui să-şi asume vina. Cred că Alexis Tsipras, premierul elen, are dreptate atunci cînd spune că „deşi decizia poporului britanic ne întristează, ea trebuie respectată. Nu trebuie să învinuim poporul britanic cînd graniţele rămîn deschise pentru politicile de austeritate şi stau închise pentru oameni“. Prin urmare, între Kohl şi Merkel, între Mittérand şi Hollande, între Blair şi Cameron diferenţa este enormă. Europa se prăbuşeşte pe mîna liderilor ei. Ceea ce se întîmplă acum cu Marea Britanie nu este decît un prim capitol.

Comentarii utilizatori

Adaugă comentariu

object(WP_Term)#13241 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }