Despre un anume fel de a înainta
Scrisoare lui Horia-Roman Patapievici
- 23-06-2011
- Nr. 580
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Editorial
- 7 Comentarii
Domnule preşedinte al ICR, Am văzut întîmplător, duminică noaptea, pe programul 1 al TVR, emisiunea Garantat 100% la care aţi fost invitat. Am vizionat-o într-o stare de veghe şi de somn, dar cred că principalele idei le-am reţinut. Dacă vă vor fi deformate ideile, sper să mă scuzaţi şi să le puneţi pe seama orei înaintate la care TVR programează asemenea emisiuni, foarte bune, dar care îşi distrug propria audienţă prin difuzarea în spaţii de timp imposibile (Garantat 100% ar merita un tratament mai bun, nu toţi intelectualii sînt noctambuli…). Am aflat, cu acest prilej, că, în opinia dumneavoastră, după prezentarea Raportului de condamnare a comunismului (în 2006) şi după încercarea de suspendare (eşuată) a preşedintelui Băsescu (în 2007), în lumea intelectuală s-a creat o falie extrem de puternică între adepţii şi contestatarii lui Traian Băsescu. După acele momente, ruptura a fost totală, iar dumneavoastră, ca şi alţii, susţineţi că aţi fost ştampilat ca „intelectual al lui Băsescu“. Credeţi că de atunci vi se trage pîrdalnica sintagmă? Doar de atunci? Ce s-a întîmplat din 2007 pînă în 2011 e o perioadă de timp în care aţi fost antiBăsescu? Nu cred că se poate să trăim în iluzia perpetuă că […]
Articolul e plin de tact la adresa domnului Patapievici. Domnia sa reprezinta una dintre cele mai amare dezamagiri postdecembriste. Imagine a rezistentei prin cultura a devenit un lingau oficial, catel de curte al actualei puteri. Daca maine domnul Basescu nu este presedinte oare cum se pozitioneaza domnul Patapievici?
Aseara, a aparut inca o reactie a presedintelui Basescu, facuta ieri (vineri) la Bruxelles. Presedintele a refuzat sa comenteze solicitarile (tot mai numeroase) din Romania, de a-si cere scuze fata de Regele Mihai. Dimpotriva, presedintele a fost iritat si nervos ca este intrebat la Bruxelles despre o „problema interna”.
din ADEVARUL:
Președintele Băsescu continuă bătălia cu regele Mihai și la Bruxelles.
Președintele Traian Băsescu a refuzat astăzi, la Bruxelles, să răspundă întrebărilor jurnaliștilor cu referire la declarațiile incriminatorii ale acestuia față de regele Mihai. Băsescu a părut mirat de întrebări și a răspus, râzând: „Tocmai la Bruxelles v-aţi gândit că nu puteţi dormi de grija regelui? Drum bun! Spre casă”.
din GANDUL:
La două zile după atacul dur la adresa Regelui Mihai, aflat la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu a expediat subiectul pe motiv că „este o problemă internă”.
„Este o problemă internă. Tocmai la Bruxelles v-aţi gândit că nu puteţi dormi de clarificări?! Drum bun către casă”, a răspuns el iritat unei întrebări referitoare la declaraţiile privindu-l pe fostul suveran, după care a părăsit sala în care s-a desfăşurat conferinţa de presă.
Traian Băsescu a participat ieri şi astăzi, la Bruxelles, la lucrările Consiliului European.
de la AMBASADA SUA.
La cererea liderilor Victor Ponta si Crin Antonescu, de a se pronunta cu privire la declaratiile presedintelui Basescu, Ambasada SUA a dat publicitatii mesajul presedintelui Harry Truman, cu prilejul decorarii Regelui Mihai cu cea mai inalta distinctie americana – Legiunea de Merit.
„Majestatea Sa Regele Mihai I al României a dat dovadă de un comportament excepţional de merituos în exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Naţiunilor Aliate în lupta lor împotriva Germaniei hitleriste. În iulie şi august 1944, Naţiunea sa, aflată sub dominaţia unui regim dictatorial asupra căruia Regele nu avea niciun control, aliindu-se cu agresorii germani, el, Regele Mihai I, a reuşit să dea ţel, direcţie şi inspiraţie forţelor interne, necoordonate până atunci, care se opuneau conducerii dictatorului. Deşi capitala era încă dominată de trupele germane, pe 23 august 1944, în culminarea eforturilor sale, el însuşi, din proprie iniţiativă şi fără a se gândi la siguranţa personală, a dat semnalul unei lovituri de stat ordonând gărzilor palatului său să-l aresteze pe dictator şi pe principalii lui miniştri. Imediat după, într-o inspirată proclamaţie către ţară, adresată la radio, el a informat Naţiunea despre decizia lui de a scoate România de sub jugul nazist şi a chemat Armata să se întoarcă împotriva trupelor germane şi să ucidă soldaţii, să-i ia prizonieri sau să-i alunge din ţară. Puşi în faţa acestui frontal şi puternic act din partea suveranului lor, răspunsul poporului român şi al Armatei Române a fost imediat şi din toată inima. Rezultatul: în doar câteva zile, cea mai mare parte a teritoriului României a fost eliberat de sub controlul nazist, şi principala linie a rezistenţei germane pe frontul de sud-est a fost retrasă cu cinci sute de kilometri spre nord-vest. Prin judecata lui superioară, prin îndrăzneala acţiunii sale şi prin înaltul caracter al conducerii sale, Regele Mihai I a avut o contribuţie extraordinară la cauza libertăţii şi democraţiei”.
Ambasada SUA – tot ca un raspuns indirect la afirmatiile presedintelui Basescu – a transmis presei si textul aflat pe placa de la Memorialul Holocaustului din Bucuresti:
„Holocaustul în România, 1940-1944. În timp ce Germania nazistă, aliaţii şi colaboratorii ei implementau planurile de distrugere a evreilor europeni, care vor fi cunoscute sub numele de Holocaust sau Shoah, statul român a dezlănţuit propria persecuţie sistematică a evreilor care a fost anticipată de legislaţia antisemită a anului 1940. Pogromurile din Dorohoi şi Galaţi, din iunie 1940, cele din Bucureşti, din 1941, şi Iaşi din iunie 1941, au lăsat în urmă mii de morţi şi au marcat începutul distrugerii organizate a evreilor români. În octombrie 1941, regimul Ion Antonescu a început deportarea evreilor din Basarabia şi Bucovina în Transnistria, declanşând genocidul, cu scopul eliminării populaţiei evreieşti a ţării. Între anii 1940-1944 statul român a fost responsabil pentru moartea a cel puţin 280.000 de evrei români şi ucraineni. De asemenea, 25.000 de persoane de etnie romă au fost deportate în Transnistria, unde 11.000 au pierit. În primăvara anului 1944, autorităţile maghiare de ocupaţie din regiunile de nord-vest ale României au deportat 135.000 de evrei transilvăneni la Auschwitz, unde au fost omorâţi de Germania nazistă. Naţiunea română şi guvernul ei au ridicat acest memorial ca un loc permanent de amintire şi ca un avertisment adresat generaţiilor viitoare”.
Intelectualii autointitulaţi ‘publici’, cosesc de câţiva ani buni pe păşunea prezidenţială, eficienţi spre stânga, cu recul spre dreapta, şi tot aşa. Când vine vorba să-l apere pe derbedeul securist de gura lumii, se ascund la umbră, bat coasa, mai trag un fum şi se scobesc în nas.
Cum să reacţioneze cei care de ani de zile cântă ‘dragu-mi mie la coasă..’?
Oare ce aşteptăm de la ei şi cine se cred? Le-a arătat proprietarul păşunea şi gata, se văd arendaşii istoriei, culturii şi literaturii patriei.
Când eram în liceu mă întâlneam adesea cu prietenii. La întâlniri, una dintre colege venea cu sora ei mai mică. Singura preocupare a mamei celor doua fete era să mă întrebe, după fiecare întâlnire, dacă au râs fetele. Atât.
Aşa şi cu cosaşii. Aşteptăm râsetele lor după ficare beţie a derbedeului securist. Cum lor nu li se întâmpla nimic deocamdată, eu zic să îi lăsăm. Să râdă.
Se uita faptul ca exista amendamente la aforismul lordului Acton „puterea corupe, puterea absoluta corupe in mod absolut”, de exemplu: „amendamentul JAR” – „accelerarea procesului de corupere este direct proportionala cu patratul gradului de incultura” …si „amendamentul 2 JAR” – accelerarea procesului de corupere si iresponsabilitate este direct proportionala cu cubul numarului de intelectuali si/sau formatori de opinie care sustin neconditionat (sau ca un mercenar) un asmenea politician”
…daca citim, interpretam prin grila celor doua amendamente de mai sus devine clara „iresponsabilitatea” intelectualilor asa numiti „basisti”
…sper ca fenomenul cu Regele Mihai sa-i trezeasca din obnubilare …altfel moral sunt mai jos decat Dinca „teleaga” fostul ministru al lui Ceausescu si cu a sa lectie „am fost un dobitoc”…
Acum citeva minute, a reactionat Consiliul de Administratie al Grupului pentru Dialog Social. Comunicatul poate fi citit si pe site-ul nostru, ca articol de legatura la comunicatul IRIR, pe care l-am primit ieri.
Conform site-ului http://www.gds.ong.ro, din Consiliul de Administratie fac parte:
Presedintele Consiliului de Administratie al GDS:
Radu Filipescu
Membrii Consiliului de Administratie al GDS:
Rodica Palade
Magda Carneci
Andrei Cornea
Andrei Oisteanu
O singura nedumerire: de ce comunicatul este semnat „Consiliul de Administratie al GDS” si nu „Grupul de Dialog Social”? Sint membri ai GDS care n-au dorit sa asume comunicatul?
Ce mai consemnam:
In nume propriu, nu am inregistrat, pina acum, nici o reactie de la Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu sau Mircea Mihaies.
Mircea Cartarescu a reactionat astazi intr-un editorial in „Evenimentul zilei”.
Vladimir Tismaneanu a dat ieri o declaratie la Radio Romania Actualitati.
Aceasta declaratie a fost prezentata ca stire de Agentia de presa Mediafax. Iata continutul stirii:
Vladimir Tismăneanu, autorul raportului în baza căruia Traian Băsescu a condamnat comunismul, exprimă rezerve faţă de stilistica exprimării şefului statului faţă de Regele Mihai, dar remarcă derapaje în dezbaterea pe subiect, preşedintelui fiindu-i atribuite „fraze şi atitudini care nu-i aparţin”.
„Ca profesor de ştiinţe politice şi istoric al comunismului îmi exprim rezervele faţă de stilistica exprimării”, afirmă Tismăneanu, într-o declaraţie acordată postului public de radio.
Pe de altă parte, politologul Vladimir Tismăneanu, care se defineşte „om de stiinţă” şi exprimă în scris „ceea ce are de spus pe subiecte istorice”, refuză să comenteze „logica politică” folosită de Băsescu atunci când a făcut respectivele afirmaţii.
„Între logica academică şi cea politică există diferenţe, şi nu sunt în poziţia să o judec pe cea de-a doua”, spune Tismăneanu.
Acesta remarcă totuşi „numeroase derapaje” în dezbaterea pe acest subiect şi susţine chiar că lui Băsescu îi sunt atribuite „fraze şi atitudini care nu-i aparţin”.
„Observ însă că în discuţia publică pe acest subiect s-au înregistrat de acum numeroase derapaje, preşedintelui Traian Băsescu fiindu-i atribuite fraze şi atitudini care nu îi aparţin”, apreciază profesorul Tismăneanu în declaraţia acordată postului public de radio.
Vladimir Tismăneanu a conchis spunând că poziţia sa pe acest subiect este cea exprimată în documentul în baza căruia, în 2006, preşedintele Băsescu a condamnat în Parlament regimul comunist din România.
„Pentru mine sunt importante opiniile oficiale ale preşedintelui Băsescu în faţa Parlamentului, în decembrie 2006, care, fără îndoială, rămân valabile şi la acest moment. Poziţia mea pe acest subiect este cea exprimată în raportul final al Comisiei prezidenţiale pe care am condus-o”, a afirmat el. (stire Mediafax)
Si pe blogul sau, Vladimir Tismaneanu a intervenit astazi cu un articol intitulat: „Zile fierbinti, pasiuni incinse”.
Ader intrutotul la cele spuse de „anca”; va felicit pentru directete, stil si tact, atribute greu de gasit in zilele noastre. Din 22 iunie, data declaratiilor de pomina ale presedintelui Basescu (si ne aflam in 24 iunie), dupa stiinta mea, dar s-ar putea sa ma insel, nici unul din „intelectualii lui Basescu” n-a aparut inca in mass media cu o luare de pozitie. Speram, din toata inima, ca o vor face, cu cit mai tirziu insa, cu atit mai trist…
Aţi reuşit, d-le O.Şimonca, o adresare perfectă către un intelectual fin ca Patapievici. Putea să iasă o filipică, dar a ieşit o lecţie de tact jurnalistic.