Editura Curtea veche, aruncată în stradă (Galerie foto)
Cultura în lanţuri şi lacăte
- 23-07-2010
- Nr. 534
-
Silvia DUMITRACHE
- Actualitate
- 4 Comentarii
ON-LINE De sîmbătă, 17 iulie, Editura Curtea veche a devenit actor într-un spectacol absurd: sediul din strada Ion Mincu nr. 11, în care editura şi-a desfăşurat activitatea mai bine de 10 ani, a fost sechestrat în mod abuziv şi, deşi nu există nici un ordin judecătoresc, angajaţilor nu li se permite accesul în clădire. Deşi există un proces pe rol în privinţa deciderii dreptului de proprietate asupra imobilului, Alexandru Schalli, care se consideră moştenitor, a hotărît să nu mai aştepte decizia care urma să fie dată pe 10 decembrie, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi a hotărît să îşi atingă scopul mai devreme. Luni, 19 iulie, s-a constatat, de către Secţia 2 de Poliţie, că nu există nici un temei legal pentru prezenţa bodyguarzilor de la Civis Pază, care blocaseră, de sîmbătă dimineaţa, accesul în clădire, în urma sesizării înaintate de către Schalli că imobilul este părăsit. După plecarea acestora, Alexandru Schalli nu a ezitat însă să meargă mai departe, chemînd un grup de peste 10 oameni care să menţină sechestrul. Accesul în clădire este blocat cu lanţuri şi lacăte. Alexandru Schalli nu s-a prezentat cu un executor judecătoresc, acţiunea sa, în opinia reprezentaţilor editurii, fiind abuzivă. […]
Revista a publicat si comunicatul Ministrului Culturii referitor la situatia sediului editurii. Este induiosator cum ministrul a disparut de la 1 iulie din minister, neraspunzand la scrisorile deschise ce i-au fost adresate, ca sa reapara in 26 iulie, dupa o luna, aparand interesele, capitalul si patrimoniul privat al unei edituri. Este intr-adevar un abuz si o incalcare a legii ceea ce se intampla cu sediul acestei edituri, dar ministrul nu ar fi avut oare de la 1 iulie si pana ieri de aparat si patrimoniul public, adica banii nostri, ai tuturor, cheltuiti de Administratia Fondului Cultural National dupa cum doreste directorul interimar Cristian Petcu, colaborator si apropiat al lui Mircea Geoana? Uitat in interimat de pe vremea aliantei cu PSD, Petcu finanteaza Fundatia Fantasio a lui Mazare de la Constanta, ca si Formatia Corala Traditionala de la Focsani a lui Oprisan, precum si propria Facultate de Teologie a dlui. Petcu de la Targoviste. Cum ramane cu patrimoniul public, dle ministru? E al nostru, al tuturor si al nimanui in acelasi timp? Sau sunt si asociatii maghiare care au nevoie de banii platiti de noi din impozite si taxe si redistribuiti buna bunul plac de AFCN-ul politizat si deprofesionalizat al dlui. dr. in drept canonic Cristian Petcu, specialist peste noapte in politici culturale?
Cu toata dragostea pentru cultura ( sunt chiar sotie de scriitor) nu pot fi de acord cu acest reportaj patetic.Daca exista un proces pe rol….dragi oameni de litere…trebuie sa intelegeti ca nici voi,( asa cum nici domnul mostenitor) nu aveti dreptul sa ocupati o proprietate pentru care nu aveti calitatea de proprietar.
Am ramas inmarmurita de abuzul care s-a facut asupra Editurii Curtea Veche. In nici un loc in lume nu este de acceptat sa iei „legea in mana si sa incerci sa-ti faci „. Ceea ce ma mira este faptul ca, institutii culturale ca, Asociatia Scriitorilor, nume de prestigiu in cultura romaneasca, „Idei in libertate” nu iau nici un fel de atitudine de SOLIDARITATE cu Editura „Curtea veche”. Toata lumea a „bagat capul in nisip ca strutul” ? Nu vedem, nu auzim, nu stim. Aceasta atitudine nu a dus niciodata nicaieri si eu personal nu am putut-o accepta niciodata.
D.B. traducator si colaborator al Editurii Curtea Veche, reînnoiesc aici respectul meu pentru calitatea umana si profesionala a membrilor Editurii Curtea Veche si-mi exprim indignarea pentru abuzul de care acestia sufera pe nedrept.
Îi îndemn pe toti colaboratorii editurii sa-si exprime solidaritatea si refuzul de a accepta aceasta grava injustitie.
Curaj, suntem alaturi de dumneavoastra!!