Electorale
- 20-09-2012
- Nr. 642
-
Radu Călin CRISTEA
- Politic
- 23 Comentarii
Cum va arăta România politică după alegerile parlamentare din 9 decembrie? Blocul USL și formațiunile politico-civice emanate de Traian Băsescu, PDL în primul rînd, vor duce trena unei curse care va resuscita particularitățile tipologiei electorale de la ultimul referendum. Competiția ar putea fi astfel bruiată de ingerința unor jocuri murdare: cercuri judiciare partizane, documente compromițătoare, șantaje, repoziționări ale serviciilor de informații, mesaje externe direcționate politic etc. Ponderea presei, îndeosebi a televiziunilor, va rămîne covîrșitoare, inclusiv, dacă nu în primul rînd, cu înclinații manipulatorii; actorii sînt știuți, de o parte, ca și de cealaltă, și, dată fiind miza excepțională a scrutinului, ne putem aștepta la cele mai felurite înscenări, de la perdele de fumigene la convenționale măceluri. USL, incluzînd aici și noile achiziții „progresiste“ și ecologiste, se află în situația lui Mircea Geoană – cel de dinaintea vizitei la Vântu. Va trebui doar să nu deschidă vreo altă ușă interzisă, să nu sperie Occidentul cu mișcări impredictibile și, pe cît va fi posibil, să-l lase în boii lui pe Băsescu pentru că, făcînd singurul gen de politică pe care îl cunoaște, acesta va puncta numai în contul USL. Semne de întrebare vin însă dinspre un handicap cu potențial devastator: […]
Nu rasuciti cutite in rana. Parfumurile lui MRU au aparut in spatiul intotdeauna nesuferit dintre predarea textului si aparitia revistei la chiosc sau pe net. Desigur ca noile dezvaluiri imi veneau ca o manusa.
imi place asta cu morar, domnule cristea, dar va pot garanta ca nu-s el :). in rest, nu e vorba ca m-am simtit lezat. sunt partizan, bineinteles, asa cum toata lumea este, chiar daca cei mai multi nu vor sa recunoasca. insusi acest loc e partizan, si nu e nimic rau in asta. totul e sa ne limitam la argumente. totusi. spuneti ca nu dau exemple de hotii usl. ma faceti sa rad. s-ar putea scrie o biblioteca. si asa cum ii stiu eu, ii stie toata lumea. daca dau un exemplu, discriminez zeci de mii, probabil.
si, inca o data, cand v-am pus afirmatiile in oglinda, nu le-am negat veridicitatea, ci doar le-am completat in cealalta parte. altfel spus, eu vad lucrurile ca rabinul de la buhusi, si dvs aveti dreptate, si eu am dreptate. ca sa fie completa, imaginea politicii romanesti e de ambele parti ale oglinzii
Cred ca exagerati simtindu-va lezat de raspunsul meu. Abunda, dupa cum ati vazut, de semne de intrebare. Pentru ca un schimb polemic sa prinda cheag e indispensabila nevoie de argumente de o parte, ca si de cealalta. Va ceream doar sa va probati opiniile. Faceti niste afirmatii tari (tip – ce si cit a furat USL), dar nu va ajutati cu citeva exemple. In rest – am ramas si ramin in expectativa. As vrea sa remarcati ca nu v-am contrazis in cazul Dragnea. Eu am identitatea la vedere si surse jurnalistice. Daca Dvs. sunteti Daniel Morar si vorbiti in lumina unor dovezi temeinice?
Foarte plastice portretele facute de autor sefilor din ARD, mai ales acela al lui Neamtu – genial. Se vede condeiul unui scriitor, nu mai citesc asa ceva in presa romaneasca. In locul Dlui Cristea as fi insistat si asupra parfumurilor si a vitei de Kobe cu care s-a garnisit MRU, iesea un portret super!
Fireste ca meciul se joaca. Am doar unele indoieli mai ales asupra pct. 4 din raspunsul tau. Eu nu cred ca Barosso si Reding se vor mai amesteca atit de brutal in sustinerea lui Basescu. Au primit multe mesaje pe care cred ca le-au digerat greu. E vorba, totusi, de singurii membri ai CE, cu identitatea lor politica stiuta, care au procedat cum au procedat. E clar ca in parte au fost intoxicati. Barosso ii cerea lui Ponta sa respecte citeva puncte care se regaseau, intr-o exprimare uneori identica, in doleantele Monicai Macovei. Barosso era minios ca Guvernul n-ar fi publicat nu mai stiu ce document in MO, iar Ponta i-a arata hirtia ce dovedea ca documentul aparuse deja. Etc. Daca totusi Barosso si Reding vor persevera in imixtiunile lor – efectul va fi contraproductiv pentru Basescu, PNL, MRU etc. Asa cum vad eu lucrurile – in motivatia votului pentru demiterea lui Basescu al celor aproape 7 milioane si jumatate de romani a fost si un raspuns la sfidarile celor doi oficiali ai UE. De aceea spuneam ca, bazindu-se sau nu pe voturile negative, USL va primi gratuit un bonus electoral din partea celor care vad in Basescu o concentratie a relelor incasate in ultimii ani. Daca la un protest impotriva poluarii sau pentru protectia ciinilor maidanezi cineva se trezeste strigind „Jos Basescu” sloganul e spontan impartasit de participanti. Tine loc de salut. E si o forma de exorcism la mijloc, dar sa nu ma avint prea tare.
foarte frumos, domnule cristea. eu am pus toate afirmatiile dvs in oglinda, si ma trezesc acuzat de partizanat. bun, dar in cazul dvs ce e? daca eu sunt partizan intr-o parte a oglinzii, in cealalta parte cum se numeste? (in acelasi timp, eu nu am construit decat un exercitiu)
nu stiu, dar parca ma asteptam, totusi, ca in acest loc, argumentum ad personam sa nu fie invocat
@Radu Calin Cristea
1. Rezultatele de la locale s-ar putea sa nu joace un rol prea important in castigarea parlamentarelor. De ce? Fiindca desi prin succesul de la locale USL a dobandit sansa de a construi o retea electorala pentru parlamentare, moniitorizarea va fi la sange. Chiar si acolo unde ti se va fura un vot se va „constata” ca tu ai furat doua…
2. La genul de erori savarsite zilnic de USL, se pot trezi in picaj de la 60% la 45% foarte usor.
3. E o strategie proasta sa te bazezi pe neputintele celorlalti. Singura cale este sa-ti intaresti „putirintza”.
4. Credeam ca ai inteles: a fost o vreme in care dl Basescu avea o singura retinere inainte de a face tot ce doreste: ochiul extern. Cum in acest moment e dovedit ca ochiul extern sta inchis, cand dl Basescu face si ce nu se cuvine, dar este extrem de vigilent, cand e vorba de adversarii dlui Basescu, nu-l vad pe presedinte ocolind abordari dintre cele ma „curajoase”…
5. Mai vorbim.
Multumesc. Week end placut.
Cred ca sunteti un pic partizan. Nu vad apele tulburi pe care pluteste PNL. Pe ce va bizuiti cind scrieti ca USL scirtiie? Negocierile inevitabil complicate de la locale si, recent, parlamentare s-au incheiat fara incidente. Daca Ponta si Antonescu sunt niste carieristi care calca pe cadavre va rog in mod amical sa urmariti evolutia lui MRU si poate mai vorbim, mai la iarna. A furat USL? Ce, cit, in citeva luni de guvernare? Daca noii demnitari de la Parchet si DNA vor sterge praful doar pe dosarele hotilor din PDL nu va fi bine. Ele ar trebui totusi sterse intr-un fel, nu credeti? Va sugerez sa urmariti cu atentie cazul Apostu. Ma indoiesc insa ca posibila influenta USL asupra justitiei dupa aceste mutari va fi considerabila. Imi sugerati ca stiti mai multe decit mine despre ”veriga” Dragnea. Nu va pot deci contrazice. Sa asteptam.
Sunt iarasi mai optimist decit tine. Recunosc ca in ultimele noastre pariuri amicale ai avut dreptate. Chiar m-a uimit premonitia ta in procesul lui Patriciu. Trebuie sa recunosti si tu ca am ratat insa la mustata. Imi incarcam prea mult comentariul daca descriam efectele actualului sistem de vot. Stii mai bine decit noi toti ca sistemul avantajeaza enorm partidele mari. Dupa calculele unor priceputi in materie (Parvulescu, intre ei) – ca sa depaseaza 50% dupa redistribuire, USL ar trebui sa cistige pe teren 42-45% din colegii. Acum, dupa hemoragia a aproape 10 procente dupa lunga vara fierbinte, USL se afla, potrivit unor sondaje OK, in jurul a 60%. Are prea putin timp sa scada sub 45% dupa alegeri. Analiza mea se bizuie si pe ceea se se intimpla pe flancul dreptei, adica incoerenta, lipsa de strategie, Macovei vs. Udrea, Neamtu rastindu-se la univers etc. Neputintele dreptei vor intari putirintele USL. O influenta vor avea si rezultatele de la locale unde, daca nu gresesc, USL a acumulat 34 de consilii judetene, iar PDL – 2. Apoi – hai sa presupunem ca USL va avea 47% si PDL – 20 (ARD este o alianta politica, nu juridica). Nu-mi vine sa cred ca in actualul context international Basescu va putea sa faca abstractie de aceasta situatie. Mai ales ca in 2005 a chemat la guvernare Alianta DA si nu PSD-ul care cistigase categoric alegerile. Prea esti Jacques ”le fataliste”…
Adevăr grăiți. Și nu singurul porumbel de acest fel care a zburat dinspre liderii USL. Pe fond – observatia era corecta. Diplomatic vorbind a fost o declaratie imposibil de bagat sub pres. Cind scriam de comunicare ma refeream la o masinarie mult mai complexa, cu profesionisti in materie, cu mesaje prompte si bine tintite etc.
analiza autorului, una *lucida*, cu care n-am cum sa *nu fiu* d-acord. Uite ca *nu* ma cheama „Nea Contra”…
Cele bune,
Nea Marin
sau asa:
PNL pluteste pe valuri tulburi. Alianta USL scirtiie. Crin si Ponta sunt niste carieristi care calca pe cadavre ca sa-si atinga scopurile. Sansa nesperata a useleului-ul vine din slabiciunea totala a pdl. pdl n-a demonstrat ca stie sa explice exact, clar, simplu, pentru toata lumea, cum si cit a abuzat si furat usl. E posibil si chiar logic ca asteptatele schimbari de la Parchet si DNA sa stearga praful de pe dosarele marilor furturi puse la cale de PDL. Din cite am mai aflat si eu, Blejnar e o veriga marunta. dragnea e insa una mult mai mare.
@Radu Calin Cristea
USL nu poate obtine 50%+1.
Si rezultatele alegerilor parlamentare din decembrie vor depinde foarte mult de ce va… alege dl Basescu.
USL a venit la guvernare mai mult grabita decat pregatita. A ratat atat de mult/multe/ incat si-a diminuat substantial sansele pentru parlamentare.
Cele 7 sau 8 milioane (cate au fost, nu prea se intelege) de voturi in favoarea ideii de suspendare definitiva a Presedintelui nu au insemnat, neaparat, un sprijin pentru USL. Si asta se va vedea limpede in decembrie…
Aveti dreptate, Gen. Coldea, una din inventiile lui Basescu, a ajuns unul din cei mai puternici oamani din Romania. Serviciile sunt insa o armata disciplinata. Asculta de comandantul aflat la putere. Din pacate, asa e croit sistemul in Romania. Intotdeauna se va gasi un Coldea pentru cel mai puternic.
PDL pluteste pe valuri tulburi. Alianta ARD scirtiie. MRU e un carierist care calca pe cadavre ca sa-si atinga scopurile. Sansa nesperata a PDL-ul vine dinspre ceea ce am scris si in articol: comunicarea slaba a USL. USL n-a demonstrat ca stie sa explice exact, clar, simplu, pentru toata lumea, cum si cit a furat PDL. E posibil si chiar logic ca asteptatele schimbari de la Parchet si DNA sa stearga praful de pe dosarele marilor furturi puse la cale de PDL. Din cite am mai aflat si eu, Blejnar e o veriga marunta.
Am trecut prin asemenea momente, la „banda” de la drept. Mi-l amintesc pe bunul meu prieten Nino Stratan, mare amator de cataifuri, stind sa pindeasca numai prajituri cu frisca. O data a venit la masa cu o tava intreaga. Culmea, a mincat tot.
PP-DD e o piesa grea care ar putea da noua majoritate. Asta daca vreo guvernare ar putea asimila macar 2-3 din traznaile lui DD.
Domnule RCC!
Cind un cretin declara, textual, „Miza principala, sub o forma sau alta, este intrarea in normalitate a Curtii Constitutionale. Mai explicit, inseamnă schimbarea componenţei acestei Curti. Presupun, pe scurt, ca parlamentul care a numit sase judecători din noua are dreptul sa-i revoce”, poti sa ai cel mai bun serviciu de comunicare, nimic nu mai poate indrepta deazastrul produs!
Un comentariu (prea) optimist. Basescu poate face ravagii avand in mana justitia. Daca Pivniceru o bilbiie cu Parchetul si DNA Basescu nu va avea nicio jena sa faca ce-l taie capul. Ii dau dreptate lui RC Cristea acolo unde scrie ca USL va trebui sa mearga in varful picioarelor pana in decembrie. Nu cred insa ca Basescu este ”consumat politic”. Oricat ar fi de epuizat, are prea multi in jur care sa-l energizeze. Cu siguranta ca sunt multi altii mai interesati decat el ca sa ramana la Cotroceni si dau doar un nume, la intimplare: Gen. Coldea de la SRI.
e clara, cu atat mai mult cu cat va aduna cu vreo 10% mai multi parlamentari decat procentul voturilor, prin redistribuire si cresterea nr. de parlamentari. cu alte cuvinte, chiar daca ar lua doar 45% din voturi, ceea ce nici cele mai optimiste sondaje ale pedeleului nu viseaza, useleul va avea 55% din parlementari. mai mult, cel putin unul din partidele din usl va avea, separat, mai multe voturi decat pedeleul, asa ca nu se pune in discutie problema numirii premierului. pedeleul trebuie sa invete sa faca opozitie corecta si frumoasa (e nevoie, la apetenta pentru derapaje antidemocratice ale useleului) si, mai ales sa se reformeze. sa speram ca 4 ani pe tusa ii vor ajuta.
Comentariul mi-a plăcut, mai ales prin metafora care mi-a reamintit nostalgic anii de studenţie, când banda pentru cei în nevoi era soluţia de recuperat mâncarea lasată de mironosiţe angelice, e perfectă pentru Pavelescu, MRU şi mai ales nervosul incontrolabil Neamţu!Ce vremuri , o tempora!
Nu cred ca PP-DD va stringe – cel mult – 10%. E aproape scos din joc de uninominalul intr-un singur tur. Va avea citiva nenorociti prin parlament. Greseala USL si PDL este ca se rafuiesc intre ele si nu se ating de DD. Asa ca partidul asta de cazuti in cap face in liniste prozeliti.