Este posibila condamnarea comunismului?. Interviu cu Vladimir Tismaneanu
Coordonatorul Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania
- 13-04-2006
- Nr. 316
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Actualitate
- 3 Comentarii
Saptamina trecuta, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a decis infiintarea Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, comisie care va fi condusa si coordonata de istoricul si politologul Vladimir Tismaneanu. Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, „scopul Comisiei este elaborarea unei sinteze stiintifice privind crimele si abuzurile regimului comunist din Romania de la infiintarea sa si pina la Revolutia din decembrie 1989. Comisia va pune in analiza principalele institutii care au facut posibila perpetuarea dictaturii comuniste, incalcarile flagrante ale drepturilor omului si rolul unor personalitati politice in mentinerea si functionarea acestui sistem, in perioada mentionata“. Condamnarea comunismului de catre presedintele Basescu a fost ceruta cu insistenta de personalitati ale societatii civile. Pina la decizia de infiintare a Comisiei, presedintele Basescu a ezitat sa condamne comunismul. A fost nevoie de un Apel, initiat de Sorin Iliesiu, unde peste 600 de personalitati s-au exprimat in favoarea condamnarii comunismului. Decizia de infiintare a Comisiei a fost precipitata de evenimentele din fundal: criza din CNSAS si blindetea cu care a tratat presedintele Basescu prezenta fostilor securisti in structurile SRI si ale altor institutii publice. Dupa infiintarea Comisiei, Sorin Iliesiu a salutat alegerea lui Vladimir Tismaneanu, afirmind ca „Vladimir Tismaneanu si-a dovedit competenta […]
pai s-o bata norocu de caracatita ca e clar ca numai cerneala cefalopodica o sa ne invaluie…
Condamnati voi pe comunisti ca si noi inregistram faptele antiumane ale capitalistilor ca sa avem de lucru in faza urmatoare.
Parerea mea despre domnia sa este ca a parcurs exact acelasi drum pe care l-au parcurs toti neoconservatorii,adica de la trotchism la neoliberalism care este de fapt orice numai liberalism nu.