Europa, Schengen, România
- 14-01-2011
- Nr. 558
-
Bedros HORASANGIAN
- Politic
- 2 Comentarii
Schengen este o localitate în Luxemburg. Unde, în 1985, la bordul unui vas, „Princess Marie Astrid“, pe rîul Mosel, s-a semnat un tratat de liberă circulaţie între cinci dintre cele zece state membre ale Uniunii Europene de la acea dată. La acordul iniţial au aderat Belgia, Olanda, Republica Federală Germania, Franţa şi Luxemburg. Să menţionăm că un alt acord nordic, între ţările scandinave, prevedea aceleaşi libertăţi de mişcare. Nu doar pentru cetăţeni, ci şi pentru investiţii, afaceri, exporturi (avantajele unei pieţe comune sînt extrem de mari). Abia în 1997, acordul Schengen a devenit parte din aquis-ul comunitar şi a început să funcţioneze printre legile Uniunii Europene. Nu toate statele membre UE sînt parte la acordul Schengen. De exemplu, Marea Britanie şi Irlanda nu au aderat. Bun, şi noi, România, românii? Tehnic vorbind, România ar îndeplini condiţiile de aderare. Sau cel puţin aşa ni se tot spune, de pe vremea ministrului de Interne, Vasile Blaga. Ar fi, însă, aspectele politice (paşii prea puţin relevanţi făcuţi de România în lupta împotriva corupţiei), care au încîlcit şi încins lucrurile. Preşedintele Traian Băsescu a descoperit brusc că există şi politică externă, după ce toată ziua şi noaptea, la televizor, se răţoieşte la mogulii de […]
… incepe sa imprumute comportamentul sefului sau. Ministrul Baconschi are ceva din Basescu, grobianismul presedintelui – suportat de romani – nu are cautare/ priza la partenerii europeni.
Baconschi se comporta in UE asa cum se dezvaluie Basescu in fata romanilor. Ambii sunt aceeasi stirpe: mahalagii si mitocani.Cu actuala diplomatie condusa de Baconschi nu avem cum sa fim acceptati in spatiul Schengen.
Domnule Horasangian, felicitari pentru luciditatea pe care ati dovedit-o in aceasta analiza, aratand, cum nu se poate mai bine, ca noi nu stim sa ne comportam in UE.
Bravo, domnule Horasangian! Chapeau bas!
Diplomatia romaneasca se comporta cu totul provincial, ne certam cu Franta si Germania, santajam Croatia, denuntam contractul cu EADS. Si, peste toate, avem un ministru de externe, Th Baconschi, extrem de slab, de nepregatit, de necooperant, care vrea sa-i semene lui Basescu, desi politica externa este cu totul incompatibila cu marlania lui Basescu.