FANTASY & SCIENCE FICTION. Final Frontier (II)
- 08-04-2011
- Nr. 570
-
Michael HAULICĂ
- Rubrici
- 6 Comentarii
Participanții. Aici, fiecare după cum s-a priceput, după cît a fost de interesat. A ieșit în evidență Millennium Books, așa cum a observat toată lumea, pentru că a avut un eveniment – lansarea de carte, prelungit apoi cu discuția despre steampunk –, pentru că a avut noutăți (patru titluri pe care publicul bucureștean nu le știa), pentru că a reușit să atragă un public numeros și să facă din lansarea antologiei steampunk un eveniment adevărat. Îmi pare rău că Leda n-a mai reușit să lanseze cartea pe care o avea pregătită (Orașul oaselor de Cassandra Clare), că Tritonic n-a avut noutăți, că Nemira n-a organizat o lansare pentru titlurile apărute în acest an. Cu siguranță ar fi avut parte de mai mulți vizitatori/cumpărători și, poate, concluziile trase ar fi fost altele. Sper totuși să nu fi fost prea negative și să vedem aceste edituri și la ediția a II-a a tîrgului. Îmi pare rău, de asemenea, că n-au ajuns cu cărți Humanitas, Polirom, Paralela 45 și Litera, iar cei care au venit să expună cărți – altele decît ale editurilor participante – n-au înțeles despre ce era vorba și au venit cu cărți de la Nemira. Mersi! Nemira aveam […]
„comanda de sus” inseamna ca „fratele” Haulica aude voci de la God… A, stai ca asta e fantasy! Varianta SF ar fi ca dinsul comunica cu extraterestrii.
O, ce bambilici de pustani hormonali!
Cred ca primul comentariu a pus punctul pe „i” intr-un mod elegant. In plus, autorul comentariului a fost acolo.
Galileo Online (publicatie editata de Millennium si unul dintre numerosii parteneri media, nici macar mentionat ca atare aici: http://finalfrontier.ro/parteneri-media/) a publicat 19 articole despre eveniment. SRSFF, partener de nadejde, a publicat pe site-ul (premiat de Eurocon!) 2 articole. Da, a fost Final Frontier a fost un eveniment dominat de SRSFF, nu de cei de la Millennium… Cum se face ca n-ati scris exclusiv despre SRSFF tot articolul, domnule Haulica?
Cit despre „comanda de sus”… Ce-o fi vrind sa insemne asta?
Imi pare rau, domnule Ungureanu, ca am insistat pe „momentul Millennium”, la care au participat circa 70 de oameni. Ar fi trebuit sa insist pe „momentul Umberto Eco” la care au participat doar doi? Numai ca sa nu vorbesc despre Millennium? Vrem, nu vrem, Millennium publica autori romani. Asa ca, din cind in cind, da-mi voie sa vorbesc despre editura asta. Cit despre „parteneriatul” de la anul… stai linistit, asa cum i-am ajutat anul asta, sper s-o pot face si anul viitor, ba poate chiar sa reusesc mai mult decit am reusit anul asta. M-as bucura daca i-am lasa in pace sa-si organizeze evenimentul, iar daca vrem sa-i ajutam, atunci s-o facem fiecare dupa puteri si/sau imaginatie si atit.
Personal ma simt depasit de paradoxurile prezente in afirmatiile domnului Haulica. Care va sa zica, SRSFF nu a folosit prilejul oferit de evenimentul „Final Frontier” pentru a-si promova propria antologie, „Pangaia”, dar e urecheata ca si-ar fi facut… reclama. SRSFF nu a facut caz, pe site-ul propriu, de postura sa de partener in organizarea „Final Frontier”, limitandu-se la a posta programul si comunicatul de presa („pe care oricum l-a dat toata lumea” – vai, vai, ce oroare!), in schimb e dojenita ca… si-a facut reclama. Pai, recapituland cele de mai sus, sa ne lamurim: si-a facut sau nu si-a facut reclama?
In treacat fie spus, este adevarat ca la un moment dat pe site-ul SRSFF a fost postat un program incomplet, greseala pe care ne-am asumat-o si pe care am corectat-o indata ce chiar domnul Haulica, semnatarul articolului de mai sus, ne-a atras atentia, adica in data de 18 martie, cu o saptamana inainte de „Final Frontier”. Despre aceasta reparatie, insa, domnul Haulica nu sufla o vorba.
Tot in treacat, merita mentionat ca e absolut firesc ca articolul sa se deschida evidentiind meritele editurii Millenium, din moment ce dl Haulica este director editorial al respectivei edituri. Nici prin cap nu ne-ar trece insa ca asta ar putea fi reclama gratuita in paginile Observatorului Cultural.
Ceva lumina in preajma acestor nedumeriri se mai face cand autorul, manat de condei, se exprima pe sleau: „Poate ar fi indicat ca, data viitoare, organizatorii să-și aleagă mai bine partenerii”. Ceea ce ar fi putut fi spus, cu economie de cuvinte, „plecati voi, ca sa ne instalam noi”…
Asa incat, in legatura cu „analiza corecta”, cum o numeste prietenul Kvala (cred totusi ca este vorba despre o ironie), nimic nou, nimic surprinzator, ea integrandu-se perfect intr-un lung sir de articole „impartiale”…
Fratele Haulica nu scapa nici-o ocazie de a arata cum vine cu comanda de sus. E bine sa critici. E si mai bine sa critici corect. Dar daca organizatorul are lipsuri si totusi vrei sa-l lingusesti pentru urmatoarele editii, mai bine scoti partenerul drept vinovat. Nu de alta, dar e comanda de sus.
Multumim pentru analiza corecta, felicitari organizatorilor si, chiar daca nu a iesit asa cum ne-am fi dorit, sunt convins ca organizatorii au potential astfel incat la urmatoarea editie sa avem parte de un eveniment mult mai bogat si mai spectaculos.