FANTASY & SCIENCE FICTION. Iarnamprimăvară
- 24-02-2012
- Nr. 613
-
Michael HAULICĂ
- Rubrici
- 4 Comentarii
Am scris acest titlu într-o joacă, să-i dau un nume fișierului. Apoi am văzut că, inconștient (sau poate nu tocmai) literele se aranjaseră după voia lor și, din trecerea iernii în primăvară, cum cred că ar fi trebuit să fie formularea care să ofere o localizare în timp a celor ce urmează, ele, literele, au vrut să-mi bage în cap că iar n-am primăvară, că primăvara mea a rămas să mai bea un suc, o țuică, ceva acolo, să se mai uite după o fustă (sau o botină din cea mai fină), după un zîmbet sau mai știu eu ce poate face anotimpul care în alți ani alerga deja pe străzi cu ghioceii și zambilele după tine sau doar mie mi se pare, că eu n-am iubit iarna decît din ajunul Crăciunului (că nu poți cînta colinde pe iarbă, nu?) pînă pe la Sfîntul Ioan, odată cu terminarea sărbătorilor, după care an de an stau cu ochii pe cer căutînd o urmă de nuanță de albastru din cel cu care-i vopsit tavanul de deasupra corturilor de la Vama Veche, în partea aia dinspre Pescărie… Dar despre SF vorbim aici, acuși vorbim, că pînă să împachetăm cortul și laptopul și e-readerul, […]
adica vicepresedintele e din Chitila, da, nu e din Bucuresti… 🙂
Cred că toată lumea se bucură de buna informare, chiar dacă prin corecţii şi completări. SRSFF chiar a organizat un Romcon în 2011, unul cu fani şi pentru fani, la care au fost prezenţi şi edituri şi scriitori. Fără bariere impuse, cum ar fi acces plătit sau apartenenţă la un club. Şi au fost reprezentanţi din mai multe cluburi şi oraşe, inclusiv cele două cluburi ce aderă azi la noua presupusă organizaţie. A fost publicat un raport, cu concluzii, chiar dacă prezentate ca preliminare, în aşteptarea reacţiilor din fandom, care se lasă aşteptate. S-au lăsat aşteptate şi anul trecut, în urma Romconului 2011 şi anul acesta, ca urmare a publicării programului de la Timişoara… Opiniile profesioniştilor nefiind reprezentative, nu-i aşa?
Şi acesta este un sindrom post nouăzecist: degeaba există liberă expresie, pentru că nu mulţi vor să profite de ea.
Nu voi relua discuţia despre „delegaţia naţională la un Eurocon”, pentru că este un nonsens, care a fost dezbătut intens anul trecut. Mă amuză doar că nu s-a reţinut nimic din acea polemică.
Despre conducerea exclusiv bucureşteană a SRSFF, îmi permit să te contrazic. Nu este o conducere formată exclusiv din bucureşteni. Dar acesta e doar un amănunt, nesemnificativ în demersul articolului.
Atât. Bine cuvântat.
„Cei vechi”… e greu de crezut ca ai sa-i vezi vreodata dindu-se la o parte. Fiindca lumea SF-ului romanesc reproduce la scara lumea romaneasca, cu toate tarele ei. Si, asa cum in politica, in invatamint, in medicina etc., mai pe scurt in orice bransa, orgoliul si interesele pecuniare (mai ales acestea) nu-i lasa pe cei vechi sa se dea la o parte, nici in fandomul nostru n-au sa se dea dusi cei din generatia ante-89 care se agata de rolurile de „lideri”, „promotori”, chiar daca profitul e derizoriu. Au prins gustul „puterii” (care-o fi aia?) si se vad eterni in fruntea „meselor” 🙂 Noroc ca imensa majoritate e alcatuita din fanii aia tacuti, de care vorbesti si tu. Care n-au nevoie sa le spuna vreun astfel de cap sec ca e ok sa citeasca cartile unei edituri, dar nu pe-ale alteia, ca-i musai sa se inregimenteze sub nu stiu ce stindard, iar nu sub altul, sau ca trebuie sa cotizeze ca sa isi exprime o jumatate de vot. Sa-i lasam asadar cu jucariile lor si sa ne vedem de lucrurile serioase, care chiar ramin: cartile.