FANTASY & SCIENCE FICTION. Nu cumva…
- 11-11-2010
- Nr. 550
-
Michael HAULICĂ
- Rubrici
- 21 Comentarii
Nu cumva ne minţim? Nu cumva, pentru că apar mai multe cărţi ca altădată (în ziua de azi, cine are o carte scrisă are şanse mari s-o vadă şi publicată, fără să aştepte cu anii) ni se pare că totul e bine şi frumos? Că totul se poate, vorba poetului? Nu cumva numărăm doar cărţile publicate (cărţile cu un autor şi antologiile), şi nu performanţele fiecăruia, indiferent dacă publică articole sau proză, dacă scoate cărţi sau reviste? Nu cumva numărăm cele cîteva şedinţe de cenaclu care au loc, lunar, în ţară, şi nu mai vedem că vechile cenacluri, de fapt, nu mai există, iar cele existente produc prea puţin? Nu cumva vînzoleala de pe bloguri ne dă senzaţia (doar senzaţia!) că avem o viaţă activă? Că sîntem, mai ales, mulţi? Nu cumva trăind în cercul nostru strîmt, plin, evident, de evenimente (plin pentru strîmtimea lui), ni se pare că tot universul e plin de evenimente, ba mai mult, că întregul univers este, de fapt, acest cerc strîmt al nostru? Nu cumva vorbele ţin, de prea multe ori, loc de fapte? Nu cumva faptele noastre ni se par doar nouă că sînt fapte, ele nefiind percepute aşa şi de ceialţi? […]
Alo, prieteni! A inceput Targul de carte Gaudeamus, domnilor. Chiar n-aveti altceva mai bun de facut decat sa va pierdeti vremea cu aberatiile astea de pe-aici? I-ati dat asa nas lui Ivan, ca saracul a juns direct pe sifonier! Va astept, daca puteti veni, la Premiile SRSFF si la lansarile de la Nemira, Millenium Books si Leda. Restul e de dat la gunoi…
Sa ne vedem sanatosi!
ca asa te numesti.
Nu ma revolt nene. Aia e afacerea matale, cu lupte si revolutii. Mai greu de gasit morile.
O fi blogu’ pe moarte, toate au un inceput si sfirsit. Si da, nu am obtinut ce am vrut cu blogul… da’ ne spui si noua ce am vrut sa obtinem? Ca noi nu stim…
@ kyo cat timp credeati, asa am zis, nu ca ati fi obtinut ceva ci doar ca ati sperat. Acum v-a trecut si e pe moarte maretul blog.
@ Aspoiu, ma cheama Dragos. Asta mi-e numele, Dragos Cocosila. Banuiesc ca numele tau nu-i Aspoiu, totusi te revolti ca altii ar putea avea nick-uri. Nu stiu ce ti-au gresit multinationalele de care vorbesti, dar n-ar fi rau sa incerci sa te tratezi pt ca atitudinea ta aminteste de mania persecutiei.
… cind incepi sa ne spui ceva de multinationale?
Si las-o mai moale cu printzipurile. Noul nick \”Dragos\” caru-i printzip se supune? Mai lasa-ne cu anonimele… Foff.
„Din pacate, imi dau seama acum, ca erati doar o adunatura, v-ati ocupat de un lucru cat timp credeati ca asta serveste interesului vostru personal.”
care era ala ca am uitat?gentile de bani pe care le-am primit de la Nemira? injuraturile de la Tritonic si cartile de la Millennium Press?
tu ai adus in discutie de ce nu am publicat stirea despre Helion..am raspuns…insa oricum tu ai parerea ta si degeaba incerc eu sa lamuresc treaba. viata merge inainte…tu da din degete si rumega in continuare (idei) ca faci bine. succes!
Dar, Fanica, eu nu visez bani. Ma bucur ca ai terminat comertul exterior. La ISE intra oricine, dar nu oricine reusea sa iasa scolit pentru strainatate, ca Viorel Catarama. E bun si faptul ca iubesti Radioul, dar stii bancul de la Radio Erevan…Frustrarile mele imaginare te supara pe tine; pe mine, nu. Daca exista, nu le simt Ai o obsesie cu \’Romania Mare\’. De unde tragi concluzia ca as injura pe cineva? Cat priveste taxa radio-TV, oricine poate sa se lamureasca dand \’google\’, apoi \’taxa radio-Tv 2010\’. Am exemplificat cu Radioul, dar am spus ca fenomenul e cvasiextins la nivelul intregului stat. Iti dau, la intamplare, un alt exemplu; din sanatate. Medicul acorda servicii pacientului, iar pacientul da bani la CNAS. Casa foloseste banii discretionar si, in loc sa plateasca medicii, instiga pacientii impotriva lor.
Felicitari ca ati fost capabili sa formulati niste raspunsuri si iertati-ma ca indraznesc sa mai observ cate ceva in comentariile dumneavostra de-a dreptul geniale.
@ Domnul Ghidoveanu – Ma bucur nespus ca prin multitudinea intrebarilor dumneavostra aduceti o stralucita confirmare ipotezei lansate de mine: Sunteti complet şi iremediabil nelamurit. Nelamurirea dumneavostra atinge deja perfectiunea, din pacate asta se datoreaza imposibilitatii dumneavostra de a procesa niste informatii elementare. Stiu, de la o varsta anumite organe dau rateuri. Pacat mare ca un om care avea un potential extraordinar a atins aceasta varsta pe la douazeci si cinci de ani. Tocmai din acest motiv ma si bucur nespus ca ma aflu la ani-lumina distanta, asa-mi place cand e vorba de oameni care se ascund in spatele lui „nu inteleg” pentru a nu admite existenta unor opinii care nu-i sunt pe plac. Poate gasiti un traducator, care sa va expuna intr-o limba vorbita de dumneavostra cele spuse de mine.
Iar comentariile mele nu sunt facute in speranta celor doi bani, nu mi s-a promis asa ceva. Pe dumneavoastra aceasta asteptare va mana la lupta cea mare? Renuntati, Observator Cultural plateste pentru articole bine scrise, nu pentru comentarii aiuristice.
@ kyo, am observat ca cititor sefe este pe moarte. Mai mult decat atat, stiam ca asta se va intampla, intrebarea era doar: cand? Iar raspunsul: cand tie iti vine mintea la cap. Chiar daca nu-ti dai seama, tocmai te-am complimentat.
Dar vezi tu, domnule Kyo, folosesti masuri diferite pentru acelasi gen de intamplare. Zici ca „nu cred ca e nimeni indeajuns de prost incat sa publice ceva despre niste persoane care ti-au luat articolele la bascalaie” , dar atunci cand voi, ca mareti cititor sefe, ati luat pe altii in bascalie v-ati aratat foarte revoltati ca si-au permis sa procedeze precum ati procedat voi acum.
In alta ordine de idei: eu credeam ca si voi, cititorii sefe, sunteti o gasca. Din pacate, imi dau seama acum, ca erati doar o adunatura, v-ati ocupat de un lucru cat timp credeati ca asta serveste interesului vostru personal.
@ Aspoiu, dincolo de faptul ca pot fi oricum vreau eu, care-i problema ta? Pentru tine toti sunt cam nervosi, cam iritati, cam tampiti si cam prosti in momentele cand nu te duce mintea sa formulezi un raspuns adevarat. Oricum, asta nu mai surprinde pe nimeni, au observat toti ca esti veriga slaba din angrenajul cititorului sefe pentru ca ambitiia ti-a fost mereu mai mare decat posibilitatile, motiv pentru care la o discutie despre principii tu tot ce reuseai sa faci era sa adresezi jigniri. Nu te-ai schimbat, dar chiar daca ai face-o acum ar fi deja prea tarziu.
@ voicunike, nimeni nu-ti contesta drepturile dragul meu fan sefe, dar iti contestam capacitatea de a discerne. Te declari fan sefe pasionat de literatura sefe de calitate? Atunci cum se face ca anuntarea premiilor Helion este un eveniment lipsit de semnificatie in comparatie, de exemplu, cu gratarul si berea. In conditiile astea nu ar fi mai potrivit sa va declarati fani haleala, pileala si cleveteala?
Pentru un nervos sunt cam happy.
@dragos-in primul rind blogul meu si al celorlalti doi fani sf Bebe si Liviu este dedicat cartilor sf si anumitor evenimente pe care in nimicnicia mea le am considerat demne de a fi consemnate.Are you happy?
@Dragos – esti cam nervos…
citez: \\\”Dar si mai aiurea este ca acum cand s-au anuntat premiile helion, cu toate ca astea chiar reprezinta ceva, nu s-a dat nimic pe cititor sefe, nu a reactionat nici inversunatul fan sefe voicunike si nici domnului Ursu, nici domnului Mike si nimanui nu i se pare ca ar emana propriul blog sau site-ul cititor sefe mirosuri maro. Dar isi inchipuie domniile lor ca noi, privitorii circului, suntem orbi si prosti, nu sesizam cat sunt ei de echidistanti si de bine-intentionati.\\\”
in caz ca nu ai observat nu s-a mai publicat cam demult pe blogul cititorsf…sau oricum rata de publicare a articolelor a scazut…si asta din varii motive- justificarea mea – desi consider ca nu trebuie sa raspund in fata nimanui- este ca am preferat sa-mi fac si ceva ordine in viata personala si sa acord prioritate altor obiective mai importante, servici, familie, etc.-
si pina la urma nu confunda cititorsf cu un blog de asociatie sau cu vreun reprezentant al unei parti/gasti/ sau ce-ti mai imaginezi tu…daca avem timp sau dispozitie mai scriem cate un articol, daca nu, nu.
si plus ca nu cred ca e nimeni indeajuns de prost incat sa publice ceva despre niste persoane care ti-au luat articolele la bascalaie – prin mareata revista online Helion se intampla asta- asa ca ma scuzi. eu nu ma consider patat cu nimic. si colegii stiu…pe blog nu exista niciun fel de cenzura, nu s-a interzis nimic, fiecare din membri e liber sa anunte ce eveniment vrea… eu nu pot fi tot timpul vioara intai – desi nu mi-ar displacea rolul asta-…din auzite e simplu sa judeci.
in rest numai de bine. fiecare cu bunele si relele lui…
@ dragos- Ai dreptate, sunt nelămurit. În cazul de față, mai mult ca oricând. Prietene, despre ce vorbești? Dacă poți folosi până la urmă corect limba română, ai fi amabil să-mi spui și mie la ce te referi? Ce-s ăia sexploratori? Ce treabă are Haulică în chestia asta? Până la final, ești sigur că ai nimerit unde trebuie? În caz că nu știi, revista asta care ne suportă pe toți cu intervențiile noastre de doi bani, se numește „Observator Cultural”. Ești sigur – întreb încă o dată – că n-ai greșit adresa? Căci, din punctul meu de vedere, ești la ani-lumină distanță…
@ Victor Martin – Ca de obicei, vorbești fără să verifici. Dacă nu ai aparat de radio, este suficient să te duci la Enel (în București așa se numește, nu știu în alte părți, căci înțeleg că s-au împărțit pe zone), să declari pe propria răspundere că nu ai aparat de radio și problema se rezolvă, nu mai ai de plătit nici o taxă. E adevărat însă că e mult mai ușor să arunci cu noroi în dreapta și în stânga, decât să faci ceea ce trebuie făcut. Vrei să înjuri pe cineva? Înjură-i pe cei care au dat colectării taxei radio și a taxei TV. Apropo, despre televiziune n-ai nimc de zis? Sau te-ai rezumat la radio doar pentru că lucrez eu acolo? Prietene, stai liniștit: taxa aia „odioasă” reprezintă doar 8% din necesarul de fonduri al Radioului Național. Iar meseria mea de bază, cea de economist în domeniul comerțului exterior, mi-ar aduce oricum mai mulți bani decât ai putea visa tu vreodată. Problema e că eu iubesc meseria de redactor de radio, pe care o practic de 20 de ani, în timp ce tu trăiești din frustrările acumulate în aceeași perioadă. Sincer să fiu, te compătimesc…
Fanica, sa-ti explic.Tu faci parte dintr-un mic sistem mafiot, radioul, mult mai institutionalizat decat coteriile din SF. De ce consider eu radioul ca fiind sistem mafiot? Pentru ca percepe o taxa, un fel de ‘taxa de protectie’, de care te bucuri si tu. Nu voi intelege niciodata de ce trebuie sa fiu fortat, prin factura la curent, sa platesc aceasta taxa, cand eu nu am radiou si nu ascult radioul. Aici, forta legii este inlocuita de legea fortei. Pacat ca aceasta transformare incepe sa se intinda la nivelul intregului stat. Daca mie si altor milioane de oameni nu ni s-ar percepe taxa asta, radioul ar muri si tu ai fi nevoit sa te intorci la meseria de baza.
Nu cumva…sa spuneti lucrurilor pe nume…
Privim realitatea fata in fata o clipa?
Adevarul trist este ca se duce tot dracului. Scriitorii capabili pierd vremea comentand aiurea, scriu recenzii pentru a trage cate un sut in dosul cuiva si manifestarile fandomiale nu se invart in jurul operelor ci in jurul unor discutii aiuristice.
Stiti ce se vede din exterior? Se aude galagia si cand omul se apropie ramane dezamagit. Domnul Ursu editeaza cateva titluri pe an si face multa galagie. Ca de exemplu a sarit in sus ca dinspre SRSSFF pute a maro cand acestia nu au mediatizat premiile Cititor SEFE si oameni precum domnul Haulica, domnul Liviu Radu si altii i-au dat dreptate. A fost total aiurea pentru ca enu era vorba de nici un premiu ci doar de un sondaj de opinie cum bine a zis domnul Tamas. Dar si mai aiurea este ca acum cand s-au anuntat premiile helion, cu toate ca astea chiar reprezinta ceva, nu s-a dat nimic pe cititor sefe, nu a reactionat nici inversunatul fan sefe voicunike si nici domnului Ursu, nici domnului Mike si nimanui nu i se pare ca ar emana propriul blog sau site-ul cititor sefe mirosuri maro. Dar isi inchipuie domniile lor ca noi, privitorii circului, suntem orbi si prosti, nu sesizam cat sunt ei de echidistanti si de bine-intentionati.
Dar nici ce se vede in cealalta tabara nu e cu nimic mai presus. Domnul Columbeanu produce recenzii cu nemiluita, dar creaza impresia unui masochist; citeste eroic carti care nu-i plac.
Domnul Tamas in calitatea sa de presedinte a cenaclului a uitat care-i sensul unui cenaclu si isi inchipuie ca oamenii se aduna sa-l asculte pe el. Asa ca mai nou in cenaclurile conduse de domnia sa nu se citesc texte ci se prezinta bibliografii culese cu grija si se pupa dosuri pentru merite de acum doua decenii. Motiv pentru care numarul participantilor scade de la o sedinta la alta iar cei care se duc intarzie special nadajduind sa rateze introducerea care tine cat jumatate de sedinta.
Ar mai fi de observat si ca dintre membrii activisti ai SRSSF sunt cativa care participa numai la sedintele in care ei au ceva de prezentat. Halal cenaclu domnilor. Continuand asa peste un an cenaclul va avea doi participanti: presedintele si invitatul special.
Normal, mai sunt si altii. Cum ar fi Voicunike. Este fan sefe acest domn, dar indiferent ca isi deschide gura cand e in agonie sau cand e un extaz spune prosti la fel de mari si la fel de lipsite de sens.
Domnul Ghidoveanu nu intelege. El este vesnicul nelamurit. penduleaza intre cele doua extreme; cand nu vede ce are in fata, cand vede dar nu intelege. Dar culmea e ca asa nelamurit, totusi are dreptate, nu poti intelege ceva lispit de sens. Ne-o pica fisa cand domnul Haulica va prezenta emisiunea sexploratorilor.
Victor Martin e relaxat. Preocupat din pacate nu de sefe ci de igiena personala a celorlalti.
Vad inainte de toate o sumedenie de persoane cu personalitate care in intreaga miscare sefe sunt precum testicolul la sex: participa dar nu se implica. Adica isi da cu parerea despre ce si cum ar trebui facut, e expert, dar se fereste ca dracu de tamaie sa si faca ceva la modul concret.
Sunt insa si trei- patru oameni care merita luati in seama si eventual sprijiniti in demersurile lor. Vorbesc acum de Cornel Secu, cel care incearca sa faca ce se poate chiar daca se loveste de ziduri. Totusi nu renunta si continua sa-si axeze activitatea pe ce merita: incurajarea creatiei literare.
Ar mai fi cuplul Marian Truta- Mugur Cornila, doi oameni care fac deocamdata pentru sefeul romanesc ceea ce ar fi trebuit facut demult. A se vedea cartile scoase de Eagle Publishing House.
Da, normal…mai este si Danut Ungureanu. Un scriitor adevarat si un om integru, motiv pentru care nu se implica in nici un fel in aberatiile astea privind mirosurile maro si dilemele despre daca nu cumva…
Din pacate insa in sefeul romanesc calitatea textelor si galagia in fandom sunt invers proportionale. An de an creste numarul celor galagiosi si scade numarul operelor remarcabile. Vedeti si voi comentariul juriului de la concursul helion. Texte mult mai slabe decat in alti ani. Asta din cauza ca scriitori capabili nu mai scriu, ori si-au pierdut interesul ori si-au pierdut inspiratia, altfel nu vad care ar fi motivul pentru care nu trimit un text la un concurs care se tine odata pe an. Iar cei nou aparuti nu sunt capabili sa scrie decat cel mult text mediocre obligand juriul sa aleaga nu cele mai bune texte ci doar cele mai putin slabe.
furibund discurs! de data asta cu ceva comentarii.
si sigur ar mai fi inca multe de spus, si mai nuantat.
asa da, dom\’le. mai punem sangele in miscare si lumea pe ganduri.
aplauze sincere!
Am si eu niste nedumeriri:
1. Care-i gasca creata de Haulica? M-ar interesa niste nume, sa stiu sa ma feresc de ele!
2. Cine n-are treaba cu SF-ul dintre cei enumerati in articolul de mai sus? Sa le interzicem sa se mai manifeste in domeniul asta, ce mama naibii… Nu le e rusine?
3. Poate cineva sa ma lamureasca si pe mine ce-ar trebui sa inteleg din urmatoarele fraze: „Tineretea sau apartenenta la unul dintre sexe sunt criterii arbitrare, daca nu chiar discriminari. Si invers, privindu-i pe ai batrani, insa nu am auzit inca decat de ‘organizatiile de tineret’ si ‘organizatiile de femei’ „? Caci eu cred ca am nimerit in alta parte decat la o discutie onesta despre starea SF-ului romanesc.
A, si sa nu uit: am facut deja dusul fierbinte de rigoare. Dar tot nu pot sa renunt la intrebarile de mai sus…
Voicunike, vad ca te pricepi si dai sentinte in stanga si in dreapta, ba mai mult, ceri socoteala pentru ce spune oricui ti se nazare tie… explica-mi si mie, te rog, ca mi-s mai de la tara, cine nu vrea si nu doreste „unitatea sefeului din Romania”? Daca se poate si nu-s prea obraznic da si niste nume. Si incearca sa si justifici sau sa demonstrezi afirmatia ta de mai sus. Sunt fascinat de modul in care faci judecati de valoare…
Clar!
Daca vrei sa te relaxezi, de ce nu faci dumneata un dus fierbinte, domnule Voicu?!
Tot ce a fost de spus s-a spus prin vorbele tale Maicule si ai mare dreptate, si vreau sa te completez cu un singur lucru;
sefeul insemna acum vreo citiva ani buni sefe adevarat cu nave, cu lumi exotice, cu extraterestri sau cu paminteni sau cu orice iti puteai imagina, lucrul acesta s-a uitat iar daca un scriitor de mainstream scrie vreo nazarire de-a lui este catalogata drept sf&f si trebuie neaparat citita pentru ca este de calitate sau mai bine zis literatura de calitate. Ca cititor vreau sa ma relaxez cind citesc o carte iar ca pasionat de gen nu vreau sa citesc elucubratiile cuiva cu pretentii de mare scriitor sau mare opera,neghina se alege singura de grau iar asta este un adevar universal valabil.
Cit despre unitatea sefeului din Romania in veci nu se va intimpla asta, nu se vrea dar nici nu se doreste!
Cine se indoieste nu greseste!
Stii, Michael, e bine sa ai indoieli, dar pana la formarea de certitudini. Eu, de exemplu, am certitudinea, ca tu ai facut un lucru rau, dar l-ai facut bine, temeinic: ai format o gasca. Asta te poate depersonaliza. Unitatea se poate realiza cu persoane distincte, nu cu depersonalizati..Si, vezi ca sunt foarte multe nume citate care nu au nimic a face cu SF-ul! Tineretea sau apartenenta la unul dintre sexe sunt criterii arbitrare, daca nu chiar discriminari. Si invers, privindu-i pe ai batrani, insa nu am auzit inca decat de ‘organizatiile de tineret’ si ‘organizatiile de femei’.
mi-a placut articolul,pune punctul pe j de la je m‘en fiche de anything,nu mor caii cand vor cainii