FANTASY & SCIENCE FICTION. SF-ul romanesc in 2005
Perspective ingrijoratoare
- 10-03-2005
- Nr. 259
-
Michael HAULICĂ
- Rubrici
- 6 Comentarii
Inca din anii ’90, cind, in jurul revistei saptaminale Jurnalul SF (redactor sef Adrian Banuta) s-a format o noua generatie de autori, s-au putut observa la acestia anumite calitati si trasaturi care ii delimitau clar de ceea ce a fost inainte de 1989. Profesiile lor acopereau o arie mult mai larga („generatia de ingineri“ devenise trecut, inca din 1995 se vorbea despre despartirea de „literatura politehnico-fantastica“), ceea ce le-a permis o abordare a subiectelor din mult mai multe perspective si, nu in ultimul rind, o mai mare preocupare pentru aspectul literar al scrierilor. De aici si amestecul de genuri in scriitura lor, acel fusion care se regaseste si in ceea ce se scrie la ora actuala in SF-ul mondial (unii numesc asta slipstream). Autorii lansati la inceputul anilor ’90 au scris in tot acest timp, chiar daca, o vreme, n-au mai avut unde sa publice (disparuse Jurnalul SF, iar suplimentele cotidianelor din provincie – Iasi, Piatra Neamt, Bacau, Braila, Galati – n-au avut nici ele o viata usoara). Cartile lor se intind de la SF-ul „pur si dur“, la fantasy, de la realism magic la fantastic. In Timpul nr.1/2005, Radu Pavel Gheo raspunde anchetei privind literatura tinara si, cerindu-i-se citeva […]
Caracterul utilitar al rubricii cred ca ar trebui sa predomine, mai ales datorita intinderii rubricii. Ma refer aici la:
– semnale de carte / edituri
– semnale de evenimente (de aici si nu numai)
– link-uri catre site-uri de profil (romanesti si straine)
– link-uri catre texte
Evident, astept cu nerabdare sa se incheie retrospectiva si sa inceapa comentariile de carte. Nu sunt sigur ca vreau sa citesc texte in OC – sunt foarte putine texte bune de asemenea dimensiuni.
Ma astept ca rubrica dlui Haulica sa devina un reper statornic si, mai ales, echilibrat.
Vorbeste-ne si despre prezenta F&SF in spatiul virtual. Nu multa lume stie unde poate gasi asa ceva pe net (in romaneste sau nu). Felicitari redactorilor Observatorului pentru alegerea lui MH ca titular al unei astfel de rubrici. Rubrica asta se lasa asteptata de multa vreme. Si, poate, printr-o culegere cu caractere mai mici a textului, informatia ar putea deveni mai consistenta.
OK, am vazut, a si aparut primul comentariu. Multumesc.
Vor fi si recenzii de carte, in special la volumele autorilor romani. Dar in primele 2-3 saptamini vreau sa fac un tablou al SF-ului romanesc actual, tocmai pentru a ne familiariza cu domeniul. Din pacate, texte nu vor fi publicate in cadrul rubricii, Observator Cultural fiind un „saptaminal de informatie si analiza culturala” – dupa cum se poate vedea pe prima pagina. Dar am retinut ideea.
Astept cu placere alte sugestii pentru aceasta rubrica. Multumesc pentru interes.
Domnule Haulica, ar fi instructiv si placut sa ne prezentati si citeva carti ale autorilor romani de SF. Poate ca nu ar strica si cite o povestire scurta de gen in fiecare numar al Observatorului Cultural, pentru a ne face o parere cit mai obiectiva asupra literaturii de gen din Romania. Sint plin de curiozitate.
Cum ziceam in mail, comentariile sunt publice. 🙂