FANTASY & SCIENCE FICTION. Trebuia să fie bine…
- 21-08-2008
- Nr. 437
-
Michael HAULICĂ
- Rubrici
- 4 Comentarii
În nr. 394 din 18 octombrie 2007 scriam despre primul număr al revistei Sci-Fi Magazin, publicată la Botoşani şi avîndu-l ca director pe George Lazăr (care se va dovedi cu timpul nu numai un fan SF, ci şi un scriitor; romanul său America One avea să fie lansat pe piaţă la Tîrgul Gaudeamus din 2007). În cele unsprezece numere apărute pînă în prezent, au fost publicate peste o sută de povestiri şi nuvele, cunoscute (cel puţin din auzite) publicului român, o parte dintre ele fiind deţinătoare ale unor prestigioase premii. Printre ele: Intrusul de Connie Willis (Hugo 2006), Monştri pentru software de Vernor Vinge (Nebula şi Locus 2004), Călătorii cu pisicile de Mike Resnick (Hugo 2005), Iadul e acolo unde nu există Dumnezeu de Ted Chiang (Hugo şi Nebula 2001), Geanta fărmăcată de Kelly Link (Hugo şi Nebula 2005), dar şi Ziua de dinaintea revoluţiei (Nebula şi Locus 1974) sau Cei care pleacă din Omelas (Hugo 1974), ambele de Ursula K. Le Guin. Alte nume celebre ale căror semnături le-am întîlnit în paginile revistei: Nancy Kress, Walter Jon Williams, George R.R. Martin, Gene Wolfe, Michael Swanwick, Orson Scott Card sau „clasicii“ Arthur C. Clarke şi Isaac Asimov. O ofertă largă […]
eu mi-am luat-o de la primul numar, si mi-a lasat o impresie foarte buna…mi-au placut in general cam toate povestirile…nu mi-a facut abonament, tocmai sa previn situatii de genul asta, in care sa raman cu banii in aer … mai am la activ experienta aparitie si disparitie premature a revistei de benzi desenate \”carusel\” – 2 numere( care oricum din cate retin, parca aparuse si inainte de 89,sau poate ma insel) asa ca nu ma mai mira nimic la noi in tara…bine ca lumea cumpara tot felul de reviste cu poze si femei si promovam la tv tot felul de non valori si nulitati…mare pacat…
insa, poate e si vina redactiei sci-fi m,atat timp cat nu a fost la tv macar un spot publicitar sau prin ziare nu s-a spus nimic, asa din auzite, e greu sa cumpere lumea…
mi-am luat si colectia de 6 numere desi le mai aveam separat doar ca sa contribui si eu la supravietuire,in felul meu, si, desi nu a fost chiar ce ma asteptam, nu mi-a parut rau…
Din păcate, Sci-Fi Magazin a fost gândită la rece, ca pe o afacere, fără să se ia în calcul impactul emoţional. Ca să obţii ouă de aur, nu trebuie numai să furajezi gâsca şi să-i faci toate vaccinurile, ci şi s-o drăgăleşti un pic. George Lazăr se plânge că scriitorii, atât din „generaţia de aur”, cât şi cei de la optzecişti încoace l-au ignorat. Nu e adevărat, i s-au trimis constant semnale că lucrurile nu merg bine. Nu este vina cercetaşului că generalul n-a ţinut seama de informaţiile primite. Cât despre cei ce vor urma: dacă Sci-Fi Magazin ar fi organizat un concurs de proză de sine stătător, în loc să-i momească pe câştigătorii de la Helion, ar fi avut mai mult de câştigat.
Cititorul de sf roman{cel care face tirajele} nu citeste proza scurta,si as vrea sa stiu si eu de ce!Poate ca asa a fost obisnuit de scriitorii si editorii romani.Stiu ca si ciclul Ender si Lumea Fluviului au serii de povestirii legate de ele,dar va garantez ca nu vor apare la noi1 Exceptia care confirma regula este seria Dozois.Cind am incercat sa spun pe blog ca si proza scurta e buna in locul romanului am fost macelarit! Cit despe izolarea de fandom,chiar cititorii de sf sint tare izolati de el.Daca facem diferenta reala dintre cititorii de sf si fanii sf, ajungem la concluzia ca fanii sf sint o mica echipa de zgomote entuziasta dar insignifianta.Si atunci cine sa cumpere revista!
Desigur, articolul are un aer emoţional pronunţat, ceea ce e şi firesc, dar nu nota de analiză pe care Eduard Pandele a făcut-o într-unul din mesajele din grupul H.G.Wells. Nu contestă nimeni valoroasele texte apărute în Sci-Fi Magazin, dovadă că am cumpărat mai toţi revista, dar cred că George Lazăr nu reuşeşte să identifice adevăratele cauze care au dus la eşecul coemercial al revistei. Părerea mea este că o altă strategie de conţinut şi promovare ar fi obţinut un rezultat mai bun decât cel de izolare faţă de fandom pe care l-a avut până acum conducerea redacţională. Să sperăm totuşi că nu va fi cântecul de lebădă al publicaţiilor SF.