Fascism, comunism şi civilitate
- 15-05-2014
- Nr. 722
-
Radu IOANID
- Politic
- 6 Comentarii
Declaram cîndva că nu mă interesează cine este preşedintele României atîta timp cît domnia sa nu aparţine unei grupări sau tendinţe de gîndire extremiste. Mai declaram că sînt deranjat profund atunci cînd preşedintele ţării este insultat, atacurile la persoana sa reprezentînd, în fond, lipsă de respect faţă de instituţia pe care el o reprezintă şi faţă de naţiunea care l-a învestit în înalta funcţie. Pe de altă parte, comportamentul unui politician care abandonează normele de civilitate elementară, insultînd şi denigrînd adversarul politic, nu va face decît să afecteze nu numai calitatea mesajului său, ci însuşi prestigiul funcţiei pe care o ocupă. Îndrăznesc să cred că această afirmaţie ar trebui să fie valabilă pentru toţi politicienii din România şi de aiurea. Respectul faţă de alegătorul de rînd, politeţea, păstrarea unei minime curtoazii faţă de toată lumea, inclusiv faţă de adversarii politici, sînt norme elementare fără de care o societate civilizată nu poate funcţiona. Este limpede că viaţa politică din România – mă refer atît la politicieni, cît şi la unii comentatori politici – este încă tributară din greu modelului comportamental de exprimare de tip Vadim Tudor-Jirinovski. Insulta, utilizarea limbajului vulgar suburban, atacul la persoană în care sexul, vîrsta, trăsăturile […]
”joenegut” : fara de indoiala, dragule , sa o *bine shtii*:
cum ca, *chiar merita*!
Ca, daca nu ne chiar ”bagam”, ma cam scuzi, ”joe”: chiar videm cam cin’ sa ”baga”…
Al tau,
Nea Marin
Nu stiu ce parere are Radu Ioanid dar exista si diversiuni sofisticate…Nu poneiul roz era ieftin ci utilizarea lui demagogica de catre diversi nationalisti dementizati….
Stilul lui MM (in articolul incriminat, cel puțin) nu este câtuși de puțin „pamfletar”, ci cinic. E o racoreala de puber tinerist nemultumit ca exista si batrani pe lume. Nu stilul literar nu convine, ci cel moral. Cand Ponta sau altii zic „fascist” nu se gandesc la semnificatia vorbei, care s-a pierdut de mult. Se mai gandeste cineva la ce inseamna, sa zicem, „iacobin”? De altfel si „dreapta” foloseste cu acelasi aplomb „bolsevic”, „comunist”, „guevarist” ..șa și la fel de nejustificat. Nu se intelege de altfel, de ce la astea nu reactioneaza nimeni. (Spun prostii, SE INTELEGE! Se intelege ca nu vorba e in chestie, ci persoanele). Asa ca nu e important daca „fascist” este sau nu un „adevar”. Dl. MM este un cinic grosier, dl HRP e un cinic firoscos. Iar „fascist” le rezuma pe amandoua destul de bine. ( „Poneiul roz” nu face parte, cred, din compozitia „fascismului” in accepțiunea lui Ponta. E o simpla prostie „culturala” la moda). Cât despre „susținători ai democrației”…..e ultimul lucru la care se gandesc cei doi- sau daca nu, sensul vorbei s-a schimbat, iar, fara sa bagam noi seamă.
Că preşedintele României face parte explicit dintr-o grupare politică.
Că domnia sa a coborât urbanitatea exprimării publice la cel mai jos nivel.
Că şi primul ministru replică în acelaşi mod, vă mai miră?
Că cei doi incriminaţi nu pentru meritele culturale primesc anumite epitete, meritându-şi decorarea pentru cele culturale.
Atunci când un intelectual se implică prea rău şi prea tare în politică riscă!
Merită?
Domnule Ioanid,
Există si diversiuni scumpe? Si dacă da, in ce a constat caracterul ieftin al „poneiului roz”?
As fi foarte curios să cunosc opinia Dvs despre cazul acestui legendar patruped cultural.
Stilul \”nou\” de insulte promovat de cercurile cele mai \”inalte\”in poltica romana nu fac decat sa accentueze faptul ca regimul ponta e din codru.