Faţă în faţă cu frica de Rusia
Corespondenţă de la Chişinău; GALERIE FOTO
- 10-09-2014
- Nr. 739
-
Cătălina BĂLAN
- Actualitate
- 3 Comentarii
Trenul Bucureşti-Chişinău a intrat în Gara de Nord dimineaţa, la 8.40. Mă trezise fluieratul locomotivei, căci adormisem ca un bursuc, spre dimineaţă, după ce fusesem ridicată, cu tren cu tot, şi pusă înapoi pe şine, la Ungheni. Toată lumea care a avut vreodată prilejul să facă acest drum cunoaşte zborul vagoanelor albastre, un zbor ce marchează graniţa între două lumi, separate nu doar de lăţimea şinelor de cale ferată. Călătorisem singură şi independentă, fix de Ziua Independenţei. Trenul „Prietenia“ ajunsese fără întîrziere, iar unchiul meu, zis şi Badea, mă întîmpina bucuros pe peron. Eram de ceva timp cu gîndul la evenimentul acesta şi, tot drumul, inima mea bătuse, ca în cîntec, în ritmul roţilor de tren: „Tî-dîc-tîc-dîc… Tî-dîc-tîc-dîc“. În aceeaşi zi, 27 august, Victor Ponta avea să străbată străzile Capitalei de pe malul Bîcului, premierul român avînd programată o vizită oficială în Moldova, care includea inaugurarea cu fast a gazoductul Iaşi-Ungheni, prima conductă ce ar permite exportul de gaze naturale din România în Republica Moldova. Conducta urmează să asigure Chişinăului, în doi ani de zile, independenţa energetică faţă de Federaţia Rusă. E un proiect foarte important, de altfel, şi pentru Europa, fapt recunoscut de Comisarul European pentru Energie, Guenther Oettinger. […]
* Moldova medievala din timpul lui Stefan cel Mare isi avea granita estica pe Nistru , dupa cum si Basarabia ca parte a Romaniei din perioada interbelica era cuprinsa intre Prut si Nistru. De aceea cred ca tot ce este in stanga Nistrului nu ar trebui sa intre in vederile Chisinaului , chiar daca si acolo sunt destui moldoveni (basarabeni neaosi).
*Era bine daca „Podul de flori” de peste Prut se transforma in o unire fireasca cu patria mama , dar ambitiile de sefi si ale lui P. Lucinschi si ale lui M.Snegur au ramas in faza „Sa ne avem ca fratii!” (Snegur , cu accent pe U , cum pronunta Iliescu , desi inclin sa cred ca trebuia pe E , de la rusescul sneg).Romania nu putea face ea primul pas unionist , dar Moldova , da.Rusii pot santaja oricand cu gazul metan si de aceea nu este bine sa crezi ca avantajele de moment vor dura o vesnicie , in acest sens cautand un alt furnizor , care din fericire exista (si pentru Romania si pentru R.Moldova)
* Rusii au avut intentii expansioniste inca de prin ’24 cand au infiintat R.S.S.Autonoma Moldoveneasca pe malul stang al Nistrului , iar dupa al diolea razboi , in Moldova sovietica nu prea au industrializat decat tot partea estica. Banuiau ei ceva , insa unirea dorita de pe ambele maluri ale Prutului nu s-a produs si cine stie daca si cand se va face .
pentru ca *azi* am auzit, pe radio BBC, cum ca partzile s-au mai ‘muiat oleaca.
Era & vremea, veni chiar timpu’…
Cele bune, tuturor,
Nea Marin
Se vede ca este bine sa te indepartezi putin pentru avedea lucrurile mai bine. Interesante si parerile personalitatilor invitate sa vorbeasca despre acest subiect fierbinte. Felicitari, Catalina Balan!