FILM. Au (re)venit ruşii…
- 05-11-2010
- Nr. 549
-
Mihai FULGER
- Arte
- 2 Comentarii
Prima ediţie a Festivalului Filmului Rus a reuşit să acopere, într-o săptămînă (22-28 octombrie a.c.), peste cinci decenii din istoria uneia dintre cele mai importante cinematografii ale lumii. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română, Uniunea Cineaştilor din România şi Studiourile Mosfilm, a prezentat bucureştenilor, în sălile Studio şi Eforie, o selecţie relevantă de 21 lungmetraje sovietice/ ruseşti din perioada 1958-2010. Acestora le-a fost adăugat un grupaj de scurtmetraje animate ruseşti, realizate între 1930-1970. Festivalul a fost însoţit, la Cinemateca Union, de o inedită expoziţie de desene semnate de unul dintre cei mai importanţi inovatori ai limbajului cinematografic, Serghei Eisenstein (1898-1948). Filmul de deschidere, Lăcaşul îngerului (2008) de Nikolay Dreyden, a fost proiectat în prezenţa tînărului său regizor. Din păcate, acesta a fost nevoit să asiste la unele defecţiuni tehnice cu care cinefilii bucureşteni sînt obişnuiţi. Însă nici filmul său nu a strălucit, în pofida expresivităţii actorilor, a frumuseţii imaginii (care n-a putut fi ascunsă de condiţiile precare de proiecţie) şi a siguranţei regizorale. Traseul moral al protagonistului (un fiu de preot cu talent la desen, care, după Revoluţia din Octombrie, este trimis de Comandamentul Sovietelor pe o mică insulă, teritoriu […]
\”Siberiada\” este un film mult prea cunoscut al si mai cunoscutului regizor Andrei Koncelovski, sa-l poti atribui lui Bodnarciuk. Si a fost facut in 1979, nu 1977. Incepe sanu ca un banc prost. Exista site-ul imdb.com, pentru cei care macar vor sa-si verifice spusele, darmite cele scrise, pe care vi-l recomand, daca insistati sa scrieti astfel de articole.
Dle Fulger, regizorul rus pe care-l citati se numeste Vasili Suksin si nu Suskin, iar filmul sau e intitulat ,,Calina rosie” si nu ,,Catina rosie, cum gresit consemnati dv.