FILM. Un film-reper şi un DVD-eveniment
Moartea domnului Lăzărescu de Cristi Puiu
- 28-01-2010
- Nr. 510
-
Mihai FULGER
- Arte
- 4 Comentarii
Cel mai important film al cinematografiei româneşti postcomuniste, Moartea domnului Lăzărescu de Cristi Puiu, a fost lansat în sfîrşit pe DVD, la peste patru ani şi jumătate de la premiera sa mondială de la Cannes. Din fericire, graţie surprizelor oferite de către realizatori, a meritat să aşteptăm. Dacă majoritatea producţiilor cinematografice româneşti, atunci cînd sînt scoase pe DVD, nu ne oferă nici un bonus, de această dată regizorul şi colegii săi de la casa de producţie Mandragora au avut ambiţia şi curajul de a lansa ceva nemaivăzut pe piaţa autohtonă. Astfel, Moartea domnului Lăzărescu nu este un simplu disc într-o carcasă, ci un „pachet“ (box set sau coffret) conţinînd două DVD-uri (unul cu filmul propriu-zis, altul cu bonusuri) şi o carte. Este ceea ce în spaţiul anglo-saxon poartă denumiri precum special edition, limited edition, deluxe edition sau collector’s edition – un produs de lux pentru adevăraţii cinefili. Ca atare, acest pachet-ediţie specială, conceput de Mandragora şi distribuit de Pro Video, a fost editat într-o serie limitată (999 de exemplare). Cristi Puiu este cel care, în 2001, a dat tonul Noului Cinema Românesc, prin lungmetrajul său de debut, Marfa şi banii. După un scurtmetraj premiat cu Ursul de Aur […]
Se vede ca Bobby Paunescu si-a mutat temporar investitia de PR de la ” Francesca” la ” Aurora” in care vom avea onoarea sa-l vedem si in ipostaza de actor. Brusc toata „critica” romaneasca s-a trezit sa ne spune dupa 5 ani de la MDL, ce mari realizari a avut Puiu. Mihai Fulger are un talent pentru Ode. De ce Pachetul cu DVD si album nu contine si o mica statuie a lui Puiu, era si mai original asa. Ce ar fi sa o intrebati pe prima sotie a lui Cristi Puiu, Cosette cum sa arate aceasta statuie? Este inca la Lausanne. Vreti sa spuneti poate ca fiecare regizor a inceput sa caute un miliardar dupa Cristi Puiu? Sa se fie degradat toti atat de mult.
Daca va documentati mai bine vedeati ca Puiu nu mai declara \” Aurora\” ca apartanand celor „Sase povesti” a lui Rohmer. Acum la oportunismul lui ar putea sa o faca ca sa profite de moartea acestuia. Este cam greu pentru pana acm a spus ca este o poveste despre motivatia de a ucide. Sunt mai multe topuri care il declara pe Mungiu inaintea lui Puiu si premiile lui Mungiu pentru toate filmele sale sunt mai multe. Ceea ce este si mai distractiv este cum si-au amintit toti de Puiu dupa ce a facut \” Francesca\”. Si apropo de ALS de ce nu si-a intitulat cartea asa ci \”4 decenii, 3 ani si 2 luni cu filmul romanesc\” pornind de la Mungiu. Nu degeaba este Romania cea mai corupta tara din UE. Banii cumpara totul si mai ales streg orice constiinta.
Nu voi cumpara niciodata acest DVD exact asa cum consumatorii occidentali nu cumpara produse facute de minori. Este un rezultat al coruptiei. Iar nu v-ati documentat filmul a fost intrerupt pentru ca Monica Barladeanu isi serba ziua de nastere. Sunt curioasa cate fotografii avem cu ea care a jucat un rol de 10 minute in acest film.
Domnule Fulger, ati devenit chiar amuzant.
Probabil ca cei care nu cunosc deal-ul ” Lazarescu” finantarea de la omul de afaceri, Bobby Paunescu- fiul lui GC Paunescu despre care este scris in toate cartile despre coruptie in Romania, puteti fi credibil. Altfel este un articol de publiciate si de PR.
Deocamdata critica internationala considera „4,3,2” a lui Mungiu cel mai important film romanesc. Dar avand in vedere ca dumneavoastra nu stiati nici cum il cheama pe Cristi Puiu, desi scrie in Cinemagia ca il cheama Cristian Puiu sau si mai precis Emilian Cristian Puiu-asa cum poveste in ultimul intreviu- nu avem asteptari sa cititi aceasta critica internationala.
Cristi Puiu si etica- este adevarata si cinismul este o etica si Nietzsche are o morala nu? Cam aceasta este si etica lui Puiu. Intrebat de ce a distribuit-o pe Barladeanu in film a raspuns toata lucrurile au un pret.
Stiti restaurantul”Mandragora” unde este Puiu asociat, cred ca acolo se discuta multa etica, domnule Fulger. Si cel mai important rezizor roman care discuta despre etica este Bobby Paunescu. Nici nu stiti cand in preocupa pe dansul problemele etice il framanta zi de zi.