Gîndeşte în afara cutiei!
Dialog cu Csibi Magor
- 14-05-2010
- Nr. 524
-
Ovidiu DRĂGHIA
- MULTIMEDIA
- 6 Comentarii
La ora actuală, cel mai nonconformist proiect web românesc este Think Outside the Box, un blog afiliat HotNews, cu accent pe ecologie şi pe promovarea unui stil de viaţă sănătos. Am discutat cu Csibi Magor, iniţiatorul Think Outside the Box, despre sîmburele din care a ieşit proiectul său, direcţii abordate, interactivitatea cu cititorii şi stilul adoptat în textele publicate. Cum ai început Think Outside the Box? Într-o noapte, m-a lovit inspiraţia şi am început să gîndesc în afara cutiei, liber de orice restricţii. Am schiţat cîteva idei, iar dimineaţa am scris proiectul propriu-zis cu care am mers la HotNews. Le-a plăcut, apoi l-am trimis la Tuşnad pentru a obţine finanţare, primind un răspuns afirmativ după doar două zile. Să punctăm faptul că Think este un proiect exclusiv on-line. Probabil că, înainte de a-l începe, ai mai avut alte idei. Cum de ai ales on-line-ul în detrimentul printului? ce argumente ai avut? E simplu. Cît de fals ar fi mesajul nostru cînd promovăm un stil de viaţă eco, dacă apărem pe print? Încercăm să arătăm cît de mult poluăm, cît de nepăsători sîntem faţă de viitorul nostru, astfel că mediul on-line este cel mai potrivit pentru Think, cel […]
@ dan: da, mi-am dat apoi seama ca m-am exprimat gresit
Nu-ti trebuie sange rece, trebuie sa fii doar cinic sau inconstient.
si, desi eu sunt cel care pare ca are un dinte impotriva ecologismului si ca pune prea mult accentul pe limbaj, nu sunt deloc de acord cu Csibi Magor: prefer pe cineva care refuza informatie, dar nu polueaza, decat invers. n-as putea niciodata sa zic ca „îi respect pe oamenii care doresc să polueze, dacă asta e decizia lor”. cu atat mai mult ca e decizia lor nu le pot gasi vreo scuza, daramite sa-i mai si respect.
nu poti sa zici „sa nu ne cramponam in limitari lingvistice” si apoi sa zici ca site-urile au fost selectate dupa criteriul limbajului. si, pana la urma, exact la limbaj si la tematica ma refeream atunci cand faceam aluzia ca nu e nimic nonconformist aici. exact asta era ceea ce ma deranja: limbajul si tematica, astea mi se par mie extrem de conformiste.
un raspuns la care ma asteptam era „sa nu ne cramponam in limitari lingvistice!” urmat de o explicatie de genul: criteriul a fost unul politic, ecologismul fiind inca ceva nou in Romania.
nu vad ce alt raspuns ar putea sa dea Magor decat ca a fost luat de val de discursul ecologist importat din tarile in care abundenta e o realitate si a uitat ca reprosul consumului „fara cumpatare” nu se poate aplica populatiei unei tari in care omul de rand nu isi permite nici macar satisfacerea nevoilor de baza.
Să nu ne cramponăm de limitări lingvistice! Da, dacă am identificat X site-uri nonconformiste, de exemplu prin limbaj şi tematică, am dreptul să întocmesc un clasament personal şi să-l desemnez pe „cel mai nonconformist”. În privinţa ideilor exprimate de Magor, nu am să comentez eu, dar îl voi invita să comenteze aici.
care mai exact e partea nonconformista din blogul despre ecologie si viata sanatoasa?
e incredibil cat de multa lume se crede originala cand reproduce discursul de lemn ecologist.
ceea ce imi declanseaza sistemul defensiv la auzul unor expresii de genul \”think outside the box\” e lectia invatata din experienta ca nu te poti astepta la prea multe de la niste oameni care nu isi dau seama ca un colaj de clisee nu poate trece drept sistem de valori, filozofie de viata sau pur si simplu gandire. de exemplu, e destul de ciudat sa zici in Romania ca actuala criza are si o parte buna, ca ne mai tempereaza consumul. iti trebuie mult sange rece sa faci asemenea afirmatii cand sindicatele si pensionarii ies in strada pentru ca veniturile si asa extrem de mici vor fi micsorate si mai mult.