Gîndurile unui prost
- 04-06-2010
- Nr. 527
-
Marius GHILEZAN
- Politic
- 5 Comentarii
Nu am devalizat Bancorex. Nu am făcut afaceri cu statul. Nu am off-shore-uri. Nu mi-am „parcat“ măcar un milion de euro. N-am nici măcar patru case. „Ai fost degeaba în poziţii de comandă. Eşti un prost!“. Aşa mi-a replicat recent un confrate jurnalist, şef de gazetă. Şi nu am negat. Da, sînt un prost. Recunosc. Am crezut şi cred nu neapărat în bogăţia din ceruri. Dar bogat pentru mine înseamnă să ai 10.000 de volume citite, un grup de prieteni, un univers de valori, o familie sănătoasă, putere de a nu cădea în idolatrie şi forţă de a desţeleni răul din rădăcini. Aşa cum le ziceam pe vremuri la România liberă prietenilor mei întru idealuri, „dacă nu putem să le facem nimic, măcar să ne rîdem de ei!“, sînt convins că te poţi simţi mai confortabil cu tine însuţi şi dacă nu duci grija milionului din bănci. Sau din insule. Cunosc avuţi de-ai neamului. Bogătaşi ai tranziţiei. Le-a luat Dumnezeu minţile. Şi-au pierdut facultăţile mintale. Nu se mai judecă pe ei. Ci judecă lumea prin prisma valorilor lor. Şi, de aici, toată perversiunea. Mai citeşti? Înseamnă că eşti un prost ca şi mine. Nu te tratezi în clinici occidentale. […]
…et fière de l’être pour toujours!
ah…bunicile interbelice, muncitoare care isi petreceau vacantele la Cannes si dansau la balurile vieneze…..ce frumos….
Ah, cum să opreşti manelizarea asta sălbatică? Cum să întorci privirea oamenilor de la idolii din limuzine? Greu subiect!
Oricum, demult nu am mai citit un text atât de lucid şi realist. Sper să se mai trezească unii la realitatea bunului simt.
Da mă, chiar ești prost. Nu mai am nicio îndoială.
Ai toată admirația de la un alt prost – aspirant.
Mi+am educat cu respect faţă de principii şi de valori. Am o bibliotecă pe care nu aş da-o pe nici un Mercedes al elitelor de pradă. Sufleteşte mă simt mai împlinită, chiar dacă fac parte din categoria proştilor care nu-şi fac obeliscuri creponate, aşa cum ziceaţi, domnule Ghilezan, dar îşi ridică în fiecare zi privirea spre cer. Ei nu ştiu ce înseamnă puritatea, nobleţea şi gratitudinea.
„Proştii zidesc lumea şi deştepţii o dărâmă”, aşa cum zicea Emil Cioran