Habemus rectora
Pilar Aranda a fost aleasă în funcţia de rector al Universităţii din Granada
- 28-05-2015
- Nr. 774
-
Oana URSACHE
- ON-LINE - ACTUALITATE
- 5 Comentarii
Cum se face femininul cuvîntului rector şi de ce am avea nevoie de acest feminin? Cîteva consideraţii prilejuite de alegerea unei femei la funcţia de rector al Universităţii din Granada. Rectoriţă ar fi feminizarea cea mai la îndemînă, dacă nu ar fi aproape hilară adăugarea unui sufix diminutival, tot un fel de rector dar mai mic în statură şi importanţă, aşa cum este o fetiţă în raport cu o fată. Rectoriţă ar fi termenul numai bun pentru soţia rectorului. De ce avem nevoie de un cuvînt pentru o realitate care abia acum începe să prindă contur, din moment ce avem profesoare universitare care preferă să fie numite doamna profesor univ. dr. ori deja femei cu funcţia de rector care preferă să se autodenumească femeie-rector şi în niciun caz rectoriţă. Eu aş avea mare nevoie pentru articolul de faţă de un termen respectuos şi fastuos ca funcţia pe care care ieri o femeie a dobîndit-o: Rectora Magnifica a Universităţii din Granada. Parcă nu aş vrea să folosesc termenul rectoriţă, pentru că nu vreau în niciun caz să minimalizez nu doar statura fantastică a acestei cercetătoare, ci şi importanţa compleşitoare a canditaturii ei. Pentru că este pentru prima dată în […]
O inocentă întrebare: Marina Sala nu cumva e Marius Sala?
Dacă ar fi aşa, – ar fi o culme absolută a feminismului
glorios!
… E vorba de verdele jachetei doamnei din portret. – Pe
care o rog ca, la o ediţie viitoare, a articolului de mai sus, să scrie „Habemus rectoram”, la acuzativ (în latineşte, verbul „a avea” reclamând cazul amintit, – cf. „habemus papam”); să evite a mai afirma că sufixul -iţă e unul exclusiv diminutival, acesta fiind, adesea, şi unul… feminist, – cf. „pictoriţă”, „doctoriţă”, „rectoriţă” [!], cuvinte proparoxitone, de altminteri, iar nu paroxitone, ca diminutivele: „fetIţă”, nu „fEtiţă”! N. B.:
majusculele ţin loc de accent); să nu-l mai confunde pe cel Celibidache, ferocele „machist”, cu, eventual, Herbert von…, ş.a.m.d.
Precum şi să renunţe, de-i posibil, la militantismul agresiv, dizgraţios şi fără nicio … gură a humorului (moldav sau nu).
Habemus Rectora abramburica de mai bine de 10 ani la Poli Bucuresti. Si ce folos?
Ce ti-e si cu feminizarea lui „Hai liberare!” …Lovituri de „imagine” si de stiletto (accesor incaltatoresc) care se definesc uneori si cu termeni de bestiariu devin proptele de stindard. Make sure the brain is in gear before you say/write an enormity ar fi fost o buna metoda de evita scatoalca la adresa lui Celibidache. Asta si macar o prealabila sumara vizionare a componentsei orchestrelor (comparabile) printre milioanele de inregistrari de pe youtube.
Bineinteles, ceea ce se spune despre Celibidache este fals. Atat in orchestra Radiodifuziunii Suedeze, a celei din Stuttgart, sau a Filarmonicii din Munchen au cantat femei. Si apropo, Celibidache este venerate in Spania. Cel mai important compozitor spaniel contemporan, Antonio Garcia Abril a scris o lucrare intitulata „Celibidachiana”. Faceti-va temele dragilor!