În legătură cu istoria vieţii mele un răspuns
- 14-08-2008
- Nr. 436
-
Andrei CORBEA-HOIŞIE
- Actualitate
- 7 Comentarii
Cînd, în aprilie 2007, am fost acuzat în mod public de a fi colaborat cu fosta „poliţie politică“ din România, am decis – după ce, din proprie iniţiativă, am demisionat din funcţia pe care la acea dată o deţineam ca ambasador al României în Austria, pentru ca problemele mele private să nu apese asupra reprezentării diplomatice a ţării – să nu iau vreo atitudine în faţa atacurilor care se înteţeau din toate direcţiile. Presimţeam că împotrivirea faţă de un verdict pe care îl consideram arbitrar şi nedrept mă va expune pe mine, dar mai ales familia mea, unei agresiuni mediatice şi mai brutale. Singurul lucru pe care am mai îndrăznit să mi-l doresc după această răsturnare a vieţii mele a fost putinţa de a mă reîntoarce treptat către existenţa cotidiană a muritorului „normal“. Am mai sperat şi în solidaritatea tăcută a celor care îmi cunoşteau traiectul profesional de dinainte şi de după 1989: prieteni şi colegi români şi străini, colaboratori, foşti „ucenici“, studenţi. În privinţa acestora nu m-am înşelat şi datorită lor mi-am putut permite să visez că rana deschisă se va lăsa într-o zi vindecată. Este şi motivul pentru care surprinzătoarele intervenţii ale Hertei Müller şi ale lui […]
E foarte usor, ascunsi fiind in spatele unui pseudonim ori a doua initiale, sa aruncam invective, mai ales cind „chiar nu stim cine e persoana“, dar cuvintul „turnator“ ne umple de fiorii unei istorii pe care n-o cunoastem decit din auzite. In lipsa de dovezi, se poate spune orice si fabula oricit.
Dovezi nu pare a detine nimeni, nici intr-un sens, nici in celalalt: daca insa Prof. Univ. Dr. Dr. h. c. Andrei Corbea-Hoisie ar fi avut vreo vina care sa depaseasca nivelul de „infinitezimal“, cu siguranta ca aceasta ar fi fost discutata, disecata si uitata deja.
Ramin insa faptele concrete, palpabile, „citibile“: cartile, articolele, studiile, conferintele, traducerile, munca asidua si pasionata depusa de profesorul, germanistul, criticul literar, eseistul si diplomatul Andrei Corbea-Hoisie. Ramin tezele de doctorat pe care le indruma, cu o competenta si o obiectivitate de netagaduit.
Ramine OMUL care, prea inteligent fiind pentru a face cuiva un rau gratuit, a facut si face din tinerii germanisti romani OAMENI.
Intr-o societate care este, sau, cel putin, se pretinde a fi intelectuala, rafinata, lucida, ar trebui sa conteze faptele demonstrate concret, iar nu acuzatiile aduse din motive prea transparente pentru a nu fi intuite si respinse cu dezgust.
*
Semnez, fara indoiala spre marea incintare a celorlalti „utilizatori“ asa cum a facut-o si Prof. Hoisie, cu numele si cu titlul academic: ca si Domnia Sa, tot ce-am realizat, am realizat prin munca, nu prin favoruri: nu-mi voi nega niciodata statutul profesional pe care mi l-am cistigat, asa cum nu voi nega niciodata faptul ca am onoarea de a ma numara printre cei pe care Domnia Sa i-a facut oameni.
E chiar asa de greu sa intelegeti „spovedania unui invins“? Invins de dusmani, de prieteni si, mai ales, de binevoitorii mai vechi ori mai noi.
Cand vorbiti de torturati si de morti, ganditi-va la anii ’50, nu la anii ’80, in care Andrei Hoisie a primit acea nenorocita de bursa in RFG, pentru care a fost obligat sa semneze cateva „notite“ inofensive. Ca, daca ar fi fost ofensive, s-ar fi aflat repede dupa ’89, deoarece nu putini sunt cei care (si-)au verificat cu lumanarea dosarele de la CNSAS.
Altfel spus, e bine ca au romanii opinie acum, dar, vorba comunistilor, putini ilegalisti (a se citi: disidenti) au fost si multi au mai ramas!
In ceea ce-l priveste pe distinsul profesor, se cuvine sa amintim ca abia dupa ’89 a putut sa arate lumii tot ce stia el, adevarata sa performanta culturala si stiintifica fiind cu adevarat pusa in valoare abia in ultimii 18 ani. Nici o binefacere de pe urma partidului ori a securitatii, care nu l-au „binecuvantat” asa cum au fost binecuvantati sute de alti prof. univ. dr. (la care se adauga ing., ec., jr. etc.) despre care nu a auzit nimeni pana in zilele acestea de vara fierbinte, in care pana si mintea romanului cea de pe urma pare ca s-a prostit de-a binelea.
Vivat DELATIUNEA la romani, sasi, secui si la celelalte nationalitati conlocuitoare!
(Fie ei in tara sau inafara ei.)
Prof. dr. Andrei Corbea-Hoisie. 🙂
Cei mai valorosi profesori universitari pe care i-am avut nu-si prefixau niciodata numele. Ceilalti insa nu uitau niciodata sa clarifice ca ei sint profi si dr. Iar cel mai napastuit intelectual si profesional dintre toti semna intotdeauna „prof. univ dr.”.
Jalnic (dar binevenit) textul prof. dr. Andrei Corbea-Hoisie, fiindca chiar nu stiam cine e persoana.
Nu stiu daca am inteles eu bine, insa perceptia mea e ca doamna Herta Müller are o problema cu ICR (fiindca sponsorizeaza si promoveaza, pe bani publici, fosti turnatori ai Securitatii) nu cu prof. dr. Andrei Corbea-Hoisie ca individ care, pina una-alta, e liber sa calatoreasca si sa vorbeasca oriunde pofteste. Dar NU ca trimis si reprezentant oficial al vreunei institutii bugetare romanesti.
Andrei,
ca tu n-ai fost Dinu Paduricu si ai o multime de merite e una, ca altii au fost intr-adevar lichele si pe deasupra si dobitoci e alta. d’acc, dar nu-i asta „chestiunea” Hertana, stii bine ca e vorba in primul rind de categoria cu pricina.In care categorie meritele profesionale nu te fac decit mai proeminent, nicicum mai inofensiv. Drept care primesti si ceva gratuite ghiulele dar zi mersi ca Herta nu-i Luca, atunci sa fi vazut istorii!
Lasa apa sa curga, si cind mai treci vara prin Germania tragem o bere la academia de biliard de ne racorim 🙂
Din spovedania dlui Hoisie nu reiese mare lucru. A turnat sau nu? Daca CNSAS i-a fabricat un dosar fals, de ce nu a apelat la instantele de judecata? Vorbe molfaite in gura. Pe ce se bazeaza, de fapt, tupeul dlui Hoisie este ca dosarele DIE (SIE) sunt tinute la obroc. Or dumnealui acolo are continut bogat.
Vai, Doamne, dle Hoisie, dar e curata nesimtire din partea celor doua ziare germane cu atat mai mult cu cat pe cititorul german il intereseaza cat negru sub unghie cum stie sa se disculpe un turnator.
CE trebuie sa faceti de acum inainte? Sa stati in banca dvs, adica sa fiti un om \\\\\\\”normal\\\\\\\” si sa asteptati linistit binemeritata pensie.
sa faci dintr-un angajament fata de securitate o problema privata mi se pare o mica nerusinare.
ar insemna ca si cei care au avut de suferit (poate de torturat si de murit) de pe urma acestor angajamente au avut de fapt o problema strict privata.