„În toate ţările din sudul Europei circulă virusul corupţiei“
Interviu cu Ricardo ANGOSO GARCÍA
Ricardo Angoso García (1966, Salamanca) este sociolog, analist internațional și jurnalist. În ultimii ani, a scris și a lucrat pentru El Independiente, Diario 16, El Mundo, Fax Press, Colpisa, La Aventura de la Historia, Safe Democracy, Infomedio, Historia 16, RFI, Radio Exterior de España, Ideas y Debate, Raíces și Historia y Vida. A locuit o perioadă îndelungată în străinătate, ajungînd să cunoască în profunzime zona Balcanilor (Albania, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, România, Macedonia, Muntenegru, Serbia și Turcia). În calitate de observator electoral al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a luat parte la numeroase alegeri, în cîteva zeci de țări. A fost profesor la Universitatea Națională din Honduras și bursier al Ministerului de Afaceri Externe în Ungaria, România și Turcia. Este directorul revistei Lecturas para el Debate și autorul cărților Europa a Debate, Las próximas guerras europeas și Rapsodia húngara sobre fondo rojo. Ai petrecut, de-a lungul timpului, perioade îndelungate în zona Balcanilor. Cum s-a născut interesul tău pentru acest spațiu, în general, și pentru România, în particular? Am ajuns să fiu interesat de Balcani de foarte tînăr, eram student și am făcut o excursie prin Iugoslavia, Bulgaria, România. M-a atras foarte mult și din punct de vedere […]
Eu as zice mai curand ca virusul de coruptie s’a instalat in Europa de Est pe termen lung. In Romania coruptia este descrisa de Caragiale inaintede comunism etc. In alte tari poate este mai recent. Dupa „revolutia” din 1989 coruptia a iesit la suprafata in in Romania dar nu inseamna ca sub comunism nu exista. Observati cum politicieni de teapa lui Iliescu mineriada s’au instalat precum si urmasii lor de tip Ponta, Sova, etc. Nu numai si politicienii sunt cum sunt dar chiar si judecatorii sunt corupti. Cum poti sa opresti acest curent de imbogatie rapida pentru unii si saracie pentru altii? Daca aveti solutii practice as fi interesant sa le stim. Deocamdata e tara in prada!
tarile din sudul Europei sunt corupte? doua imi apar a fi cauzele istorice, spiritul latin si crestinismul lor nonprotestant!
Decalaj, coruptie, egoism național sacru, vocabular în democrația europeană…
……” în Italia, Berlusconi a fost condamnat, ca să nu mai vorbim despre Bulgaria și România, despre care, cum deschizi televizorul, afli că se confruntă cu cazuri de corupție. E ceva ce nu funcționează în aceste democrații și nu trebuie să uităm că democrația nu este un obiect inamovibil, ci un mecanism care se poate moderniza, căruia îi trebuie anumite pîrghii de control mai eficiente prin care să se elimine acest rău endemic ce-i determină pe cetățeni să privească cu neîncredere…..
….. a le curăța de corupția care, într-adevăr, împiedică evoluția. Și asta observăm numai dacă ne uităm la cazul Țărilor Nordice sau al Olandei, care au printre cele mai eficiente economii și unde cazurile de corupție sînt minime”…..
Care soluții sunt la îndemînă pentru a găsi un numitor comun adecvat pentru 28 de state naționale (….stat UNITAR centralizat…) în situația de azi, în criza uniunii SUI GENERIS UE 28 ?
Care sunt cauzele care îndepărtează statele partenere în UE 28 azi?
UE 28 din hîrtie, bazată pe tratate şi paragrafe scrise pe hîrtie s-a dovedit virtuală. Realitatea e alta decît cea pe hîrtia tratatelor UE 28.
Tratatul de la Masstrich e încălcat, deficitul peste 3 % si 60 % din BIP e ignorat, tratatul Schengen şi Dublin nu mai sunt practicate, devin virtuale.
Ce s-a întîmplat în ultimii ani în UE 28?
Cum s-a ajuns în situația Brexit, Grexit ?
Copii şi femeile (generația Google, Facebook vede pe handy live…) pot sa moară ca refugiați pe drum 2015- 2016 spre UE 28, … lăsați pradă războiului civil în Siria, Irak, Afganistan…..???
Ce e de făcut ?
Ce nu se poate accepta?
Cine decide? Unde ?
Grecia a prezentat un deficit de stat de 300 Milliarde Euro (după încasarea miliardelor de subvenții nerambursabile din partea partenerilor UE…) urmat de declarația (Varufakis şi alții..) că Grecia nu plăteste (ratele) datoriile publice. Cum s-a ajuns în situația ca guvernele de la Atena din trecutul apropiat să împartă clientelei politice din Grecia 300 Miliarde de Euro şi să răspundă public… păi nu plătim creditele bancare (încasate de statul grec) înapoi ( sa le plătească contribualul britanic, olandez, suedez, polonez…???) !
Grexit ?
Incă nu s-a găsit un răspuns 2015- 2016, …s-a cumpărat numai timp …. pe banii contribualilor din UE 28 (Eurobanca centrală de la Frankfurt cumpără sute de miliarde de hîrtii de stat ale membrilor în deficit… mii de miliarde Euro arse…).
Italia a ajuns la 110 % deficit de stat în raport cu cele 60 % maxime admise ca cifră maximă pe hîrtie la Masstricht, Lisabona, ( Italia e în situația cu o avuție a cetățenilor destul de mare…. spre deosebire de greci…).
Decalajul Nordvest-Sudest devine tot mai mult o sursă de tensiune în multe privințe în UE 28.
Ce îşi doresc cetățenii tineri în UE 28 azi?
Somajul tinerilor în Sudest, Grecia, Spania e de foarte mult timp o constantă,… nu e un fenomen nou apărut în criza 2008…2015. Si înainte de 2008 şomajul tinerilor în zona meditareneană a fost la un nivel ridicat.
Ce e de făcut?
Aderarea la UE a țărilor balcanice Romania, Bulgaria 2007 a adus fenomenul de corupție (la nivel înalt….la bugetarii statului… şi partenerii lor…) în atenția opiniei publice în UE 28.
Eu cu cine votez?