Inexistenta opoziție politică
- 01-08-2017
- Nr. 883
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Editorial
- 4 Comentarii
Situația se repetă: n-avem opoziție politică! Așa a fost și în perioada guvernării PSD, între 2000 și 2004, cînd la conducerea Executivului s-a aflat Adrian Năstase. Atunci, PSD a crezut că se înveșnicește la guvernare. Totul „lucra“ în favoarea acelui partid. Să ne aducem aminte de cîțiva miniștri: Dan Matei Agathon, ministrul Turismului, care avea ambiția să planteze palmieri, Rodica Stănoiu, secondată de vajnicul Marian Ureche, care încerca să închidă gura vocilor critice, inclusiv din sistemul juridic (să nu uităm cazul tragic al procurorului Cristian Panait!). Pe acest fond de derută instituțională, singura voce critică era cea a lui Traian Băsescu, care a fost și la baza creării Alianței DA, între PD și PNL. Ceea ce atunci era opoziție la PSD a devenit, în scurt timp, o formă de perpetuare a abuzurilor, de întărire a camarilei din jurul președintelui Băsescu, de evoluție necontrolată a serviciilor. Epoca Băsescu n-a fost cu nimic mai curată decît guvernarea PSD din anii 2000-2004. Generalul Gabriel Oprea (doar o tînără speranță în PSD, sub conducerea lui Adrian Năstase) devine un om puternic, influent și își construiește propriile relații, care scapă de sub control (să ne amintim de încrengătura de generali, făcuți doctori la celebra Academie […]
Dupa zicala franceza : Plus ca change, plus ca reste la meme chose! In Romania inca din anii 1930 se zicea : Traiasca ai nostrii!
Voturile se cumpara, ministrii, primarii, politia sunt toti de vanzare! Traditie!
Opoziția mobilizează opinia publică, crează o nouă majoritate parlamentară. Formează guvernul după un nou scrutin. Proiecte propuse?
Descentralizare? Subsidiaritate? Responsabilitate?
Locuitorii rezolvă problemele locale la nivel de comună, oraș, regiune. Antrenarea cetățenilor în binele obștesc are rezultate vizibile pe plan local. E o soluție? Va fi un proiect al opoziției?
Tinerii sunt conectați bine cu cei din generația lor. Preocupările lor în era digitală diferă enorm de cea a părinților. Ruptura în societatea civică 1989 e bruscă, e mai mult decît un schimb biologic de generații. Compromisuri?
… „…Opoziția, ca și puterea, n-are istorici pregătiți, mai bine băgăm capul în nisip și păstrăm istoria doar pentru a arăta cît de bravi am fost, cum ne-am luptat cu piepturile goale împotriva dușmanilor…. „
De ce tinerii români de azi sunt în mare parte absenți la vot, sunt dezintersați de politica, retorica, propaganda trîmbițată de „regimul de la București”, la cîrma 1990- 2017? Solidaritatea e un liant puternic în societatea civică, în lumea liberă, în democratie, în UE. Altfelitatea?
…. „…În general, funcționăm în virtutea inerției, cînd mai bine, cînd mai prost. Sîntem cantonați în căutarea avantajelor, nu în solidarități. Iar revolta noastră, a oamenilor simpli, devine o simplă declarație parlamentară, uneori sforăitoare, alteori inadecvată, sau, de cele mai multe ori, o ridicare din umeri, o nepăsare perpetuă…. „….
Pun întrebarea: cetățeni / națiune sau „popor”?
Națiunea în democrație e formată din cetățeni (Franța, SUA, Elveția). Libertate mai mare ca în ultimii 27 de ani de democrație „originală” nu a fost în acel secol UNIRE sărbătorit 2018. Rezultate acceptabile 2017? Cetățeni români cu încredere în țara lor, multumiți de soarta lor 2018?
In Elveția secolului 20 și 21 (1 august e ziua Elveției) s-a realizat mai mult decît propune Declarația de la Alba Iulia 1918. Să privim atent ce s-a realizat în statul cu patru limbi administrative oficiale și „subsidiaritate” (Basisdemokratie) ca structură de bază al societății civice. Elveția are cetățeni puternic antrenați în toate problemele statului, cantonului, responsabili pentru propria soartă (… …. Die Schweiz hat seit 1848 mit einem leichten Patriotismus gute Erfahrungen gemacht. Vier Sprachen, zwei Konfessionen und drei Arten, die Kartoffeln zuzubereiten, erlaubten es dieser Nation nicht, völkisch zu werden….. Nationale Identität / Warum der Schweiz «Patriotismus light» gut täte / GASTKOMMENTAR von Toni Stadler 29.7.2017, Deutschlandradio Kultur…. ….. / …. Elveția are succes începînd din 1848 cu un patriotism „light“. Patru limbi, două confesiuni … permit acestei națiuni să nu devină etnicistă „ völkisch », …. să nu practice extremismele secolului 20).
De ce România e altfel?
Să riscăm o privire peste gard. Care e secretul succesului civic elvețian? (….«Patriotismus light» ginge davon aus, dass menschliche Identität auf verschiedene Arten entsteht. In einem bestimmten Land oder in einer bestimmten Kultur geboren zu sein, ist nur eine davon.
Zusammengehörigkeit im «Patriotismus light» hätte weniger mit gemeinsamer Herkunft, ähnlicher Abstammung, Geschichte oder Kultur zu tun, sondern mehr mit einem Gefühl der Loyalität gegenüber den Institutionen und gesetzlichen Spielregeln im Lebensraum Schweiz, einem insgesamt weltverbundenen und fortschrittlichen Land, in dem zu arbeiten und zu leben auch stolz machen darf…… /…. …. patriotismul light începe de la conceptul: identitatea omului / cetățeanului se crează pe căi diferite. Născut într-o țară, într-o cultură este numai una din condiții. Sentimentul apartenenței ar avea mai puțin de a face cu proveniența, etnia sau cultura comună și mai mult cu un sentiment de loialitate în relația cu instituțile, cu regulile indicate de legislație în spațiul elvețian. Elveția, o țară progresistă și conectată deschis spre lume, în care să trăiesti și să lucrez te face… …).
Intr-un secol s-a înfăptuit acel „stat național unitar centralizat”, care a devenit prin „românizare” contrariul Declarației de la Alba Iulia 1918. Ce se sărbătorește la centenarul UNIRII? Teleormanizarea României sau proiectul pluralist, multiliguistic din Declarația de la Alba Iulia 1918?
Deformarea, amputarea societății civice în cei 50 de ani de dictatură autohtonă 1939- 1989 are consecinte pînă azi. Lipsește centrul societății, intreprinderile private cu tradiție îndelungată. Am impresia că eliminarea participanților din economia privată pînă 1989 se va simți încă mult timp. Budgetarii au fost în mod tradițional 1859- 1878- 1918 nucleul societătii și al Regatului. Pensionarii și budgetarii vor asigura și în viitor „ teleormanizarea” României?
Tinerii, brain drain?
Oare de ce atîtea „inocente ignoranţe”
vîndute mereu şi continuu gratuit precum adevăruri şi valori existenţiale
cînd se ştie prea bine că Situaţia instaurată de dinainte de … Continuă programat-planificată atît de fascinant fabulos manipulator-laminatoare.
În România nu mai există „opoziţie” de cel puţin, dar absolut sigur, de din 1944 încoace şi pînă astăzi şi nici nu va mai exista vreodată căci ……Nici nu mai e nevoie de argumete, Dumneavoastră „oameni Buni” aveţi deja bine pregătite explicaţiile, contra-argumentele şi întreaga ideo-filo-amăgitoare LOGIE.
Ce simplu şi brav ar fi să spunem lucrurilor esenţiale pe nume pentru a încerca măcar aşa de amorul artei să încercăm iluzoriu să mai schimbăm în Bine cît de cît cîteceva, DAR NU !
continuăm interesent şi intelectualicistic să „baratinăm” absolut totul de-aici.
Căci dacă am fi cu adevărat sinceri, am recunoaşte măcar în intimitate că sîntem doar produşii unui Sistem creat visceral Fără de Opoziţie „for ever”, dar iată, pentru a nu se mai ştie a cîta oară,
Care a instaurat începînd cu 1990 FALSA democraţie, morbida dictatură a post-comunismului Triumfător, ATÎT !
Dar NU O Facem, ci tocmai, amăgim publicul spectator adormit pe veci pentru o cauză „dreaptă de Bine şi de Prosperitate” analizînd „istoria” începînd cu 2000,
Dar nainte ce-o-fi fost ?!?
Iată, inexistentul CURAJ jurnalistic şi intelectualicist a complicat pecetluind complice dezastrul dictaturii post-comunismului demon-cratic, continuînd subtil să „facă” !
Chiar asa, de ce un liceu nu se mai poate numi „Mircea Vulcanescu” ? Dar se poate numi Mihail Sadoveanu (care semneaza cu manuta proprie nenumarate condamnari la moarte). Pai raspunsul e simplu. Corectitudine politica, trebuie sa marcam puncte de buna purtare…acolo sus…la ministerul adevarului.
Incep sa inteleg foarte bine pozitia autorului, totul e otova. Basescu = Nastase. Ceea ce este evident o monstruozitate de rationament, niste simple cifre sau fapte pot transa problema. Nu cere nimeni sa nu observi porcariile facute de PDL in perioada Basescu….dar sa compari cu ciuma PSD….este de o rea-credinta strigatoare la cer. Pur si simplu nu suporta comparatie, sunt regimuri din filme diferite.
In fine, vad ca nici Mihail Neamtu nu scapa, probabil sub vina teribila de a fi un conservator si adept al statului minimal-neinterventionist-ne-asistential. Crima odioasa, cand in lumea de azi s-a transat categoric problema: sa fii de stanga este idealul cel mai nobil si singura optiune legitima. Sa fii de dreapta este mai rau decat a fi terorist ISIS.