„Interesul naţional“ a ajuns lozincă de campanie
- 14-11-2012
- Nr. 650
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Editorial
- 22 Comentarii
Un exemplu: „Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a înaintat ministrului Justiției solicitarea de a sesiza Parlamentul României – Camera Deputaților pentru a cere încuviințarea arestării deputatului TRĂȘCULESCU ALIN-SILVIU, inculpat în dosarul nr. 336/P/2012, în sarcina căruia au fost reținute următoarele infracțiuni: trafic de influență, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, comisă în legătură cu infracțiunea de trafic de influență și instigare la infracțiunea de spălare a banilor, cunoscînd că aceștia provin din săvîrșirea infracțiunii de trafic de influență“, se arată într-un comunicat al DNA. Tot DNA mai precizează: „Alin Trăşculescu, în calitate de deputat şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PDL Vrancea, ar fi pretins de la martorul denunţător Mircea Alexandru Vintilescu, cu complicitatea lui Marian Valeriu Calotă, iniţial suma de 50.000 de euro, care ulterior ar fi fost majorată la 150.000 de euro, din care ar fi primit, în patru tranşe – de 30.000 de lei, 124.000 de lei, 10.0000 de lei şi 200.000 de lei – cu ajutorul lui Calotă, suma totală de 364.000 de lei. Ulterior, Trăşculescu ar fi pretins încă 1,1 milioane de lei, bani pe care ar fi impus să îi fie daţi în două tranşe, de 50.000 de lei […]
„kiparosule”, bre. Chiar ma temeam ca te-am ranit cumva.
Ca-i bine, s-o bine shtii sa te simtzi, chiar cum ma simt io, cum ca ai preteni pi sarma.
Chiar daca am avea pareri *complet opuse*, dragule, tot ar trebui de-a ne bucura p[entru ca *schimbam pareri* – vezi tu, te supara stelutzele astea, da’ *nu am cursive p-acilea*, ca sa *subliniez*.
Al tau (shi-al cam tuturor, indiferent de *opinie*, s-o *bine shtii*, bre),
Nea Marin
Sunteti unul dintre cei carora le apreciez pozitiv (ca se poate si invers, nu-i asa?) opiniile . Nu totdeauna sunt pe lungimea dv. de unda , insa in mare parte sunt de acord cu cele ce le ziceti. O singura data am avut ceva sa va reprosez , legat de asteriscurile astea care ma oboseau , insa , intre timp , m-am obisnuit cu ele .Dv. nu ati intrat niciodata in plutonul celor pe care-i alint ca propagandisti. Si asta din simplul motiv ca nu-i vedeti pe unii numai incarcati de pacate , iar pe altii buni de pusi la rana.
Toate bune si sa stiti ca citesc cu placere ceea ce scrieti „p’acilistea”!
Ma puneti la grea incercare.Am folosit si eu termenul de clasa politica pentru ca acesta s-a implementat(!) in limbajul actual , dar din punctul meu de vedere termenul de C.P.relativ la plaiurile mioritice mi se pare indoielnic. Daca nu tinem cont ca o clasa inseamna o multime numeroasa , atunci s-ar putea vorbi de C.P.Nici caracteristica relativa a pozitiei si detinerii mijloacelor de productie , cu anexele de rigoare , nu prea este bine conturata. In fine , nu conteaza ce cred eu , ci doar faptul ca avem o C.P. si pe care nu o apar „cu voiosie” , ci doar ma intrebam daca sfera notiunii ei este lipsita de continut . Atat si nimic mai mult.S-a crezut (si poate se mai crede) ca Terra era singura planeta locuita de fiinte avand caracteristicile omului. Suntem noi chiar unicii ganditori ai Universului? Cam la fel ma intrebam si despre oamenii politici de pe meleagurile noastre.Imi cereti sa nominalizez cateva individualitati ale C.P. care sunt acuzate pe nedrept de iubitul nostru presedinte.Nu cunosc oameni politici decat din media , din ce se afirma aici si cum isi etaleaza veleitatile , cum vorbesc ei cu guritele lor. Trec la nominalizari. Primus inter pares este , desigur, presedintele nostru , eroul care lupta si cu Securitatea si cu nenorocitul de Comunism si cu fauna Coruptiei , basca Reformarea statului si multe altele. Nu pot omite pe d-na Macovei , acest Torquemqda dambovitean, inovatorul purificatorului ANI, acest ciur care cerne si separa binele de rau.In continuare , lista ar fi prea lunga , pot fi nominalizati toti acei anonimi (pentru mine) care au trecut prin furcile caudine ale d-nei Monica Macovei.Ca si dansa a mai lasat de la ea cate ceva , nu este mare pacat. Oameni suntem si cu oameni convietuim . Pana si diamantele mai au imperfectiuni.
Toate bune!
ashi vrea & io un van ca asta! Chiar, „kiparos”.
Dragule, trecand peste gluma, vaz ca m-acuzi ca sunt „propagandist”. Ca, vezibine, io m-am *declarat* (hi, hi, nu mi-s „conserva ” platita) chiar pro-Basescu, chiar p-acilea.
Te-nsheli. Ca, tat io scriu p-acilea, ca-s *tatzi* facutzi, croitzi, dupa un model *sovietic* : mda, acela „ca pierdem noi puterea politica, da’ vom avea grija de-a pastra-o pe cea economica.”
Sa, shtii, Kiparosule, ca *nu* suntem prea „departatz’ „. Zau.
Shi, ashadar, da’ *di ce * sa dam cu chetre din astea unii pan’traltzii?
cele bune, batrane,
Nea Marin
Ca sa nu mai lungim vorba, indicati-ne va rog 3-4 „individualitati” vrednice de stima ale clasei politice pe care cu atata voiosie o aparati impotriva atacurilor nedrepte ale „presului”.
Multumesc!
Au iesit la imbalosat spatiul Fluierasul din Paltinoasa&co , dragii de propagandisti ai ARD , de fapt ai lui Basescu&gasca. Cata vreme autorii-tinta nu le dau replici , fierb in suc propriu si cred ca asta este solutia. Hai sa-i lasam sa vorbeasca singuri.Poate doar intre ei.
Nu sustin nici pe departe ca plagiatul nu trebuie sanctionat , insa intre o frauda care il priveste doar pe faptuitor si furturile din economie , din banutii tuturor, nenorocirea intregii tari , asa cum a \”reusit\” Basescu si guvernele sale , nu exista termeni de comparatie.Intr-adevar , Basescu este ultimul cetatean roman care poate sa vorbeasca despre interesul national. Postacii probasisti insinsta cu plagiatul lui Ponta. Pe mine ma doare-n cot de plagiatul lui , si al oricarui altul.Pe mine ma doare ca mi s-a bagat mana-n buzunar , si nu doar pentru ce s-a dus deja , ci si pentru prezent , mai grav , si pentru inca multi ani de aici inainte.Ca Basescu iese zilnic pe sticla si face de fapt propaganda electorala \”finilor de suflet\” nu prea o condamn , pare in firescul lucrurilor (nu si al legii, dar asta este o bagatela). Grave sunt delirurile sale privind intentiile sale politice si \”jaloanele\” economice pe care le traseaza.
Face spume la gura despre clasa politica , in opozanta cu interesul national . Dar el nu apartine acestei clase? Si cum de doar acum , cand ex-portocalii nu mai sunt la guvernare , vede acest \”aspect esential\” ?Iar clasa asta politica nu are si ea nimic bun in ea , in individualitatile ei ?Chiar toti sunt rai si numai el este curat ca lacrima? Repet! Pe el , poate , il inteleg , insa nu pot inghiti pledoariile unora ca Paltin I.&prrofesor&co .
Ati pus punctul pe „i”:
Acum e momentul sa „sanctionam”, adica sa ne satisfacem resentimentele infantile si mobilizatoare impotriva „puterii portocalii”.
Ţelul acesta nobil odata atins, vom avea destul timp sa analizam lucrurile mai in detaliu, si sa luam masurile care se impun. Pana atunci, hai sa ne bucuram de „doctorul” Ponta, de europeanul Antonescu si de liberalul Becali…
Daca ma gandesc bine, intrebarea \”ce-a fost mai intai, oul sau gaina ?\”, are raspuns:
Mai intai au fost GAINARII. Care au strans, in banci, ouale de aur si, in pumni, pe ale noastre.
Ori nu schimbăm nimic ….Degeaba discutăm despre ce face Băsescu, șțara are nevoie de un Parlament credibil, care să aleagă un președinte fără vot popular, apoi, eventual să trecem la moinarhie, dacă este necesar.
@ Mihnea Moroianu
D-le Moroianu, fara a fi un fan USL – din motive de PSD si nu numai..- constat ca ganditi in lozinci> justitie independenta, europenim numai intr-o parte, anticomunism,etc. Din pacate sunt numai lozinci. Oricat de mult ati vrea sa puneti eticheta de antieuropean pe Antonescu nu tine. A critica cu argumente e tocmai european, chiar cand exprimi rezerve, intemeiate, despre unii oficiali europeni. Sunt cumva acestia deasupra criticii? AQtunci n-am mai fi europeni…Oricum, Antonescu e prooccidental de cand e in viata publica, adica de la inceputul anilor’90. Sa va mai reamintesc ca atunci Basescu era antioccidental ? A intrat in politica cu sintagma „Nu ne vindem tara”, chiar daca a facut-o. Sa va mai amintesc adresarea incalificabila la adresa premierlui francez, cred, cum ca a venit sa-si ia tainul?. Din pacate dovezile sunt atat de multe incat e inutil a mai insista in acest sens. Acum avem nevoie de schimbare, chiar daca oferta nu e generoasa. E vorba auci de principiul sanatos al sanctiunii, care sper sa loveasca si noua putere daca e prinsa in flagrant, precum cea portocalie. Daca nu ne intarim spiritul civic, speranta de mai bine nu va fi, indiferent de cine va guverna,
pentru ca, desigur, cashtigand USL alegerile acushi, preshedintele, *dincolo* de simpatii politice, se va vedea, conform „algortmului” USL, pus *inca o data* de-al „unge”
pe plagiatorul Ponta.
N-o poate face, daca „se da corect”, n-asha? Iar, daca n-o face shi , daca noul Guvern o „tzine” pe actuala Ministru, atingem *culmea shitzofreniei*…
Au, daca va convine, daca-l „tzine” pe Ponta & ai dansei o „scoate”, chiar vitzavercea…
Cine, cine poate spune ca politichia „de Dambovitza” nu e *chiar distractiva*?
Cele bune,
Nea Marin
In primul rand sintagama de “presedinte” este inadecvata, nereala, el fiind demis de 7.400.000 de romani. Acest “guvernator” ce a obtinut firmanul pentru ca a “executat lucrari Marelui Licurici”, nu are dreptul sa se pronunte asupra INTERESULUII NATIONAL, pentru insusi el este ianfara acestui interes.
Mizeria ce o enunta este ca include in “masa celor care neglijeaza Interesul” toate guvernele, inducand in eroare electorii romani, cand, de fapt, Ponta nu a facut pana acum decat sa repare, ce se mai poate, din coruptia generalizata de sub pulpana lui Basescu si al Elenei Undrea.
Cred ca era necesar sa fim mai expliciti privind incalcarea de catre Basescu a Interesului National .
Am si eu o intrebare:
Sint in curind alegeri parlamentare in Romania ? Cind anume ?
Raspuns:
Pe 9 decembrie. Nu cumva e ziua in care ajungi si tu la Bcuresti?
Orucum, se vorbeste de un scor al coalitiei anti-Basescu de 50-60%. Eu votez cu invinsii potentiali…
Intrebare:
Eu ajung pe 10, dar pot sa votez aici, la Consulat.
Deci cine e coalitia anti-Basescu ?
Raspuns:
Coalitia anti-Basescu, numita USL (Uniunea Social-Liberala), e formata din PSD (vioara 1), PNL (vioara 2) + partidul securistului Voiculescu (vioara 3).
Potentialii invinsi (Alianta Romania Dreapta, sau ARD) sunt PDL, partidul cazut de la guvernare in aprilie, + niste sateliti de-ai lui.
La alegerile din 2009 (pe care Basescu le-a castigat datorita voturilor din strainatate), eu am votat cu Geoana, din dorintza de „a scapa de Basescu”, de ale carui scandaluri si mitocanii eram demult satul. Dar in ultimele luni m-am convins ca cei care vor sa-l elimine sunt mai cinici decat el (vezi plagiatul lui Ponta si numirile succesive la Educatie), mai demagogi si mai antieuropeni (vezi aventura referendumului de asta vara).
Problema la ordinea zilei este saritura din lac in puţ – pe care majoritatea alegatorilor mioritici se pregateste s-o execute ca la comanda, lasandu-se manipulati de amintirea masurilor de austeritate luate de „regimul Basescu”, si de un fel de apetit infantil al schimbarii, care o face sa priveasca doar spre trecut, fara a mai pune in balantza viitorul si principiul alegerii „raului mai mic”.
Si uite-asa (datorita greselilor lui Basescu si resentimentelor politicianiste ale fostilor lui aliati, care nu-i pot ierta faptul de a fi cu cateva clase deasupra lor ca abilitate si inteligentza) vom scapa de „presedintele jucator”, trezindu-ne in schimb cu o noua majoritate de 65% (ca in aprilie ’90), care va arata ce-i poate pielea in urmatorii 4 ani…
Replica la Raspuns:
Am inteles acum. Trist ca peste tot in lume ca omul trebuie sa aleaga un rau mai mic, pentru ca nu are pe cine sa voteze care sa fie bun…
Nu stiam cu cine sa votez, nu am mai votat de cind eram in tara, prin 2005… Nu mai stiu cu cine am votat atunci. Insa sint sigura ca nu am votat cu PSD (ca nu am votat niciodata cu ei).
Contra-intrebare:
Sigur ca e trist, dar ce zici de o majoritate care nici asta nu se decide (sau nu e lasata) sa faca, ci se pregateste sa voteze cu convingere si elan raul mai mare (plagiatul, fosta securitate, dispretul pentru Europa, desfiintarea recent obtinutei independenţe a justitiei, pe scurt, restauratie pe toata linia)?
Bunule Domn,
Nu stiu daca ati prins bancul (din vremea comunistilor) cu cei doi mosi din Cismigiu:
Zice unul: „Ploua!”
Raspunde celalalt: „Stiu, xxxx-le muma-n xxx!”
Pai nu sunteti cam tanar sa vorbiti(scrieti) asa ?! Incepeti „frumos” cu doua sentinte judecatoresti pe care (sper) nu le regretati. Apoi, repede, „xxxx-L pe Base!”. Hai sa facem un pic de aritmetica, impreuna: 1990-2004: Cati „grei” condamnati cu executare ?
2004-2012: Aceeasi intrebare. Aud ?!
Aveti, absolut, dreptate ca TB nu este (si n-a fost) un presedinte impartial. Da’, macar cu referire la trecutul recent, va intreb, cu umor, cum am stabilit: Domnia Voastra, in locul lui, dupa tot ce s-a intamplat „de curand”, cam cat de „echidistant” ati fi ? Ceea ce, cred/sper sa nu-l impiedice sa fi invatat din greseli si s-o si arate.
PS Sa nu-mi ziceti, in replica, chestii gen „ce-a fost intai, oul sau gaina” ? Cum stim bine amandoi, la asta e greu de raspuns.
E evident ca anterior m-am referit la cerinta dvs. De a exista un probatoriu cand afirmi ca noaptea e intuneric. Referirea Presedintelui la desemnarea premierului a fost un raspuns la o intrebare, ce rost avea sa citeze constitutia – Asa cum o facetious dvs. E evident ca vor exista consultari cu partidele parlamentare si e evident ca va nominaliza pe cineva de la partidul cu cei mai multi parlamentari. Sper insa ca e la fel de evident ca nu-l va nominaliza pe Ponta, ca nu e in interesul national sa avem premier un plagiator. Dupa cum vedeti decodificarea spuselor Presedintelui nu e deloc grea, numai trebuie sa NU vrei sa rastalmacesti!
Un domn pune aceasta intrebare. FOARTE BUNA . Ar trebui sa meditam mai mult asupra ei. De aici din afara, dupa republica populara si cea socialista se pare ca este o republica damboviteana: cu un presedinte ipocrit, cu parlamentari in competitie de inavutire prin fraude, cu o mass medie slugarnica , cu putine exceptii, elite si intelectualitate cracanata, justitie ce nu face justitie, un rest de armata imprastiat, invatamantul o rusine , cel mai murdar mediu din Europa, etc,etc, Domnul OS are dreptate. DA , Basescu ar fi ultimul pe pamantul romanesc sa rosteasca sintagma interes national . Tot ce a facut si face el este in interes personal si a ochlocratiei sale
Niciodata presedintele Basescu nu a zis ca nu respecta Constitutia si chiar daca a fost suspendat nici acum nu stie ce articol a incalcat.
Desemnarea conform „interesului national” nu presupune ca n-ar respecta rezultatul alegerilor, ci din acelasi Partid va desemna un premier care e dispus si stie sa faca treaba!
Nu stiu cum se face ca mai mereu alunecati pe langa adevaruri!
Nu este simplu dle Simonca: Daca ati fi scris ca desi
Crin Antonescu si altii au incalcat (intr-un fel sau altul)
justitia, totusi momentul ales de presedinte sa discute
aceste lucruri este nepotrivit deoarece suntem in
campanie electorala, ar fi fost corect ! Dar criticand
doar o parte din greseli (abateri) nu sunteti credibil in
discursul dvs … Sa stiti ca nu ma bucur deloc de ce se
intampla in Romania, dar perspectivele de dupa aceste
alegeri sunt „inspaimantatoare” si semnale vin cate vreti,
dar nu de la Basescu !
De va place acest presedinte, de va place implicarea sa in campania electorala, e optiunea dvs. Si totusi, presedintele Basescu nu candideaza, dar e „trup si suflet” pentru PDL/ ARD.
Afirmatia ca va desemna un premier conform „interesului national” este alaturi de Constitutie. Am comentat in articol: „Constituţia şi rolul de mediator l-ar fi îndemnat pe preşedinte să spună că va desemna un premier în funcţie de rezultatul alegerilor şi după consultări cu partidele sau alianţele ce vor deţine majoritatea”.
Eu am scris despre comportarea presedintelui Basescu. Daca nu va place Crin Antonescu, nimeni nu va obliga sa-l votati! Libertatea optiunilor de la vot ramine in seama fiecaruia.
In acest moment, avem un presedinte care face acest tip de declaratii. E simplu, nu?
Vor fi alegeri parlamentare, fiecare va gindi si va judeca cui sa-i dea votul, dar, in aceste alegeri, conteaza, in opinia mea, si daca presedintele Basescu, atit de pretuit ca \”apara\” statul de drept, se comporta rezonabil si echidistant sau este „artizanul” unor optiuni partinice/ partinitoare.
cât timp vomn fi o republică SEMI-PREZIDENȚIALĂ,
NE VOM BĂLĂCI ÎN APE TULBURI, ori prezidențială, dar nu cred că este oportun acum, ori parlamentară
Nu intru in polemica cu dvs. Remarc doar ca sunteti consegvent! Cui? Realitatii paralele pe care cu sarg ati incercat s-o acreditati vis-a-vis de evenimentele politice din vara. In general, nu trebuie sa probezi evidenta (sa ne amintim numai de ” sase membri ai CCR sunt desemnati de Parlament, sa-I dam jos si sa numim altii.”) insa in realitatea dvs. aceste „evidente” NU EXISTA! In aceasta falsa paradigma – tot ce spuneti E ADEVARAT!
Dar declaratiile lui Crin Antonescu despre unele hotarari
din justitie sau despre unele organisme ale justitiei cum
au fost ? Chiar s-au uitat, intr-un timp atat de scurt ?
Raportul respectiv se referea si la aceste derapaje. Conteaza
doar momentul actual (in campanie electorala) sau acele
fapte (zise) raman definitorii pentru acest „politician” Crin
Antonescu ? Si uite ca ministrii nu sunt remaniati … A cazut
doar unul ! Si mai sunt si senatori si deputati incompatibili
si sunt pastrati in parlament cu votul „majoritatii” USL-iste,
dar vinovat este presedintele, nu ? Asta este ce ii trebuie
Romaniei: o multime de incalcari ale justitiei pentru bunul
mers al tarii …Exemplu de urmat pentru alegatori !