Între Cairo şi Liceul Bolintineanu
- 04-07-2013
- Nr. 680
-
Bedros HORASANGIAN
- Editorial
- 7 Comentarii
UPDATE (4 iulie) Armata egipteană l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Mohamed Morsi. Acesta a denunţat o „lovitură de stat“. Şeful Armatei a informat că a fost suspendată Constituţia şi se vor organiza alegeri anticipate. Preşedintele provizoriu al Egiptului este Adly Mansour, preşedintele Curţii Constituţionale. La un an de la plecarea preşedintelui Hosni Mubarak de la conducerea Egiptului, situaţia este departe de a se fi îmbunătăţit. Recentele evenimente, deja cu violenţe stradale, au angrenat sute de mii de manifestanţi pe străzile din Cairo şi din celelalte oraşe importante ale Egiptului. Piaţa Tahrir este din nou în centrul atenţiei opiniei publice internaţionale ca principal punct de coagulare a aspiraţiilor noilor valuri de manifestanţi. Pe lîngă partidele politice de opoziţie, de această dată sînt în stradă zeci de mii de tineri şi femei. Multe femei şi mulţi copii. Ce se cere? Demisia preşedintelui islamist Mohamed Morsi şi alegeri anticipate. „Pîine, libertate şi dreptate socială“ este deviza noilor valuri de demonstranţi. De ce? În primul rînd, pentru că degradarea condiţiilor de trai s-a accentuat, depăşind limita suportabilului. Alte cauze ar fi corupţia endemică şi scăderea dramatică a numărului de turişti. Căderea regimului autoritar al lui Hosni Mubarak nu a dus la […]
Va spun eu o poveste: acum vreo 12 ani supravegheam la bac intr-o clasa de invatatoare si educatoare de la un Pedagogic. Inainte de sosirea subiectelor, in timp ce verificam ce era de verificat, fetele au luat initiativa si mi-au oferit o…atentie in plic. Am ridicat mainile ca si cum ar fi indreptat spre mine o arma si, cu mainile asa ridicate, le-am spus „NU. Asta nu”. „Doamna, o prajitura, un suc, ceva…” „Maine, poimaine, la toamna, vom fi colegi in aceeasi cancelarie. Cum o sa ne uitam unii la altii?” Fetele nu au mai insistat, au scris ce au avut de scris, nu au fost evenimente neplacute, toata lumea si-a vazut de treaba.
…In adeverinta pe care o primisem de la comisie, pentru a mi se putea plati activitatea din zilele de la bac, se strecurase o greseala si a doua zi m-am dus inapoi pentru rectificare, ca sa nu pierd dreptul la plata orelor prestate la supraveghere la bac. Abia acum inteleg dispretul pe care l-am reperat in privirea doamnei presedinte…ca si cum ar fi zis: „ei, na, mai vii si dupa adeverinta, nu va ajung banii pe care i-ati luat zilele astea?” Fetele strangeau la vremea aceea cate cinci lei de caciula pentru supraveghetori. Pesemne ca doamna presed.facuse un calcul rapid si gandea ca nu plecasem eu cu mana goala de acolo.
Povestea asta are si o continuare. In septembrie, in cancelarie, se apropie de mine o domnisoara invatatoare: „buna ziua, eu va stiu, ati supravegheat la noi in sala, in vara, la Pedagogic…” „Ia uite, zic, ce mica-i lumea! Gata bacu, nu-i asa?” si ne-am putut privi in ochi, zambind.
Dupa trei ani a dat bacu propriul meu copil. Am asteptat si eu pe langa zidurile scolii, ca orice parinte, cu emotii. Intr-o zi ma vede pe acolo o fosta colega; era in comisie „ce faci pe aici?” „pai…am si eu un copil care da bacu'” „ce copil?” „copilul meu…” „cum? si tu nu ne-ai spus nimic?”
Nu. N-am incalecat pe o capsuna si nu v-am spus o mare si gogonata minciuna.
… de ce nu scrieti? de ce nu scrieti cum se strang „bani in plic” pentru doamna invatatoare, sau doamna diriginta, sau doamna directoare? avem un invatamant in care profesorii se plang de salarii mizerabile, dar cunosc cel putin sase scoli din Bucuresti unde se face „cheta” in bani. O floare accepta oricine, un cadou, poate si ala, dar de ce se stang bani?
Bine ca s-a spart buba, nu poti – tu, directoare, tu, profesor de religie, tu, elev care, chipurile, inveti – sa faci cheta de sute de euro ca sa mituiesti Comisia de examinare si sa poti copia. E grav ca bacalaureatul se „cumpara”, e bine ca se face ordine. Sa se investigheze toate hotiile de la bac, din toate liceele, sa se verifice toti profesorii care au pretins si au luat bani! si toti parintii si elevii care au acceptat sa mituiasca, acestia sunt incadrabili juridic la „dare de mita”.
Poate ca Politia e cam brutala, dar nu poti sa te plangi ca profesor ca esti platit prost si sa-ti indesi in sutien sau chiloti sute de euro.
Ati ramas acelasi stalp de nadejde al USL-ului !
Doar ca cei ce citesc pe aici nu prea sunt usor de „mintit”
nici macar cu televizorul …
Fundamentarea culturala a coruptiei vine de acolo ca intelectualul alege azi sa-l slujeasca pe bogat, nu pe amarât. Demonstratia de forta de la liceul din sectorul USL Vanghelie este insuficienta pentru primirea in Schengen tocmai pentru ca occidentalii vor sa stie si cum iau bacul beizadelele bogatilor!
si cum ne invata editorialul acesta ceva mai bun, care sa nu faca trimitere la sintagma „cu televizoru’ ati mintit poporu'”?
Domnule Horasangian, si eu sper ca dl George Crin Laurentiu Antonescu sa fie Presedintele Romanie din 2014, dar ma intristeaza faptul ca dl. Ponta nu a parasit imediat receptia de la Ambasada SUA, cand a vazut ca dl George Crin Laurentiu Antonescu a fost tratat asa cum s-a vazut, adica nu a fost bagat in seama de nimeni de la Ambasada, nu i s-a adresat niciun cuvant, nicideculm sa se faca o poza si cu Domnia Sa, cum au facut cu dl. Ponta. Bietul domn George Crin Lurentiu Antonscu se tinea ca un catelus dupa dl. Ponta, zambea intr-unaa, dat nimeni nu-l baga in seama. Asa ceva nu e permis!