Între sugiuc şi Suruc
- 23-07-2015
- Nr. 782
-
Bedros HORASANGIAN
- Politic
- 1 Comentarii
Sugiuc-ul şi pastîrmaua erau cîndva delicatese la orice masă, chiar şi fără pretenţii, de pe cuprinsul Imperiului Otoman şi conturul Mării Mediterane. Sugiucul şi pastîrmaua, alături de măsline şi brînzeturi, alcătuiau meze-ul, antreul, mizilicul atît de drag lui I.L. Caragiale – care nu refuza nici icre moi şi nici măsline greceşti de Kalamata (a se vedea minunea de limbă română numită Corespondenţa lui Caragiale cu Paul Zarifopol) de înaintea mesei propriu-zise. Într-un Imperiu Otoman care a dominat 250 de ani sudul Europei şi Nordul Africii, o lume multiculturală şi plurietnică, care din spaima Europei în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea a devenit marele bolnav al Europei în secolele al XIX-lea şi al XX-lea. Pînă cînd s-a prăbuşit în el însuşi, statul turc modern, fondat de generalul Mustafa Kemal Atatürk, aducînd pe o altă orbită Turcia de astăzi. Atentatul de la Suruc, de luni, 20 iulie, localitate situată la zece kilometri de graniţa cu Siria, nu departe de oraşul Kobane, recucerit de miliţiile kurde din mîna luptătorilor Statului Islamic, aduce un argument în plus pentru o dezbatere serioasă şi responsabilă faţă de necesitatea, utilitatea şi vulnerabilităţile legate de construcţia unei megageamii şi a unui centru de studii islamice la […]
….la Istanbul:
Biserica Sfanta Mucenita Parascheva – Prikidion din cartierul Haskoy, oraşul Istanbul, este temporar Lăcaşul Sfânt de rugăciune al Comunitatii Ortodoxe Romane din Turcia, începând cu luna mai a anului 2004. Cu ocazia vizitei oficiale a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Constantinopol şi în Capadocia s-a semnat acordul de prelungire a contractului de folosire a bisericii Sf. Mc. Paraschevi pentru perioada 2009-2014.Comunitatea Ortodoxă Română din Istanbul a luat fiinţă în ianuarie 2001, primul lăcaş de cult în care s-a slujit pentru români fiind biserica Sfânta Treime din Taxim, Beyoglu, închiriată de la Arhiepiscopia Armeană Catolică.
E vorba deci de o biserica apartinand dintotdeauna Patriarhiei Ecumenice (reparata, printre altii, si cu niste bani de la Brancoveanu cu mult inainte de martiriu) INCHIRIATA Patriarhiei romane.