KINOBSERVATOR. Academia Americană, re(a)dusă la tăcere
Premiile Oscar 2012
- 02-03-2012
- Nr. 614
-
Mihai FULGER
- Arte
- 3 Comentarii
Anul acesta, Gala Oscarurilor a cam dus lipsă de surprize, însă nu şi de momente delectabile sau emoţionante pentru iubitorii filmului. Marele favorit, Artistul (The Artist) de Michel Hazanavicius, a devenit peste noapte marele cîştigător, adăugîndu-şi cinci statuete (din zece nominalizări) la un palmares deja foarte bogat. A 84-a ediţie a Premiilor Academiei Americane de Arte şi Ştiinţe Cinematografice (AMPAS) s-a desfăşurat luni, între 3.30 şi 6.30 a.m. (ora României), după obişnuita paradă a starurilor pe covorul roşu. În urmă cu un an, prezentam aici ediţia trecută ca „una dintre cele mai previzibile din istoria renumitei statuete“ şi identificam, în ceremonia de premiere, semnele unei crize la Hollywood. Chiar dacă noua Gală nu a adus mai multe distincţii neaşteptate (ba chiar dimpotrivă), de data aceasta a triumfat cine merita pe deplin să triumfe, iar un cineast venit de peste Ocean a reuşit să aducă un aer proaspăt în „Cetatea filmului“, pe care a confruntat-o cu propria sa istorie. Avatarul „Marelui Mut“ Francezul – cu rădăcini lituaniene – Michel Hazanavicius s-a impus, în ţara sa natală, cu două parodii după lunga şi populara serie de spionaj OSS 117, dar de abia cu Artistul (coproducţie Franţa-Belgia-SUA filmată în întregime […]
Intr-adevar, asa cum scriam anul trecut, nu consider ca „Discursul regelui” isi merita premiile.
Aveti dreptate, „Artistul” repune in scena (sau pe ecran) „bine cunoscutul model al povestilor clasice hollywoodiene”, insa:
– o face foarte bine (Hazanavicius se dovedeste un veritabil connaisseur in materie de „the good old Hollywood”) si
– cca 99% dintre filmele americane ajunse la Oscaruri fac acelasi lucru.
In plus, cred ca Hazanavicius o face mai bine (mai putin cliseistic) decat Woody Allen.
Nu zic ca n-as fi preferat ca un „Le Gamin au velo” american sa fi castigat Oscarul pentru cel mai bun film, insa, din pacate, asta ar fi insemnat sa sper mult prea mult. De altfel, minunatul film al Fratilor Dardenne, desi nominalizat la Globuri, nici macar n-a intrat in cursa pentru Oscarul de la categoria sa („Foreign Language Film”)…
Alte atuuri ale filmului, in opinia mea: intreaga distributie (nu doar Jean Dujardin), imaginea, montajul, muzica, scenografia, costumele si, last but not least, regia. Chiar daca, la acest ultim capitol, sunt de acord ca Hazanavicius este un „pastisor imprecis” (Andrei Gorzo), insa, pe de alta parte, mi se pare un regizor precis in eclectismul sau, adica unul care stie unde (in ce epoca sau in ce gen) sa gaseasca ceea ce ii trebuie filmului sau si stie sa se foloseasca de ceea ce gaseste.
De ce credeti ca Artistul merita pentru scenariu original? Mie unul nu mi s-a parut decat o repunere in scena a bine cunoscutului model al povestilor clasice hollywoodiene. De asemenea, care credeti ca sunt alte calitati ale filmului care sa il faca atat de meritoriu si pe celelalte planuri. Nu contest premiul pentru cel mai bun actor principal- acolo intr-adevar competitia era slaba.
\”de data aceasta a triumfat cine merita pe deplin să triumfe\”…Prin asta sa intelegem ca nu considerati Discursul Regelui de anul trecut ca meritandu-si pe buna dreptate premiile?