Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,
Sînt mai bine de şaizeci de ani de cînd m-am adresat ultima oară naţiunii române de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie şi cu speranţă invitaţia reprezentanţilor legitimi ai poporului.
Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toţi cei care au murit pentru independenţa şi libertăţile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem şi în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărîmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru.
Ultimii douăzeci de ani au adus democraţie, libertăţi şi un început de prosperitate. Oamenii călătoresc, îşi împlinesc visele şi încearcă să-şi consolideze familia şi viaţa, spre binele generaţiilor viitoare. România a evoluat mult în ultimele două decenii.
Mersul României europene de astăzi are ca fundament existenţa Parlamentului. Drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană şi NATO nu ar fi fost posibil fără acţiunea, întru libertate şi democraţie, a Legislativului românesc de după anul 1989.
Dar politica este o sabie cu două tăişuri. Ea garantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii şi al instituţiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetăţeanului, dacă este aplicată în dispreţul eticii, personalizînd puterea şi nesocotind rostul primordial al instituţiilor Statului.
Multe domenii din viaţa românească, gospodărite competent şi liber, au reuşit să meargă mai departe, în ciuda crizei economice: micii întreprinzători şi companiile mijlocii, tinerii şi profesorii din universităţi, licee şi şcoli, cei din agricultură.
Încearcă să-şi facă datoria oamenii de artă, militarii, diplomaţii şi funcţionarii publici, deşi sînt puternic încercaţi de lipsa banilor şi descurajaţi instituţional. Îşi fac datoria faţă de ţară instituţii precum Academia Română şi Banca Naţională, deşi vremurile de astăzi nu au respectul cuvenit faţă de ierarhia valorilor din societatea romånească.
Sînt mîhnit că, după două decenii de revenire la democraţie, oamenii bătrîni şi cei bolnavi sînt nevoiţi să treacă prin situaţii înjositoare.
România are nevoie de infrastructură. Autostrăzile, porturile şi aeroporturile moderne sînt parte din forţa noastră, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniu al trecutului istoric, ci al viitorului. Şcoala este şi va fi o piatră de temelie a societăţii.
Regina şi cu mine, alături de Familia noastră, vom continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna: vom susţine interesele fundamentale ale României, continuitatea şi tradiţiile ţării noastre.
Nu m-aş putea adresa naţiunii fără a vorbi despre Familia Regală şi despre importanţa ei în viaţa ţării. Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie.
Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,
Instituţiile democratice nu sînt guvernate doar de legi, ci şi de etică, simţ al datoriei. Iubirea de ţară şi competenţa sînt criteriile principale ale vieţii publice. Aveţi încredere în democraţie, în rostul instituţiilor şi în regulile lor!
Lumea de mîine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos.
În anul 1989, în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adăugat sacrificiului tinerilor de a înlătura o tiranie cu efect distrugător asupra fiinţei naţiunii. A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet şi definitiv de năravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agăţarea de putere şi bunul-plac nu au ce căuta în instituţiile româneşti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.
Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul. Uniţi între noi şi cu vecinii şi fraţii noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni şi respectaţi.
Am servit naţiunea română de-a lungul unei vieţi lungi şi pline de evenimente, unele fericite şi multe nefericite. După 84 de ani de cînd am devenit Rege, pot spune fără ezitare naţiunii române: cele mai importante lucruri de dobîndit, după libertate şi democraţie, sînt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.
Democraţia trebuie să îmbogăţească arta cîrmuirii, nu să o sărăcească. România, ca şi toate ţările din Europa, are nevoie de cîrmuitori respectaţi şi pricepuţi.
Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pămînturile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastră sau dacă vor să rămînă separaţi.
Europa de astăzi este un continent în care popoarele şi pămînturile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurămîntul meu a fost făcut şi continuă să fie valabil pentru toţi românii. Ei sînt toţi parte a naţiunii noastre şi aşa vor rămîne întotdeauna.
Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume.
Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.
Aşa să ne ajute Dumnezeu!
Discurs rostit de Regele Mihai în Parlamentul României, la împlinirea vîrstei de 90 de ani. Pe 5 decembrie 2017, la vîrsta de 96 de ani, Regele Mihai a murit. „Trupul Regelui va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar slujba de înmormîntare va avea loc la Curtea de Argeş, în noua Catedrală“, se spune într-un comunicat al Casei Regale. Regele Mihai I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu al Regelui Carol al II-lea şi al Reginei-Mamă Elena, şi a domnit între 1927 şi 1930, prin intermediul unei Regenţe, precum şi între 1940 şi 30 decembrie 1947, cînd a fost silit să abdice şi să plece în exil.
Personagiul @Grija pentru Celălalt (adică omul cu grija pentru capra vecinului) vrea să știe care este un sistem de conducere performant, deși prin antiteză cu regalitatea se poate deduce care este acesta, explicitez:
Un sistem de conducere eficient/performant este cel în care oamenii singuri decid pentru soarta lor, în care decid în chestiunile țării, în care își aleg conducători, ce nu sunt inamovibili funcției, spre deosebire de prerogativele din regalitate în care regele nu este ales, (funcția se moștenește) iar interesele acestei instituții sunt axat spre sine și nu spre popor, așa cum am văzut din exemplele anterioare. Mai departe acest sistem de conducere trebuie să se bazeze pe separarea puterilor în stat între puterea legislativă, judecătorească și executivă, puteri care trebuie să se afle într-un echilibru. Elementele esențiale ale acestui sistem trebuie să fie legate de schimbarea oamenilor din funcții, nu mai mult de două mandate de conducere pentru oricare dintre cele trei puteri. Funcțiile de conducere sunt desfășurate pentru un anumit interval, și pentru puterile legislativă și execuțivă se asigură în mod concret accesul tururor claselor sociale iar consultarea populară trebuie realizată în mod efectiv pentru legile și hotărârile luate.
După cum se observă este vorba de republică! Nu vreau să mă lansez în discuții despre Republica actuală, total dezechilibrată, în care se mizează pe tehnocrație și corporate businesses în detrimentul consultării reale a cetățenilor. În opinia mea reprezentativitatea republicană este preferabilă monarhiei!
Eu mi-am argumentat opiniile, dumneavoastră deloc, v-ați mulțumit cu atacurile la persoană, n-ați combătut nici un argument din cele expuse!
@Robin V
Doriți o discuție civilizată, înșirînd aberații și ignoranțe cu duiumul,
fiind incapabil și refuzînd sistematic să răspundeți la întrebarea :
Care ESTE Sistemul ăla Performant ?
Care ESTE !!!! ați priceput ? Care ESTE !
NU care nu este !
Cînd trei oameni, total indepent unul de altul, vă spun mai mult decît apăsat că Habar Nu Aveți,
aveți măcar decența și duceți-vă la „culcare”.
Mai aveți nevoie de vreo explicație mai clară ?!?
Cred că este mai mult decît Suficient.
@ domnule Sohaciu, la multi ani cu sănătate! Oboecțile mele sunt axate pe ce a fost înainte de 1948 în special, aceste argumente n-au fost combătute în nici un fel, și nici nu văd cum, cănd faptele vorbesc de la sine! Nu sunt istoric dar observațiile sunt concrete. Faptul că înainte de 1948 starea oamenilor de rând era deplorabilă este incontestabilă , pe când după această perioadă multe din dramele anterioare nu s-au repetat și n-au avut amploarea celor de dinainte! Pun și eu punct discuției. Sărbători fericite!
@ domnule lucid, ideea cu rascoala antisemită este o aberație propagandistică, mor peste 10000 de țărani reprimați si exploatați în mod barbar și dumneavoastră ziceți că arendașii au căzut victime. Suprarealistă și halucinantă abordarea! Răscoala s-a extins în toată țara, când arendașii evrei erau doar în nordul Moldovei iar apogeul răscoalei a fost în Oltenia unde nu erau evrei, deci aberația aceasta pică cu desăvârșire. Și câte victime au fost în tabăra arendașilor! Arderea arhivelor este o chestiune citată în literatura internațională, numărul victimelor nu poate fi eludat in situația în care s-au mobilizat peste 140000 de soldați în întreaga țară pentru a oprima revolta, totul la comanda Majestății Sale Carol I.
@Grija pentru Celălalt, atacurile la persoană și elucubrațiile exprimate nu fac decât să arate universul limitat de care dați dovadă! Incapacitatea dumneavoastră de a răspunde ideilor expuse de mine indică superficialitate și aroganță. Argumentele n-au vârstă, au logică, de care se pare că nu dispuneți, în special pentru a purta o conversație civilizată!
Și ca să vă răspund la întrebare, deși am mai făcut-o, dar nu reușiți să înțelegeți, sistemul de reprezentativitate monarhică nu este calea spre evoluție, așa cum rezultă din propria-i istorie!
@Robin V
„Stimați interlocutori,
………………..istoria noastră, faptele sunt în nuanțate, iar regimul comunist n-a făcut decât să continue multe din practicile antebelice și interbelice.” !!!!!!
Elev Robin V, Nota 4, PATRU !
stai jos și pune mîna pe carte !
Fă-te mic, și studiază !
Revino peste 5 ani !
Poate pînă atunci vei fi învățat oareceva !
Domnule Robin V, îți vine greu să crezi,
dar stimabile, ești pur și simplu Produsul lamentabil glorios
al Comunismului POST dar Rău de Tot,
al ignoranței și Manipulărilor Spălătoare de Creier,
în plin amalgam a toate și nimic.
Acesta este adevărul adevărat, oricît de îngrozitor ți s-ar părea !
SAU,
nu ești decît noul tip de propagandist al Dictaturii post-comunismului ex-securist,
în plină expansiune și triumf,
ceea ce ar fi și mai „vîrtos”.
P.S. Vezi că n-ai răspuns la întrebarea :
Care este „Sistemul” ĂLA „performant” …… ???
P.P.S. iartă-mă că te-am luat la perTu,
dar prea nu ți-ai șters cașul de la gură
și te dai cunoscător tot dînd lecții de „istorie”, de „morală” și „adevăr”.
„Puștiulică”, ia o batistă, curată, dacă poți să faci diferența,
și ștergeți bine nasul, de mai multe ori !
@Robin V: arhivele rascoalei din 1907 NU AU FOST ARSE ci puse sub cheie la Peles de Carol I. In 1948 ele au fost publicate de un oarecare Mihail Roller in doua volume groase, niciodata republicate de atunci. De ce? Pentru ca ce s-a intamplat in Moldova in special a fost o miscare violent antisemita, de la arendasi pana la atacarea pravaliilor evreiesti din orasele din nordul Moldovei. Crimele trebuiau oprite si asta a facut armata, victimele fiind cca o mie. Armata a trebuit sa represeze pentru ca multe victime erau supusi austrieci ( de trustul Fischer ai auzit?) si imperiul de-abia astepta sa-si mareasca Bucovina dupa modelul Bosniei. Asa ca du-te intr-o bibloteca si studiaza volumele lui Roller si apoi da-ti cu pareres despre 1907.
@ Robin. V Am 30 de ani.
Eu am implinit astazi 93 de ani. Imi ingadui cu voia dvs sa afirm ca nu ma bazez atat pe statistici, la care am avut prilejul sa paricip efectiv. Toate se rotunjeau ,, din condei” ca sa placa politicienilor din acea vreme, indiferent ce fel de culoare politica aveau. Se si spunea, parafrazand definitia propozitiei : O vorbire spusa sau scrisa se numeste statistica. AM UN EXEMPLU GRAITOR : Eram profesor si indeplineau si functia de secretar de scoala. A venit un ordin sa planificam pe 20 de ani cati copiii se vor naste ca sa se stie ,, sus” cate cadre didactice trebuie formate, cate scoli, sali de clasa trebuie construite. Se cerea insa ca numarul elevilor care se vor naste sa fie de la an mai mare cu un porcent x. Am facut-o. Cand i-am aratat-o directorului, doar ca nu m-a facut nebun. Am mai ajustat-o si am trimis-o la inspectorat, iar acesta la minister. Ce s-a ales din aceasta ,, statistica” nu mai stiu.
Cat priveste Enciclopedia Romaniei din care citati cred ca e dinainte de ’89, cand se mintea pe rupte, altfel cei care o intocmeau ar fi ,, sburat.”
Fiul meu, medic veterinar, cand a venit Ceausescu in vizita la Focsani, indepinea functia de grajdar, ca sa raspunda tovarasului si acesta sa constate ce mare efect a avut invatamantul ideologic de partid. Animalele prezentate erau adunate dintre cele mai bune de la fermele din judet. La ferma unde era medic si sef de ferma, i- s-au adus furaje, iar dupa cea trecut vizita de lucru a tovarasului, i s-au ridicat, asa cum i s-au adus.
Desi multi sustin s-a scurat perioada razboiului cu 6 luni, nu amintesc ca in aceasta perioada nemtii ar fi produs bomba atomica la care lucrau, iar Hitler ar i fost in stare sa o foloseasca in intreaga Europa.
Ce s-ar fi intamplat daca n-ar fi fost 23 august al regelui Mihai? Rusii ar fi facut ce au facut in Germania si in Polonia. Berlinul pe care, din nrefericire, l-am vazut dupa razboi, in luna iunie 1945 nu avea o casa in picioare. Varsovia a fost rasa de pe harta, in timp ce rusii stateau si asteptau la granita, fara sa intervina. Ba mai mult tara ar fi devenit teatru de razboi. Ungurii si nemtii au incercat sa ocupe Ardealul, partea necedata, ca sa stabileasca frontul pe Carpati. La 23 august, nemtii au fot aarestati, dar ce nu se aminteste e ca li s-a taiat retragerea din Grecia, pe care o ocupasera, fiindca italienii, pierdusera razboiul inca din 1943, cand au debarcat in Sicilia ,trupele anglo-americane. Romanii au o vorba ; Nu-ti baga nasul unde nu-i fierbe oala. ( punct )
@sper ca redacția observatorului cultural să accepte trimiterile pe care le voi face și mulțumesc petnru acordarea dreptului de opinie separată!
Stimați interlocutori,
pentru mulți dintre dumneavoastră istoria se oprește în 1947, iar tot ce a urmat a fost un lung șir de orori și opresiuni. Este contrafactual modul acesta de a aborda istoria noastră, faptele sunt în nuanțate, iar regimul comunist n-a făcut decât să continue multe din practicile antebelice și interbelice.
Fie că acceptați sau nu, oprimările sociale în Regatul României făceau parte din viața de zi cu zi. Milioanele de țărani care munceau pe moșiile boierilor și primeau a 10-a parte a recoletei, după ce culegeau recolta boierului, mureau de foame de cele mai multe ori. Nu de multe ori, recolta se strica datorită vremii nefavorabile, astfel țăranii rămânând fără mâncare pentru ei și copii lor. Ori aceasta nu este o crimă colectivă, de lungă durată, un pogrom ne conștientizat? Nu există nici un discurs al regelui Carol I care să condamne aceste practici, dacă îl știți vă rog să mi-l comunicați! Și țineți bine minte, aceste practici au durat peste 45 de ani, ce este măreț în acest lucru?
@ pentru domnușl Sohaciu… Nu știu cifre? Poate le știți dumneavostră domnule Sohaciu?, după ce conducerea țării a orodonat arderea arhivelor, ca să nu se vadă adevărata amploare a crimelor, cifra de 10000 de țărani omorâți este o subestimare, 100000 de mii este o cifră mai plauzibilă. Vedeți ironia, ziceați de țăranii din timpul colectivizării că au fost condamnați, asta presupune că au avut parte de un proces, în care își susțineau cauza și primeau condamnări din care se mai puteau întoarce, țăranii de la 1907 n-au avut parte decât de o execuție din voia armatei patronate de majestatea sa regele, cu adresa ceruri și uitare!
Memorialul durerii continuă…
Primul Război Mondial ne găsește cu o armată slab echipată și extrem de coruptă, țărani (semi-iobagi după cum ziceam) sunt aruncați într-un război sortit eșecului, batalioanele doar au trecut Carpații, n-au și rămas. Faptul că România a devenit Mare nu este meritul coroanei ci este urmarea prăbușirii imperiilor Austro-Ungar și Țarist, în cel din urmă apăruse chestiunea auto-determinării. Astfel s-a format o țară aproape de trei ori mai mare decât cea inițială, fără ca armata să câștige războiul. Unde este meritul regalității, doar într-o simplă proclamație? Și ca să vedeți cât de preocupată a fost coroana de soarta românilor și a națiunilor con-locuitoare, prima universitate din Chișinău a fost construită în anii 50, unde-i măreția civilizatorie, când nu s-a făcut nimic pentru a educa poporul?
Memorialul durerii continuă…
Cel de al Doilea Război Mondial ne găsește înarmați cu arme din războiul de independență, și cu afaceri de genul Skoda (https://ro.wikipedia.org/wiki/Afacerea_%C5%A0koda) prin care elita prăduia banul public. Ce a decis Consiliul de Coroană perzidat de regele playboy în 27 iunie 1940, știm cu toții, regalitatea a abandonat aprox. 4 mil de români, fără să cea mai mică remușcare, eroism, nu glumă! Dezastrul a continuat, cu cedări succesive ale Ardelul și Cadrilaterul, toate sub egida Înaltei Case Regale, acestea sunt fapte de necontestat și onorabile!
Memorialul durerii continuă…
Apoi, Regele Mihai I n-a făcut nici un act de înaltă ținută morală, prin criticarea regimului Antonescu sau a pogromului fost doar oportunism, care urmărea salvarea statutului personal, în opinia mea. N-a făcut-o nici împotriva regimului în favoarea căruia a abdicat, nu există vreo declarație care să critice regimul socialist, timp de peste 35 de ani!
Participarea pe un front unde n-aveam nici un interes direct, cu sacrificiul a milioane de soldați, pentru o cauză străină și fără tratat de alinață militară, n-a fost criticată derege de asemenea, ba mai mult se afișa pe front alături de Antonescu (http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Fi%C8%99ier:Antonescu_si_Mihai_pe_front.jpg). În același război să vorbim și de slaba alimentare a armatei, care se deda jafului pentru a suplimenta rația de hrană (https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cum-si-cu-ce-se-hranea-soldatul-roman), ce era să se întâmple la schimbarea cursului războiului, ca armatele sovietice să treacă și să împartă flori? Ce au făcut pe aici sovieticii, n-au făcut în Polonia sau Germania fiindcă erau ținuți sub control, în România a fost o răzbunare față de barbaria armatei române de pe fronutul de est, despre asta nu prea ne place să vorbim! Rezultatul acestui război nedemn, a fost că am pierdut aproximativ 1 mil de vieți omenești, fără cauză, actul de la 23 august a fost unul simbolic, tratatul de pace a fost semnat undeva pe 12 septembrie 1944 din postura de țară înfrântă.
Continuu cu demontarea miturilor, unul din ele zice că acest sistem ar fi fost sursa prosperității societății, când de fapt în cei 80 de ani de funcționare n-a reușit să imprime un ritm satisfăcător de dezvoltare, dezvoltarea fiind una foarte lentă comparativ cu cea a popoarelor din jurul nostru (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_regions_by_past_GDP_(PPP) ), PIB-ul pus în relație cu inegalitatea din societate, reflectă de fapt o societate total neevoluată.
Multe din reformele făcute în societate au fost începute la Al. Ioan Cuza (https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/reformele-lui-cuza-schimbarea-la-fata-a-romaniei) și nu au fost inițiate de regalitate, școala obligatorie, poșta, armata..
Fraudele electorale nu sunt o invenție a comuniștilor, ele s-au petrecut în toată perioada interbelică și antebelică (https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/povestea-fraudelor-electorale-in-romania-din-1870-incoace-revolutia-statului-impotriva-cetatenilor-sai). Comuniștii nu puteau proceda altfel decât cum procedau predecesoriui lor.
Apoi, monopartidismul este consecința perioadei interbelice când comuniștii au fost persecutați, închiși, torturați, ce era de așteptat, odată cu schimbarea de regim, decât ca cei din urmă să aplice aceleași metode…
Opinia mea este că ideile exprimate aici sunt unidirecționale, contrafactuale și limitate. Nu se analizează toată perioada regalității când se vorbește despre cât de bine a fost, ci doar se aplică un filtru glorificator, când de fapt sunt foarte multe de contestat la perioada anterioară lui 1948 și trecutul socialist își găsește foarte multe corespondențe în cel din perioada regalității.
Respect opiniile și libertatea de exprimare a interlocutorilor și cred că fiecare este liber să creadă ceea ce dorește, dar nu strică să privim și mai mult în urmă că să înțelegem cine suntem!
Domnule MIHNEA MOROIANU
Instaurarea OFICIALĂ a regimului CRIMINAL Comunist
în România (pe care încercați să o reafirmați)
NU ARE NIMIC de a face cu adevărul realității istorice
a prezenței și impunerii Comunismului Sovietic Bolșevic
în România
deja de la începutul lui 1944
prin „spionii” trimiși și implementați pe lîngă, și în, puterea
monarhică,
lucrurile s-au pecetluit de la sine.
Să nu fim atît de naivi !
Domnule Mihnea Moroianu :
Care este rolul Tovarășului „”BODNĂRAȘ (& Comp.) în/la „actul de la 23 august 1944” ?
Cine sînt, și cum, și cînd au intrat în România Tovarășii din divizia „Tudor Vladimirescu” ?
Cînd au intrat trupele sovietice în România ? la București ?
Cînd au ocupat trupele Sovietice, în Totalitate, România ?
Domnule Moroianu, între 1944 și ’47 prea vă jucați cu „nuanțele”
cînd Totul este mai limpede decît oricînd și orice,
că „actul” de la 23 august 1944 NU A FOST înfăptuit DOAR „la inițiativa și cu contribuția decisivă a tînărului monarh” ci în special la presiunea „subtilă” a Bolșevismului Sovietic invadator Devastator.
Ce-ar fi să nu mai jucăm atît teatru în/și cu atîtea „ACTE” !
@Robin V
Avînd sub 30 de ani, crescut și educat în Dictatura POST-Comunistă
este Normal să HABAR NU AVEȚI
Despre ce vorbiți !
HABAR NU AVEȚI despre ceea ce a însemnat idologia Comunistă și Comunismul
(în România !)
și nici ceea ce înseamnă Dictatura Post-Comunistă de astăzi, de 28 de ani !
Și cu atît mai puțin HABAR NU AVEȚI ceea ce a însemnat Regalitatea în Evoluția României !
Sînteți, cel puțin, un inocent HABARNIC !
@ Robin V. Imi cer scuze. Am uitat. Pacate omenesti. Mult laudata industrie romaneascA, O ambitie absurda a regimului Ceausescu stiti cu ce bani s-a facut. Cu banii capitalistilor pe care Occidentalii, crezand ca Ceausescu ,, a-ntors foaia” si credea ca-i poate mintii la nesfarsit pe acestia cum i-a mintit si pe romani dupa 1968.
Cand in 1980, au aparut semnele unei crize, atunci, Ceausescu s-a plimbat in caleasca regala prin Anglia, Norvegia, Suedia, Danemarca, sperand sa-i mai amageasca pe creditori. Acestia au cerut banii.
Ceausescu a infometat populatia tarii si ap latit datoriile, pe spinarea amaratilor. Atunci s-au introdus restrictiile la alimente, la incalzire, la lumina, s-au deschis mine de carbuni ca sa devenim ,, idependenti” energetic. Tot atunci am intalnit pe tren, tarani din Vrancea care veneau la Bucuresti si plecau cu sacii plini de paine. Tot atunci, mersesem la Bucuresti dupa cartofi, fiindca aici se dadeau cate 5 kg de persoana, la o coada imensa, in timp ce bucurestenii mai primeau cate ceva. Am vrut sa cumpar carne din Hala Obor. aceastsa era goala ca o manastire arsa. Doar intr-un singur loc se dadea carne pentru caini !! Nomenclaturistii aveau magazinele lor unde se intra cu legitimatie. Poate ca erai printre ei. Cine mai poate sti, fiindca dupa ’89, se zice ca toti am suferit si de-aia ne-am revoltat. Tot minciuna. Fiindca la vremuri noi, oameni vechi.
@ ROBIN v Nu mi-ati scris cum va numiti. nu-i ni
,mic. Am intelres insa un lucru. Dvs. scrieti ce ati auzit de la alti. E si normal. Nu ati trait in perioada cand s-a introdus comunismul in Romania. Dovada cea mai clara este ca nici nu stiti cati tarani se spune ca au murit in rascoala din 1907. Gheorghiu-Dej, cand a reusit sa colectivizeze cu forta pamanturile taranilor, in aprile 1962 a strans la Bucuresti sa sarbatoareasca incheierea cu succes a colectivizarii 11000 de tarani carora le-a marturisit, intre altele, ca 80.000 ( optzeci de mii de tarani ) au avut procese. A uitat sa spuna insa cati au murit in inchisori, la Canal, cati au fost urcati in . duba neagra si plimbati noaptea, coborati in camp si inconjurati de militieni, amenintati ca vor fi impuscati daca nu se inscriu ,, de voie si nesiliti de nimeni.” A uitat si sa spuna cati tarani au fost condamnati ca n-au predat cotele de ceapa, usturoi, cartofi, lapte, carne, nu pentru ca , sabotau” ci pentru ca nu semanasera sau nu avusesera animale.
E adevarat ca nu am avut o economie si o industrie ca in alte tari din occident, dar uitati un lucru esential. Din 1970 pana in 1945 am avut 3 razboaie. In primul razboi mondial, tara a fost devastata de germahi pana la Marasti, Marasesti si Oituz, tezaurul tarii ni l-au furat rusii, uar ostasii rusi aliati au plecat in debandada spre casa sefuind tot ce gaseau in cale ca sa manance si mai ales sa bea, in al doilea razboi ,mondial, ne-au luat nemtii, grne si animale, petrolul, iar rusii, prin conditiil inrobitoare ale tratatului de pace ne-au luat tot ceea ce mai ramasese. In timpul foametei din 1946, taranii mancau mamaliga de orz, in timp ce graul, porumbul animalele cate mai ramasesera mergeau in tata noastra ,,prietina” U.R.S.S.
E bine sa stiti ca asa numitele sovromuri n-au fpst altceva decat mijloacede spoliere a bogatiilopr tarii noastre. Tot uraniul din Muntii Apuseni de la Baita, Nucet, Poiana se incarca in trenuri speciale, pazite de soldati sovietici, si aveau directia Halmeu, de unde plecau in tara noastra ,,prietina.”
Toate sunt traite de mine nu invatate din cartile mincioase pe care le-ati citit sau pe care le-ati auzit in sedintele U,T.C sau in organizatiile de baza ale pcreului, ori ciutite in Scanteia, ,,organul” partidului
Da ! Dupa rascoala din1907, Alexandru Vlahuta a scris poezia : Minciuna sta cu regele la masa.” O data cu inlaturarea regelui, cei care i-au luat locul era normal ca minciuna sa revina ,, poporului”care, vezi Doamne, mintea prin reprezentantii sai alesi. Minciuna statea si sta la masa cureprezentantii poporului.
Dacă nu vom recurge la ARHIVE, dacă nu vom studia fenomenul ISTORIC, în detaliu, noi vom rămâne cei LIMITAŢI. Ce uşor este a-ţi exprima un punct de vedere după URECHE!
Inima Regelui Mihai I al României păstrează (va păstra) in aeternum o iubire nestrămutată pentru Poporul Român.
O singurătate dureroasă l-a însoţit de la pruncie şi până-n această clipă, când sufletul i-a fost înălţat la Ceruri.
Acolo, în sfârşit, va cunoaşte liniştea! Pentru noi, puţini sau mulţi, orice speranţă s-a disipit! Am pierdut o mare Împlinire. Doamne, primeşte-L la Tine pe Robul Tău, Regele nostru, şi iartă-L pentru tot ce a greşit în această viaţă! Şi iartă-ne, Doamne, şi pe noi, cei care nu cunoaştem nici adevărata Istorie a Poporului Român, nici suferinţa, nici singurătatea! Ajută-Ne, Doamne, să disipim răutatea, vulgaritatea, gestul neprietenesc faţă de semenii nostril. Iartă-Ne, Doamne!
CARE A FOST MOMENTUL INSTAURĂRII REGIMULUI COMUNIST
ÎN ROMÂNIA?
Vi s-a întâmplat vreodată să întâlniți un răspuns clar la întrebarea aceasta atât de simplă, pe care publicistica noastră fie nu și-o pune deloc, fie o tratează ca având un răspuns atât de evident, încât nici nu merită să mai fie formulat efectiv?
Dacă regimul acesta a însemnat legalizarea partidului unic, înființarea Securității, arestări în masă, naționalizarea băncilor şi fabricilor, impunerea cenzurii, introducerea controlului total asupra culturii şi asupra Bisericii, nu este oare clar că evenimentul fondator care i-a deschis calea trecerii de la dorință la realitate a fost schimbarea prin lovitura de stat de la 30 deembrie 1947 a formei de guvernământ, respectiv înlocuirea monarhiei constituționale prin „Republica Populară” de tip sovieticc?
Aici reminiscențele pseudo-istoriei învățate în şcoală de generațiile mai vechi le joacă o farsă chiar şi celor născuți după 1990. Este clar că nu actul de la 23 august 1944, înfăptuit la inițiativa şi cu contribuția decisivă a tânărului monarh, dar pe care comuniştii au încercat să şi-l anexeze transformându-l în sărbătoarea națională cu care au înlocuit ziua de 10 mai; cu atât mai puțin 6 martie 1945, data instaurării guvernului „de largă concentrare democratică” a marionetei lor Petru Groza, nu pot fi luate drept moment al începutului acestui regim.
6 martie 1945 a însemnat începutul acaparării puterii politice de către COMUNIŞTI, dar nicidecum începutul COMUNISMULUI, adică al regimului partidului unic, al ideologiei totalitare şi al monopolului asupra mijloacelor de producție; falsificând rezultatul alegerilor din noiembrie 1946, scoțând în afara legii PNȚ-ul şi provocând autodizolvarea PNL-ului, comuniştii au călcat în picioare Constituția din 1923, dar continuau să aibă un obstacol major în prevederile acesteia şi în instituția monarhică, a cărei popularitate rămânea neatinsă. Pentru a-şi pune în aplicare programul de sovietizare a țării, ei aveau nevoie de înlocuirea acestei constituții cu o copie a celei sovietice şi implicit de desființarea monarhiei.
Început printr-o lovitură de stat în decembrie 1947, regimul comunist s-a prăbuşit tot printr-o lovitură de stat în decembrie 1989. A fost însă o prăbuşire controlată, prin care exponenții săi din umbră, grupați în jurul lui Iliescu, au ştiut să salveze ceea ce se putea salva din „achizițiile” sale ‒ în primul rând forma republicană de guvernământ, contrazicând toate tradițiile politice ale națiunii şi reprezentând, prin simpla ei menținere, o validare a atentatului care a făcut posibilă tragedia celor 42 de ani de dictatură şi experimente sociale devastatoare.
Cu 22 de ani în urmă, dispariția lui Corneliu Coposu a declanşat un val de emoție în cadrul unei opinii publice în sfârşit ieşită de sub narcoza propagandei şi a calomniilor; nenumărați români au devenit conştienți de valoarea intrinsecă şi noblețea inegalată a personajului în care au recunoscut post mortem adevăratul conducător moral al României şi adevărata voce a demnității istorice regăsite, pe care nu ştiuseră să le aprecieze când era în viață. (Un reviriment care după toate aparențele a avut o contribuție substanțială la rezultatul alegerilor din anul următor, soldate cu prima înfrângere a moştenitorilor comunismului.)
În acest moment, România a pierdut un alt conducător moral şi o altă voce a conştiinței, reprezentând, spre deosebire de Corneliu Coposu, nu doar supraviețuirea unei tradiții politice particulare, ci ultima încarnare a ideii monarhice, inseparabil legată din punct de vedere istoric cu ideea de legalitate şi refacere a ordinii de drept încălcate în decembrie 1947. Viitorul va arăta dacă şocul emoțional al acestei pierderi va fi suficient pentru a induce şi voința închiderii tragicei paranteze deschise cu şapte decenii în urmă.
@ Grija pentru Celălalt, și cestălalti, am mai puțin de 30 de ani! Compar statistici din care putem să ne dăm seama că grija pentru omul de rând a lipsit cu desăvârșire în epoca regalității ca și acum, după cum se poate observa. Nu folosește nimănui regalitatea, dacă ar fi fost cu adevărat civilizatorie ne-at fi scos din înapoiere și am fi putut compara niște statisticile pozitive din timpul regalității cu cele din perioada comunismului, ori acest lucru nu este posibil, oamenii au avut acces la sănătate, educație și locuri de muncă civilizate abia in perioada socialistă. Progresele Socio-economice au fost net favorabile mult criticatei perioade socialiste. Ati fi putut contesta acest lucru cu cifre și fapte, pe care nu le aveți. Restul sunt doar vorbe goale.
Apoi șochează modul în care crimele din perioada regalutății sunt ignorate, revoluția de la 1907, protestele pentru drepturile muncitorilor din perioada interbelică, in care oamenii au fost împușcați de fiecare dată doar fiindcă protestau, dovezile sunt în presa vremii, că invit la o bibliotecă să le căutați! Drepturile civile n-au existat în perioada anterioară celui de-al doilea război decât pentru anumit pături! Pentru ce să ne reîntoarcem în primitivism?
??? @Robin V
Și care a fost (sau este) „sistemul” ăla „performant” pe care-l regretați sau visați atît de mult ?
că prea le știți !
@ Lucid, din ce se știe armata română a fost atât de bine „modernizată” sub comanda lui Carol I încât fără ajutor rusesc și franțuzescul războiul n-ar fi durat mai mult de două luni și pacea cu puterile centrale ar fi fost semnată imediat. Faptul că i-am bătut pe Bulgari în cel de al doilea război balcanic n-a fost decât apă de ploaie, dezastrul de la Turticaia a demonstrat-o, unde era armata modernă? Industrializare sub Carol al II-le-a? cu părere de rău, Regatul României fată de rep. Cehslovacă sau Polonia era cu zeci de ani în urmă, iar față de URSS-ul interbelic, eram de-a dreptul in peșteră, dpdv socio-economic? Care progres industrial, într-o epocă în care afacerea Skoda a însemnat cel mai mare furt din istorie? Să mai zic că majoritatea populației nu fusese la medic vreodată, analfabetismul era unul din cele mai mari din Europa și peste 60 % din populație era formată din analfabeți funcțional. Despre ce vorbim? În epocă Polonia de exemplu stătea cu totul altfel, de ceholovaci sau URSS sa nu mai zicem, ne depășeau lejer. Nu mai vorbiți de progres că e hilar și naiv în același timp! Regele Mihai I l-a tolerat pe Antonescu 4 ani, de ce nu s-a opus public acțiunilor maresalului, nu există nici o declarație în acea perioadă contra celui din urmă, ceea ce denotă oportunism. Consider că vremea regalității a apus, n-a fost cu nimic un sistem performant ci unul axat spre sine și demodat! Nu știu cum ar fi fost România fără, dar sigur rezultatele nu fac o bună reclamă
@ Lucid, din ce se știe armata română a fost atât de bine „modernizată” sub comanda lui Carol I încât fără ajutor rusesc și franțuzescul războiul n-ar fi durat mai mult de două luni și pacea cu puterile centrale ar fi fost semnată imediat. Faptul că i-am bătut pe Bulgari în cel de al doilea război balcanic n-a fost decât apă de ploaie, dezastrul de la Turticaia a demonstrat-o, unde era armata modernă? Industrializare sub Carol al II-le-a? cu părere de rău, Regatul României fată de rep. Cehslovacă sau Polonia era cu zeci de ani în urmă, iar față de URSS-ul interbelic, eram de-a dreptul in peșteră, dpdv socio-economic? Care progres industrial, într-o epocă în care afacerea Skoda a însemnat cel mai mare furt din istorie? Să mai zic că 50% din populație nu fusese la medic vreodată, cam 20% erau analfabeți și peste 60 % analfabeți funcțional. Despre ce vorbim? În epocă Polonia de exemplu stătea cu totul altfel, de ceholovaci sau URSS sa nu mai zicem. Nu mai vorbiți de progres că e hilar și naiv în același timp! Regele Mihai I nu
„Le Roi est mort, CHIX le Roi !”
„Le quel” ? Cel CHEL d’Azi ! TEL-QUEL !
Demult, dar foarte de demult, abia-abia un simbol fluturat pe la nasul poporului făcut fărîmițe lambda, surcele și rămășițe,
a murit într-un exil IMPUS cu țeava kalașnikovului în ceafă.
Mai toți regii în cazuri similare s-au refugiat undeva prin Elveții sau Americi de Sud, nimic de mirare.
Bolșevicii-comuniștii și securiștii mai vechi prin cei mai noi de azi au infiltrat Totul demult, evident și firesc, și „casa regală”, de casă ar mai fi fost aceea, sau măcar complicat(ă).
A fost mai simplu decît „une lettre à la poste”, și a mers de minune.
S-au servit TOȚI, dar Toți pînă peste orice imaginație științifico-fantastică, de superb-naiv-simbolul cîndva Rege Mihai al României de-atunci, oricum, deloc de azi, de aproape 80 de ani.
Hai fraților ! să nu fim mai naivi decît sînteți !
Și-acum vor începe alaiurile, bocetele și omagiile celor mai feroci foști și actuali criminali-asasini ai României.
Va fi mai înfiorător decît moartea Bubulinei din Zorba Grecul !
Le Roi est mort, Vive la Mort de ROI-UL ( de năpîrci, corbi, guzgani, pleoșnițe și hiene)!
Dudele cad coapte pe rupte și-n plin decembrie cînd ninge fascinant și duios.
Hai să plîngem, să ne jelim, s-aprindem lumînări, să cîntăm imnuri, Deșteaptă-te ….
și să ne iubim ca frații în toate Piețele Dependețelor noastre ale ignoranțelor pe care le cultivați și le acceptați cu evlavie culturală-pavloviană-intelectuală-filozofică-matematică și fluorescent masse-mediatică autohton mioritică de 80 de ani bătuți în cap pe muchie de absurd boreal imposibil de a fi ALTFEL decît get-beget adevărați români liberi și emancipați.
OMAGII !
P.S. „Stră-nepoți” care „suferă” azi ceea ce străbunici au suferit la 1907, dureros !
Dar după aia bunicii au suferit ? dar părinții au suferit ? în comunismul luminos domnule Robin V ? dar dumneavoastră v-ați simțit bine în comunismul de ieri, vă simțiți în post-comunismul de azi ?
Dosarul dvs. de la cadre, domnule Robin V, ce ne-ar putea dezvălui interesant ?
CIRCUL Dricul și ironia soartei, sau adevărul istoriei multilateral violată
Pe care marii Criminali Comuniști
Și Actualii post-ex-securisto moștenitori-continuatori ai Dezastrului României
îl vor organiza, și la care adiacent indirect și cu ștaif aferent și sens unic
vor participa și intelectualii „noștri”, adică mai nou, ai LOR,
demult planificat și îndudat.
Va fi cea mai GROTESCĂ
sărbădoare MORBIDĂ
a României care nu mai există.
SpectaGolul va depăși orice imaginație !
AȘA SE PERPETUEAZĂ CRIMA inocentei ideologii Comuniste !
Discursurile criminalilor nevinovați comuniști post-comuniști vor fi FASCINANTE.
Încă o Victorie Triumfătoare a comunismului pur și simplu !
Absolut Nimic Nou sub Soare !
Le roi est Mort, Vive l’Almalgame ROI !
@Robin V. Bref, Carol I a introdus Romania in randul tzarilor europene prin institutiile pe care le-a creat si consolidat – de la Armata Romana la Reforma Scolii facuta de Spiru Haret. Incununarea pe plan politic a fost Pacea de la Bucuresti dupa al doilea razboi balcanic. Ferdinand si Maria, bazati pe soldatul roman si cu ajutorul Frantei, au creat Romania Mare. Sub Carol II a inceput modernizarea industriei (Malaxa cu locomotive si blindate, IAR cu avioane) si a luat avant cultura – din pacate crimele, coruptia si greselile pe plan extern au dus la prabusirea granitelor in 1940. Mihai I a incercat doar sa supravietuiasca alaturi de Romania ofensivei distrugatoare a comunismului dar nu a reusit. Halul in care se gaseste Romania azi se datoreaza distrugerii societatii romanesti din vremea monarhiei, care, cu toate pacatele sale, avea o scara valorica bazata pe meritocratie, de catre bolsevicii de import cu complicitatea celor mai inapoiate paturi sociale din tzara. Exact ce fac si pesedistii astazi.
Domnule Sohaciu, familia mea în perioada monarhiei a avut de suferit in mod barbar. Străbunicul meu a fost victima represaliilor din 1907, fiindcă își cerea drepturile în natură asupra muncii depuse la moșie, drepturi cărora li s-a răspuns cu focuri de armă, foamete și umilințe, condamnabile de către standarde minimale. Peste 10000 de țărani au fost împușcați fără nici un proces la comanda armatei patronate de către Majestatea Sa regele criminal Carol I.
Un cult deșănțat al monarhiei se face în aceste zile, profitându-se de moartea unui om simplu, foarte simplu și limitat.
Domnule Robin V. De ce ma intrebati pe mine s a va rasopund ce a facut regalitatea in cei 80 de ani ? Ar fi mult mai bine sa va informati, fiindca imi dau seama ca nu stitii decat ce vi s-a spus de catre altii timp de 45 de ani.
Pe propria mea piele si a familiei mele am suferit din greu toata aceasta pertioda si mai ales cea dintre anii 1945-1964, dar si dupa aceasta. In perioada regalitatii am dobandit independenta, s-a reintregit Romania in granitele ei firesti, a devenit cunoscuta in Europa si, din situatia de tara inapoiata, a pornit pe drumul civilizatiei si progresului, care a fost interupt o data cu indepartarea regelui Mihai I. Totul a fost daramat.Nimic nu mai era bun. S-a luat totul de la zero. Ce a urmat, daca sunteti sincer, sau daca incercati sa va convingeti singur, veti afla ca si mine ca toti oameni de cultura, oamnenii politici au pierit in inchisori, au fugit de frica mortii sau a inchisorilor, in tarile din Occident unde, cum ziceau comunisti, se moare de foame.
Nu domnule Robin V. ( va e teama sa va dati numele adevarat asa cum face eu ), n-au murit de foame, ni ci nu au fost inchisi sau omorati fara judecata. Cei cu care ne place astazi sa ne mandrim : Mircea Eliade, Eugen Ionescu, George Enescu, Brancusi, Emil Palade si multi altii au reprezentat cu cinste Romania si au devenit prin munca lor, in tarile de democratie adevarata, cunoscuti pe plan mondial.
Cine-si mai aminteste astazi de vechii activisti comunisti decat cu groaza ?
Sigur, domnule Robin, de ce sa nu avem presedinte un taran cu patru clase ? Ca doar am avut nu unul ci doi si cu ce rezultat ? Cand au putut, vreo trei milioane dintre romani , dela medici la muncitori de inalta calificare au fugit unde au vazut cu ochii si am ramas cu d-ALDE Dvs. Dar daca tot vreti un presedinte cu patru clase de ce nu propuneti unul fara nicio clasa, un analfabet pur si simplu. S-o gasi careva sa-i arate unde sa puna degetul pe un document oficial. Iar daca ati avea ceva cunostinte de istorie si ati sti care sunt atributiile unui conducator de stat ati vedea ce au facut regii Romaniei si nu ati mai pune intrebari prostest relative la „contributiile esentiale ale Casei Regale la dezvoltarea tarii”. Imi pare rau pentru moartea prietenului Dvs., Mihai. Noi romanii suntem in doliu national dupa Regele nostru, Mihai I de Romania. Si inca ceva d-le Robin: oameni ca Dvs ignoranti si agresivi sunt in fapt frana principala in recuperare decalajului Romaniei, decalaj datorat conducerii a doi presedinti cu patru clase.
Domnule Sohaciu, presupuneți inutil! Viitorul luminos de care vorbiți se putea produce și înainte de a doua conflagrație mondială, până atunci regalitatea ce a făcut în cei peste 80 de ani de tutelă? Societatea românească era una dintre cele mai înapoiate, la începutul anilor 40, 80% populație rurală, cele mai mari rate de analfabetism, mortalitate infantilă, o țară eminamente rurală, condamnata la subdezvoltare.
Și apoi să înțeleg din selecția pentru conducătorul țării că nu poate fi un țăran cu 4 clase? De ce?
Și totuși acest discurs seamănă cu discursul oricărui politician, nu zice nimic fundamental. Apoi care sunt contribuțiile esențiale ale casei regale la dezvoltarea țării?… Vremea regilor a apus și sper să nu mai revină vreodată!
Cât despre cetățeanul numit „regele Mihai” odihnească-se în pace!
Asteptam cu mult interes sa citesc ce se va scrie in Oservator Cultural despre Maiestatea Sa regele Mihai I.
Spre surprinderea mea, am citit doar discursul din parlament al Maiestatii Sale, pe care, sunt convins, unii s-au facut ca-l asculta, iar altii care, poate, l-au ascultat, o data iesitI din sala l-au uitat. Dovada ? As da un singur citat : ,, Sta in piterea noastra sa FACEM TARA STATORNICA, PROSPERA SI ADMIRATA IN LUME.” (S.M.)
Cand se fac legi, care dupa cateva luni, se constata ca nu sunt constitutionale,’ cand i se adauga sau li se modifica unele alineate sau articole, despre ce ,, statornicie” se poate vorbi ?’
Cum poate sa devina o tara ,, PROSPERA” cand se munceste in stil ,, Dorel, iar cei care nu muncesc astepta la mila statului, ori pleca in tari straine sa-si agoniseasca un trai decent ?” Cum poate fi admirata o tara in care se pretinde de catre unii ca o data ce au fost votati ,, cu majoritate zdrobitoare” isi inchipuie ca pot face tot ceea ce le trece prin cap sau viseaza noaptea ?
Romania ar fi ajuns a fie admirata, daca s-ar fi plecat de acolo de unde s-a frant : 30 decembrie 1947. Atunci, prin prezenta Maiestatii Sale, regele Mihai I, tara noastra Romania, ar fi fost beneficiara a Planului Marshal ca toate statele occidentale. Comunistii, la ordinele lui Stalin, ,, parintele popoarelor”, au respins planul ,,marsav,” cum ziceau ei.
Prin prezenta regelui Mihai I pe tronul Romaniei, celelate tari cu regi, si chiar si celelalte, ar fs sprijinit si ajutat Romania sa paseasca pe calea adevaratei demcratii.
Marii politicieni ai lumii din acea vreme au sosoctit altfel. Urmarea ?
In locul regelui, un electrican, cu patru clase primare, apoi, un ajutor de cismar, tot cu asemenea studii, plus ordinele primite de la Moscova. Singura lor ptregatire era sa asculte ,, indicatiile pretioase” de la marele or ,,frate.’
Dupa ’89, in loc sa restabilim adevarul istoric, sa-l readucem pe tronul de unde fusese alungat, s-a instalat un comunism vopsit in democrat, devenit din ,, tovaras”- ,, domn.” si ,, domnitor- dominator.” O puzderie de analfabeti auacaparat puterea si au condus tara dupa bunl lor plac In toata tara,toata lumea corespunde, nimeni nu raspunde.
Nimic nu se va putea schimba atata vreme cat vom merge pe acelasi drum. Vom rataci si vom ajunge ,,de mal en pis.”