LUNTRE ŞI PUNTE. Calul traian
- 05-12-2012
- Nr. 653
-
Radu Călin CRISTEA
- Politic
- 32 Comentarii
Se scurge leneș o campanie electorală de care ne puteam lipsi. N-am descoperit mai nimic pentru că aflasem aproape totul în sezonul de vară-toamnă, de referendum. Stabilizate monolitic, voturile așteaptă doar formalitatea urnelor. Campania a rămas o pauză de respirație în așteptarea scrutinului de peste cîteva zile. Destinul mai lucrează doar în marja de eroare: trei-patru procente în plus sau în minus. Retorica politicienilor a secătuit de teme și motive în puzderia de conflicte presărate pe traseul marii înfruntări începute cu căderea guvernului Ungureanu la sfîrșit de aprilie. Au obosit pînă și ura, vlaga dușmăniei, patosul ostilităților. Taberele se știu pe de rost, s-au înfruntat pînă s-au smintit, ce scîntei să sară dintr-o nouă încleștare trasă la indigo? Scanate pînă la ultima celulă pe traseul violentelor confruntări ajunse și menținute la un extenuant paroxism în planul larg al suspendării șefului Statului, antagonismele vii și moarte din societatea românească și-au expus toate familiile semantice, de la fetuși la străbunici, așa încît, pînă și la nivel lexical, cuvintele aducătoare de pizmă și ocară au sleit, în pofida inovațiilor de ultimă oră: „porc“, „pisic(uț)“, „broscuțe“, „cîini“, „a hămăi“, „miau“. Lipsesc loviturile tari, mai ales acelea sub centură, dezvăluirile zguduitoare, ruperile de lanțuri. Nici […]
Domnule „profesor”, sau, ca sa fim mai exacti, „domnule profesor doctor”, ce v-au spus cei care v-au facut controlul medical anual necesar practicarii meseriei dumneavoastra? Dupa modul in care va manifestati in mediul virtual, prezentati, in mod vadit, toate simptomele paranoiei. Va spun acest lucru caci v-ar putea ajuta. Orice boala tratata in forma incipienta se poate vindeca.
In privinta acelei urari „cu tarana”, aveti grija de domnia voastra. Noi, ceilalti, ne lasam in grija Domnului.
Ei, nici chiar asa! Fiti si Dv. mai deslusit , comentati mai detaliat , cu \”argumentele\” care permit intrarea in Parlament chiar si a unora ce n-au reusit sa \”culeaga\” decat 15-30% din voturile alegatorilor. O uitam pe d-na Udrea , doamna care si-a asigurat acel loc secund in colegiul romascan , aducand cu mijloacele proprii de transport , adica platite de \’mneaei ,sutele/miile de tigani si premiindu-i pe fiecare cu cate un pachet , dupa ce au votat. Taranii aia unde blonda lu\’ Base le-a infipt o cruce de peste 25 m nu i-au prea fost de folos. Tot la simtul comercial innascut , de samsari , al balaoachesilor s-a apelat. Si iata cum vom mai admira posetele si pantofii d-nei Udrea inca 4 ani.Vom avea placerea sa-l mai vedem si pe \”buldogul\” Vasile si pe \”frumuselul\” Toader , odrasla de vita fanariota si pe \”speranta\” carturariei istorice romanesti (laudata chiar si de venerabilul N. Djuvara). Calculele noastre aritmetice vor fi in continuare asistate de d-na Anastase , iar fluturasul bucovinean inca ramane pe lista celor care ne va aduce lumina sfanta , dar nu in O faclie de Pasti.
Una peste alta , \”cartela\” de redistribuire da ratia de parlamentar multora , poate chiar unei intregi aliante , aia de dreapta , ori dreapta , ca nu am inteles prea bine ce a ales ; o ia la dreapta , adica se rupe de directia de mers , ori s-ar fi dorit dreapata , ca pana atunci a fost stramba! Cred ca ultima presupunere este mai aproape de adevar , dar nu sunt sigur: astept o posibila confirmare/infirmare de la inteleptii cetatii-Zegrean , Ceausescu , Cojocaru , Motoc si ceilalti.
Inca nu i-am vazut asertiunile academice , numerotate , ale fluierasului din Paltinoasa . Probabil ca acum verifica posibila neconcordanta intre zicerile anterioare si actualitate , daca \”sistemul \”lui \”axiomatic\” este sau nu contradictoriu.
de rezultatul alegerilor dar nu cred sa iasa ceva bun din
asta … Si atunci, sa ne fie tarana usoara !
Disciplina militara e subordonare neconditionata +comanda unica. Practic, la toti (exceptiile nu conteaza) cei educati in scoli militare, reflexul ierarhic e a doua natura. Lumea lor se-nvirte pe o singura axa – darea si executarea ordinului.
Traian Basescu e produs al invatamintului militar romanesc. Fie marina militara, fie comerciala, pe puntea de comanda a vasului tot ofiteri de marina sint, din care unul e comandantul navei. Iar ordinul lui e lege pentru marinari, pe mare.
Nemaiputindu-se intoarce pe mare – dupa Episodul Toulon, „comandantul de cursa lunga” mai poate naviga doar in apele teritoriale romanesti – TB a mutat marinaria in politica, unde a luat-o de la-nceput dar nu chiar de jos de tot. I-au trebuit 15 ani pentru a redeveni „Capitanul”. Azi, el e mai vechi politician decit marinar, socotind dupa „anii in serviciu”. Astfel ca repetatele sale trimiteri la cariera de capitan de cursa lunga nu sint decit sugestii despre felul cum intelege el viata, politica, presedintia: ca pe un cargobot comandat de un singur om. Ceilalti formeaza echipajul, unde fiecare membru – cu sarcinile lui.
Combinatia marinarie-politica l-a dus la democratia cazona, unde disciplina se impune cu amenintarea directa (santajul politic) in absenta educatiei adecvate (cazona). Poate ca singurul marinar adevarat al lui Basescu a fost civilul Boc – prin educatia de acasa invatat sa asculte de cei mai mari fara sa cricneasca. De aceea cerea TB „mai multi boci” – e tipul sau ideal de subordonat.
In termeni civili (stiintele politice, mai pretentios spus) democratia cazona=dictatura (tiranie). In guvernarea Boc, TB a reusit sa-si impuna modelul democratic. Slabiciunea regimului sau politic a venit tocmai din calitatea de executanti a celor recrutati sub steagul sau – era singura calitate care-l interesa la ei, incolo – puteau veni direct din penitenciare (si cei mai multi asa si aratau: fara mama, fara tata). Or, se stie ca regimul penitenciar formeaza caractere de ocnas, de tinut in friu cu biciul. Dar si lepre gata „sa dea gaura” la prima ocazie.
Politicienii zic ca razboiul e o treaba prea serioasa pentru a fi lasat pe mina militarilor. Ca doar o conducere civila poate gestiona corect societatea demult iesita din epoca „democratiei militare”. Atunci, cum apare politica ajunsa la mina militarilor? Ca dictatura militara, acolo unde democratia nu e liant ci paliativ al societatii. Unde domnia legii nu-nseamna a ordinelor emise de singura autoritate de facto, un fost militar poate trece testul democratic, iar societatea nu are de suferit. De aceea, pe acelasi continent – cel american, bunoara – un presedinte fost militar de cariera este seful juntei aflate la putere, in Sud, si presedintele intregii natiuni, in Nord. Ba unii dictatori militari nici nu trec in rezerva, isi pastreaza rangul militar pentru a si-l acoperi de noi onoruri. De unde, politica vazuta ca razboi, singurul promitind cele mai inalte grade militare, faima de Alexandru Makedon.
Inconsistentei noastre democratii, numai asta nu-i lipsea – un presedinte cazon pina-n virful unghiilor. Unul care face razboi de transee din batalia politica, unul dispus a lupta pina la capat – si pina la victoria finala; in fine, unul care ia prizonieri pentru a-si forma o falanga de genul Diviziei Tudor Vladimirescu, infiintata de Stalin, din prizonierii romani: o armata de detinuti politici (nu in sens clasic ci in acela al calitatii lor de „penali”).
Prin mecanisme inaccesibile militarului de parada, viata reala regleaza in asa fel lucrurile incit detinutii politici evadeaza la inamic, daca tot e sa-si urmareasca propriul interes, nu sa lupte pentru vreo nobila cauza. Situatie in care generalissimul ramine fara trupe, si fara cal – chiar. :i de-i exagerare, tot merita spusa: Basescu e acum ca Richard III – singur pe cimpul de lupta si cersind un cal fiindca nu se mai poate inchipui decit calare.
Va trebui sa se multumeasca doar cu magarusul de la Cluj. Poate ca va avea forta de a pune pe picioare o cavalerie boca, pe magarusi. Ar fi o fireasca urmare a unei guvernari magaresti in toate privintele.
Daca cei din USL reprezinta „cea mai putin credibila”
parte politica din Romania asta nu inseamna ca suntem
cu ARD si Basescu ! Ii votam in lipsa de altceva …
Argumentele au fost spuse si re-spuse de mult prea multe
ori asa ca nu are rost sa o mai fac !
Dacă e atît de clar, n-aveţi de ce să vă speriaţi !
Dar TEAMĂ pentru ţărişoară, un pic, DA! ar cam ar trebui să vă fie !
Pentru că după ce Moscova a distrus ţara, urmaşiiiii EI, o pră-prăduiesc în continuare, propovăduiţi, conduşi, sfătuiţi, împinşi, formaţi din decembrie ’89 de tovarăşul “Ilici” Iliescu &Comp. în continuare în viaţă, aici, şi teribili, feroce de “guralivi” .
Poate că, Această situaţie ( care , nu numai că durează de 23 de ani, dar se şi “dezvoltă armonios” ) vă oferă puţintică pace, stimabililor, Dar rămîne uimitor pînă cît de departe poate merge NĂCLĂIALA îmbîrligăturilor, în care vă place şi vă amuză să vă muiaţi PANA, cu deosebit talent, şi care NE oferă ( de 23 de ani) atîta lumină şi claritate încît n-avem, deloc, a ne Teme şi Speria !!!
Nu-i aşa, că ( de 23 de ani) Totu-i Limpede în România ?!?
Un răspuns corect , care ar respecta Adevărul, ne-ar cutremura atît de mult încît, ne-ar SPERIA pe Toţi şi, poate-poate, ne-ar chiar TREZI .
Haideţi să dăm IAMA, în tocmai ADEVĂRURILE ACESTEA !
Dar cine mai are CHEF de adevăruri în România de azi ?!? în plus, Clare !
Ne SPERIE atît de tare încît ………..ne Speriem singuri de propria noastră umbră a gîndurilor şi ideiilor pe care le tot vindem-vînturăm-îmbîrligăm pînă la NACLĂIALĂ de 23 de ani.
Dacă nu mă credeţi, vă pot oferi Un Argument ( adevărat) : PRIVIŢI ÎN JUR ! vă rog !
E limpede ?!?
Sper ! Curaj !
Ma speriati cu indemnul din final. Restul e destul de clar.
Va dau dreptate, basescofilia induce o stare de hipnoza care intuneca si mintile cele mai luminate. Nu mai e placere a dialogului, umor, pretuire pentru parerea celuilalt. Mi s-a intimplat sa stau la aceeasi masa cu persoane cu care nu ma intilnisem de citiva ani, dar le lasasem, ca sa spun asa, pe pace. Dupa citeva secunde a venit vorba de Basescu, nimeni nu le mai putea opri dintr-un discurs fanatizat, orb, tulbure. Am ramas cu mincarea in git. Regret, pe de alta parte, ca am pierdut citeva persoane pe care le socotisem prieteni. N-am gasit pentru ca nici n-am cautat calea compromisului.
Va reprosez ca preluati, pe nemestecate, expresii si sintagme care se cuvin argumentate. Asa e cinstit, decent si civilizat. De ce va fi „dezastru” dupa alegeri daca premier va fi Ponta? Altii, asemeni Dvs., vorbesc de apocalipse, excluderi din Europa, darimarea parteneriatului cu americanii, fuga in bratele rusilor. De ce toate astea, oameni buni? Relatia Romaniei cu Occidentul este mult mai subtila si nuantata, dar pentru o asemenea afirmatie trebuie sa fi avut acces la stiri, informatii publice sau off the record. In rest, ma straduiesc de ani multi sa inteleg realitatea romaneasca. Probabil ca uneori nu reusesc. Astept insa sa fiu „corijat” cu argumente temeinice, rationale, logice.
Aveti in parte dreptate, ma feresc de obicei de pronosticuri. Pe de alta parte e o realitate evidenta, mai sunt si sondajele care spun acelasi lucru, decalajele dintre USL si ceilalti sunt mult prea mari. Vorbim dupa alegeri.
Întreţinerea cu ardoare patrioată a NĂCLĂIELII NĂCLĂIELILOR NĂCLĂINDE
Aşijderea revoluşiunii române de di ’89, O!-taman de-atunci tot aşa şi, toate toante, alegeraţiunile de tot felul :
Iubitele noastre CACIALMALE NAŢIONALE .
De 23 de ani filozofii, jurnaliştii, artiştii scriitorii, Intelectualii români, cultivă, dezvoltă, ajută, pun umărul, stiluoul şi creionul, pun mîna, inteligenţa şi talentul la întreţinerea permanentă a NĂCLĂIRII GENERALE subtil Totalitarist-Despotică şi Exuberantă
IACA duminică, 9, un alt moment istoric “all” PĂCĂLELII GENERALIZATE.
Liberi, beţi, bine treji, taman turmentaţi să jucăm jocul Reflex al Terciurii Valorilor Autohtone Virtuale.
Haideţi, să dăm IAMA !
Este de neinteles cum de
mai exista destul de multi romani cu inteligenta suficienta si de buna credinta, care se lasa inca hipnotizati de „the Big Bassss” (bine inteles ca ii exclud pe cei de rea credinta, interesati sa o faca din diverse interese, cum ar fi „intelectualii lui B” sau ziaristii de srviciu). E suficient un simplu argument statistic? Este o incremenire in proiect? Este lenea de a analiza obiectiv si a vedea o realitate evidenta? Cum poate cineva afirma ca B este un personaj istoric, mare reformator, fara frica de ridicol? Cum poate cineva crede ca R C Cristea ramane fara subiect dupa disparitia inevitabila a deja ex- presedintelui B? Oare astfel de personagii se vor trezi vreodata la realitate? Am printre ei chiar si prieteni si, asta ma face sa-mi pierd din optimismul pe care l-am recapatat dupa 1989; il voi recupera in 2013 sau vine sfarsitul lumii (odata cu sfarsitul unui regim de trista amintire) si nu se mai pune problema?
Dinu Volanschi
Daca, din nefericire, va ramane acelasi premier si dupa alegeri va fi un dezastru pt Romania. Nu observati ca omul asta nu se pricepe la nimic, nici macar la copiat?! Si parca si-a gasit peticul la fel de nevolnic precum el!
In rest, articolul e scris frumos, cu talent literar, pacat insa ca autorul nu pricepe nimic din realitatea romaneasca.
Romanii au fost mai mereu filozofi:” daca taceai………..”
Prea multe certitudini, domnule Cristea. Multe se mai pot schimba chiar in ziua alegerilor. Sau uitati ca mai candideaza Geoana – paznicul ghinionului din USL?
de la AltCeva altceva: „Ne Va ingropa din nou
in URGIA Istoriei” si adaug: USL si sustinatorii ei !
Retin aliteratia: „In balta baltind baltagul.”
Aceste mentalităţi , Aceste Tertipuri, Aceste Diversiuni jurnalistico-poetice inteligente şi lipsite de Zvîc, Acest Fel de Fel de-a analiza şi trata peisajul politic românesc atît de Fals şi Păgubos, Ne Va îngropa din nou în URGIA Istoriei, pe care ne-o cultivăm singuri împinşi de la spate şi susţinuţi de pe de lături de oameni deştepţi lansînd virusuri otrăvitoare ideologic-mitologice unse cu de toate magiunurile, grăsimile, şi cu personaje ca cele de ieri, cele de azi USL-ISE care ne-o înfipse demult, de la-nceput de la ObjNouă încoace permanent şi azi în continuare, cu vaselină şi fără, cu Revoluţii şi tot felul de revoluţiuni-Involuţiuni de la Tătucul Nostru a toate măsluitor-cunoscător, aici măscărici vorbe goale încurajat de domn-tovarăşul jurnalist care iar ne toarnă apă-n vin încercînd haotic să ne mai ducă de nas încă o dată. De 23 de ani TOT sîntem duşi “în Păcate” continuu, iar RCC ne mai povesteşte o chestie Uitînd esenţialul, că chiar USL-ise ( fost PCR) e făcător-Creatorul Calului Troian care i-a dus, NE-A DUS PE TOŢI DE RÎPĂ. În baltă băltind BALTAGUL veşnic, încă sîngerînd , viu, mort, mort-viu, cadavru.
Dar aşa le place unora să ne povestească mituri-molii şi Baliverne, ruginit-învechite şi puturoase, aplaudaţi şi încurajaţi “pretenejte” de peste hotare, dealuri şi munţi şi alte oceane, de cei care nu suportă deloc Altele Fireşti Adevăruri.
De Nămeţi şi Troiene vom fi înghiţiţi iar CA DE-OBICEI vechi, autohton, autentic, şi ORIGINAL.
Nu va impartasesc opinia. Cosmin Alexandru e un intelectual educat si agreabil care a sedus cu ceva vreme in urma o parte fina a intelectualitatii (Plesu, Rebengiuc) cu proiectul unui nou partid. Proiect de care s-a ales praful, asa incit il suspectez pe dl. CA ca e teoriile sale ramin mai mult la nivel declarativ. CA face parte din ramura moderata a elitei probasesciene. Textul lui e o crosetare printre temele actualitatii si ale trecutului recent. Basescu i se pare ca are doar niste scapari datorate educatiei sale marinaresti. In rest – coalitii de varani, antioccidentali, antimoderni etc. Ma gindesc ca, printr-o opozitie logica, ar trebuin sa deducem ca portstegarii occidentalismului, modernismului etc. au fost Anastase, Videanu, Berceanu, Blaga, Udrea etc.
Acest eseu al lui Cosmin Alexandru reflecta profund
adevarata realitate a Romaniei noastre !
Se simte o anemie in tot ce se intimpla in campania electorala. Din fericire – mai jos de lovitul la turloaie nu se poate. Desi, vorba poetului, si ce se mai poate cind totul se poate…
Orice comentariu e zadarnic: Basescu va imparti pagina de istorie cu Imparatul Traian.
@ Radu Calin Cristea
Loviturile sub centura nu lipsesc. Dar, cum centura s-a lasat, e aproape de nivelul gleznelor, iar loviturile au ramas — in natura lor — aceleasi, totul par mai degraba un dat la tzurloaie.
Inexplicabil este pentru mine daca ultimile iesiri aproape zilnice pe \”sticla\” ale dlui Basescu urmaresc un anumit scop sau urmeaza doar niste impulsuri. A doua varianta este valabila, zic eu. Dl. Basescu nu mai are ce pierde, nu are partid care sa-l sustina si de care sa fie sustinut, iar viitorul nu arata prea bine pentru dinsul. Nu este, in orice caz, un om politic de onoare. Mi-e rusine ca in fruntea tarii mele se afla un personaj atit de incult, de mediocru, de grosolan in exprimare. Nu ma convinge nici scuza dinsului ca orice presedinte se erodeaza. Nu-i adevarat. Sunt o sumedenie de presedinti in Europa (mai ales aceia alesi de parlament) care stau foarte bine in sondaje. Daca dl. Basescu ar fi un presedinte demn care ar simti ca devine atit de nepopular ar face precum de Gaulle cerind un vot de incredere populatiei. Un asemenea referendum, indiferent de rezultat, ar demonstra ca dl. Basescu se afla cu fata la popor si ca ii pasa de cum este perceput de acesta. Din pacate – prefera o coabitare imposibila. Va hartui si va face galagie din tarcul dinsului de la Cotroceni, ca o salbaticiune abandonata. Ma gindesc acum la fostul Presedinte Constantinescu. A vazut ca scade in sondaje, a pus in miscare marile proiecte (UE si NATO) si a anuntat ca se retrage. Cum se numeste un presedinte in care are incredere un roman din zece si care continua sa se comporte ca si cum s-ar baza pe sprijinul intregii natiuni? Nu-mi vine in cap un cuvint potrivit, dar cei din familia dictatorilor, despotilor etc. la fel au procedat.
Cadeti foarte usor in obscenitate si veti fi poate de acord ca stilul este omul. Povestea cu Basescu si istoria lasati-o pentru mai tirziu si, de preferinta, in seama istoricilor. Ideea ca Basescu este \”unul dintre marii reformatori ai Romaniei post-ceausiste\” ma face sa devin melancolic. Chiar asa? Puteti sa argumentati?
PS. Voi intra in dialog cu dvs. doar daca tonul adresarii va fi unul urban.
Pot să citez / completez pe ilie? „Ar trebui să fii de rea-credinţă” ca să nu îl vezi decât pe Basescu în acest travelling sagace prin platoul de filmare a ceea ce sperăm sa fie “Decembrie, ultimul bal” – al unui regim autoritar. Cum să îl eviţi pe B., cu rolul şi jocul lui zbuciumat, başca prezidenţial? Recunoaşteţi totuşi detaşarea amuzată şi subtila ironie în unghiurile muşcătoare, însă bine temperate, ale camerei. Dar numai in sinea dvs, aşa-i?
Uslasii si jurnalistii de teapa dvs. ezita sa se intrebe ce s-ar fi ales de Romania daca n-ar fi avut in fruntea tarii un stilp al statului de drept ca Basescu. Acum e batjocorit de toata lumea, dar numele sau va ramine in istorie ca unul dintre marii reformatori ai Romaniei post-ceausiste. Asa ca degeaba va zbateti sa-l improscati de ocara. El scrie pagini de istorie, iar dvs. pagini de ziar care se arunca la cos sau se folosesc in scopuri utilitare, de uz strict personal.
Plinsul de mila altora este o optiune personala. Nu va precipitati insa, nu mor subiectele cind vrea Basescu (sa iasa din scena). In rest, pacatuiti prin superficialitate. Ginditi in sabloane, oricine are obiectii la manifestarile lui Basescu inseamna ca e un primitiv dintr-o gloata care urla \”Jos Basescu\”. Perspectiva mea asupra regimului Basescu si nu a lui Basescu personal s-a inchegat in timp, in zeci si sute de articole. Ma nedreptatiti daca afirmati ca as fi posedat de ura impotriva lui Basescu. Chiar n-as avea motive.
Despre ce ati mai scrie, domnule Cristea, daca n-ar fi Basescu? Va pling de mila pentru perioada in care Presedintele Romaniei se va retrage din viata politica activa. Traiti ca si pucistii din USL din „Jos Basescu”. Atata ura stransa din cauza unui singur om politic… E greu de inteles.
Un comentariu exact si sugestiv. Ar trebui sa fii de rea-credinta ca sa nu fii de acord cu argumentele autorului. „Observatorul cultural” este revista mea preferata unde gasesc comentarii politice scrise de cu talent literar. Succes pe mai departe.
Am citit la sugestia dvs. eseul lui Cosmin Alexandru din „22”.
Genial titlu! Povestea se schimba, „traianii” stiu cine e in burta calului.
Domnule Radu Calin Cristea, ati citit articolul lui Cosmin
Alexandru din Revista 22 (4 decembrie 2012) cu titlul
„De ce imi pare rau” ?