LUNTRE ŞI PUNTE. Ceva ce nu înţeleg
- 18-06-2014
- Nr. 727
-
Radu Călin CRISTEA
- Politic
- 18 Comentarii
Destrămarea USL reprezintă cea mai mare eroare de strategie politică din România postcomunistă. Denunţată de PNL în 25 februarie 2014 și lipsită de un minim suport obiectiv ca urmare a asocierii liberalilor cu PDL, USL a fost mai mult decît o alianţă. Purtată de un puternic val de simpatie populară, USL a apărut la timp şi oportun, ca replică articulată la deteriorarea democraţiei şi la stricarea păcii sociale sub regimul autoritarist al lui Traian Băsescu. USL s-a agregat, din mers, cu emoţia revendicativă degajată de mişcările de stradă din iarna lui 2012. Nici o altă coaliție ivită după căderea dictaturii ceauşiste nu a fost adoptată atît de spontan şi în număr copleşitor de un electorat pentru care USL însemna atît o soluţie de modificare radicală a mersului societăţii, cît şi garanţia unei revanşe aprige la abuzurile regimului Băsescu. USL s-a impus categoric pentru că s-a dezvoltat, parţial datorită antagonizării scenei politice mai cu seamă sub al doilea mandat al lui Băsescu, într-o logică a bipolarismului, a celor două blocuri antrenate într-o confruntare fără nuanţe, alb versus negru: de o parte – USL, de cealaltă – Traian Băsescu şi forţele fidele acestuia. Cu atît mai surprinzătoare avea să apară, în […]
Daca PNL a obtinut 15% la ultimele alegeri inseamna ca electoratul fidel nu a sanctionat prea drastic detasarea de PSD. Simpatizantii PNL au inteles prea bine ca alianta cu PSD a reprezentat doar o etapa din evolutia politica a PNL, etapa ce s-a incheiat odata cu incercarea esuata de debarcare a lui Traian Basescu. E drept, PNL a pierdut ceva voturi (probabil voturile luate de Mircea Diaconu) dar in mare s-a inteles situatia. Cu totul altceva va fi daca PNL incearca o intelegere cu Basescu; atunci va pierde foarte, foarte mult.
Nu cred ca e cazul sa treceti la ironii mediocre si la victimizari ridicole. Inca o data – nu ma suspectati de carente de informare. In ce fel v-am „pus la punct”? Citind de pe un site public al unei cunoscute edituri? As vrea sa parasim insa acest teren al comunicarii. E infertil.
Aici este: Dat fiind faptul ca ati optat sa va traiti o buna parte din viata si sa va exprimati ideile sub acelasi camuflaj si la slujba si in privat, in incumentarile dvs. jurnalistico-literare…
Precis că nu pseudonimul literar e formă de camuflaj (dar o aluzie ironică poate fi). La dv, camuflajul e o formă de viață, devenit a doua natură pentru oricine a lucrat într-un serviciu de informații.
Așa ceva poate gîndi doar cineva care știe din auzite ce este și cum se face să fii analist în intelligence.
Pentru informarea dv, la plecarea ”din Sistem”, se semnează un angajament că – timp de 5 ani – nu se dau nici un fel de informații despre activitatea și persoanele de acolo. Eu am plecat de 10 ani.
PS: Vă apreciez discreția dar știu că v-ați interesat de mine, la un prieten comun. Nu m-a mirat că vi-a pierit interesul cînd ați aflat că am ieșit la pensie de la SIE. De atunci, însă, sînteți așa previzibil pentru mine, care n-am avut nevoie ”să fac săpături” – n-am făcut vreodată și n-aveam să m-apuc de așa ceva la bătrînețe. Pur și simplu mi-a fost ușor să vă stabilesc ”tiparul” – pe care ați binevoit a mi-l confirma, în textul cu care v-ați dorit să mă puneți la punct.
Oricum ati intoarce-o, sa suferi dupa destramarea USL este penibil ! USL a fost cea mai stupida (nepotrivita) uniune politica din ultimii 24 de ani …
„Urechist”? „Superficialitate miticista?” InimaRea – ai InimaBuna!
Am facut doar o aluzie la ceea ce am gasit pe site-ul Ed. Adenium, in prezentarea dvs. si a cartii dvs. „Damele din palarie (Pseudospionologykos”). Sunt, asadat, informatii publice, tiparite, publicate, inclusiv fotografia autorului, adica a dvs. Am lucruri mai bune de facut decit sa muncesc la decredibilizarea dvs., zau asa! Iata prezentarea, cu o recomandare calduroasa a bunului meu prieten Liviu Antonesei:
„Sint fericit de aceasta regasire in literatura a lui InimaRea, cum sint bucuros ca, din intimplare, i-am fost cumva un martor privilegiat, publicind acum aproape patru ani in Timpul primele pagini din Casa pe pamint si sustinind publicarea celor Citeva idei despre fericire la Editura T. Iar acum, Adenium ii reediteaza unul din romanele deja publicate, care va fi, cum am scris deja ca sper, urmat de altele. Cum inca mai traim in era Navigatorului, ii urez lui InimaRea vint bun la pupa!“ – Liviu Antonesei
InimaRea (pseudonimul lui George Tudor, n. 1950) a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti (promotia 1974). A lucrat ca profesor de limba franceza, redactor la Editura Militara si analist in cadrul SIE. Din anul 2004 este trecut in rezerva, cu gradul de colonel. A publicat cronici literare, studii critice, articole si anchete sociale in revistele: Luceafarul, Romania literara, Viata Studenteasca, Scinteia Tineretului, Informatia Bucurestiului, Dimineata, Cronica, Baricada, Fraierul roman si altele. A debutat in proza cu volumul Citeva idei despre fericire (Editura T, 2011).
Unde e „urechismul”?
RCC: Exact așa m-așteptam să ripostați. Și mă simt ciudat – parcă m-aș bucura de cît de previzibil îmi sînteți, și parcă nu, căci mi se pare trist ca doar atît să puteți.
Vedeți că nu despre lepădarea de Băsescu ziceam. N-aveam cum, de vreme ce dv regretați frumoasele vremi ale USL.
Cît despre camuflaj, vă-nșelați – și nu doar în privința mea ci în general, fiindcă faceți aluzie la situații despre care doar ați auzit, ca tot omul.
Asta-i o surpriză chiar neplăcută. La cît de tacticos-ardelean păreați, să vă mulțumiți cu rangul de urechist dă impresia de superficialitate miticistă.
Ce nu-nțelegeți – la rînd cu alții, cu pretenții mai mici ori fără nici un fel de – este că nu mă aventuram în publicistică dacă socoteam că era simplu să fiu decredibilizat.
Dat fiind faptul ca ati optat sa va traiti o buna parte din viata si sa va exprimati ideile sub acelasi camuflaj si la slujba si in privat, in incumentarile dvs. jurnalistico-literare, nu pot decit sa fiu extrem de prudent in lectura a ceea ce postati pe forumul comentariilor mele. Ce sa spun despre postarea dvs.? Greu de citit…Surprinzator de multe erori de informatie pentru un expert in domeniu. Si vorbesc de informatii usor de gasit pe net, la o cautare, e drept, mai putin rautacioasa. Cit priveste asa-zisul meu „partizanat” va invit amical sa-l verificati atent in textele mele. Veti gasi lesne un text semnat de mine in februarie 2005 in „Ziua” unde luam pentru prima oara distanta fata de dl.Basescu care facuse atunci, pe pielea mea, demonstratia unui cinic oportunism. M-am straduit, in timp, sa arat doar riscurile pentru democratie a ceea ce am socotit a fi de vreo 10 ani incoace regimul autoritarist condus de Traian Basescu. Atit. Argumente, pareri, unghiuri analitice. Amurgul/apusul mandatului sau pare sa confirme in tonalitati inca mai sumbre alarmele pe care le-am tot tras in comentariile mele. Am avut oare dreptate sau macar putin fler jurnalistic pastrind aceeasi directie a opiniilor mele puse pentru prima oara in pagina acum un deceniu? Doar privind in jur si debarasindu-va de parti pris-urile ce ies prin porii postarii dvs. veti avea, poate, o tema de reflectie. Cinstita si, cum sa zic?, la vedere.
Greu de citit, RCC. Și mai greu de înghițit asta, la un condeier ”cu vechi ștate de serviciu”. Dar deloc greu de explicat. De regulă, omul – oricare, nu doar RCC – scrie/vorbește cum gîndește. Dacă textul iese întortocheat, complicat și ambiguu – pînă la urmă – este (și) pentru că autorul ezită între cîteva porniri: a (se) lămuri, a-și asuma alegerea de mai an, a rămîne fidel unei partide care ”i-a dat ceva”, a rămîne (totuși) fidel adevărului irefutabil (măcar cît de cît). Plus problema de a o cîrmi nu prea brusc: de la o susținere fără nuanță, partinică în adevăratul sens al cuvîntului, la ”o detașare” de – helas, inevitabilă!
E ceva-n aer, de toată lumea o cîrmește. Adineauri, B1 tv îi luă înterviu lui Ponta, taman la Paris. Postul tv îi face curte premierului pe care-l toacă de 2 ani.
E clar: a murit Băsescu, trăiască Ponta!
În cealaltă parte – a Dreptei – e mult mai greu fiindcă cei de-acolo nu se pot lepăda (încă) de Satana, mai ales datorită pericolului ca Satana să-i tragă după el. Deși, se poate, am văzut eu cum MRU inițiază acest proiect de mare viitor.
Dar cel mai greu e pentru liberali – orice-ar putea însemna asta, că nici liberalii-liberali nu mai știu ce sînt, ce-or să fie. Și-atunci, nu mai știu nici de cine să se lepede, de cînd Antonescu i-a lepădat ca pe-un copil din flori.
RCC e dintre lucizii liberali care arată că de Antonescu trebuie să se lepede liberalii, înainte de toate. Mă desfăt cu astă expresie bine simțită: Crin Antonescu şi-a molestat pînă în proximitatea autodistrugerii un destin ce părea să se împlinească sub zodii faste.
Ei, ce ziceți – nu sună ca lumea? Dacă aproape s-a autodistrus politic, nu-i Antonescu de aruncat, dimpreună cu tot ce a făcut?
Nu chiar cu tot. Dacă rămînea în USL și prezidențiabil al, nu se mai autodistrugea. Și nici nu mai – ”autodistrugea”, îmi venea a spune – distrugea PNL. Fiindcă e clar – Antonescu a lovit PNL mai abitir decît Băsescu-PD, în cea mai cruntă bătălie fratricidă din istoria recentă (ADA) – fiindcă dinlăuntrul PNL, din poziția de președinte-dictator al PNL. Omul care-i acuza de trădare a PNL, pe Tăriceanu, Stroe, Chiliman; pe oricine a cutezat a-i arăta că greșea grav, părăsind USL – după ce greșise grav legînd PNL, la căruța cu paiațe a PSD (în loc să facă o simplă alianță preelectorală, ca un adevărat om de stat și liberal scoborîtor den Brătieni); omul acela aruncă PNL la cîini oranj, cu seninătate, după care-și ia jucăriile și pleacă. Obosit, săracu’!
Ei, ce să mai spui despre, după ce l-ai susținut de parcă de el atîrna viitorul tău și-al familiei tale?
Păi, acum că viitorul acela-i la adăpost măcar pe durata unui mandat la CNA, ce să spui alta decît ”Ducă-se unde-a înțărcat mutu iapa!”
Cam asta-i esența politicianismului: ești devotat ca să pupi și tu ceva dar, cînd se strică treaba, te dai binișor după cum bate vîntul, ca și cum nici usturoi, nici etîcî.
Mă rog, fiecare cu viața lui. Altu-i baiul: RCC e dintre ”formatorii de opinie”, are un trecut de anticomunist vocal pe la posturile de radio occidentale care ”mai țineau trează speranța românilor”, într-o vreme ce părea fără speranță. Mai ales în vremea asta, de kakofonie politică generală, ar fi nevoie de oameni de încredere, la care să se-ntoarcă biet român năucit de suceala politică de peste noapte; și să afle măcar ce l-a lovit, dacă de ce l-a – n-are de la cine, că nu-i nima de vină, așa-i viața. O fi dar un diagnostic, acolo, și-un tratament – fie și cu buruieni de urît – tot ar trebui. Căci sînt oameni pe lumea asta – da’ mulți, nu așa! – neobișnuiți a-și folosi altfel mintea decît la mestecat vorbe deja mestecate; la înghițit vitamine politice, în loc de hrana adevărului; care trăiesc din ”suplimenți alimentari”, nu din cea ce e esența vieții – adevărul. Că n-au cum îl cunoaște – nu-i duce capu’. Și-tunci, cată cu speranță la ăi de-i duce, să-i lumineze, să le arate calea. Iar aceia ce fac?
Ce face RCC, aici: înșiră verzi și uscate, ca o șaorma cu de toate, declarîndu-se ei înșiși inapți a pricepe: Greu de pătruns cu sufletul, darmite cu mintea…
Aferim!
Va inselati! Fratii Basescu sunt la fel de uniti ca si …fratii Petreus pe scena. Ambii sunt bagati pana-n gat in tot soiul de murdarii de unde ies banii. Nu se vor opri , nici M. si nici T.
Un admirator al lui T.B. scria despre renuntarea la marinarie , la contracte cu arabii , de unde ar fi curs banii suvoi si sacrificiul de a face bine tarii , adica Romaniei , intrand in politica.Pai ce era prost sa riste cu „barcutza” sa cada in mainile piratilor si sa astepte luni de zile pana sa fie eliberat?Baselu a intrat in politica pentru ca aici sa poata realiza afacerile vietii (in acest sens vedeti opinia lui Capatana despre politica si avantajele ei) si nu a stat cu mainile in san , ci s-a facut frate si cu dracu’ , numai clanului lui sa-i fie bine si profitabil.
Aud ca Mircea a declarat , ca fotbalistii , „silenzio stampa” , ca nu vorbeste cu anchetatorii de la DNA si nici hrana data la arest nu a servit-o. Normal! El este de soi! Nu ingurgiteaza orice si oricum! Cu vorbitul este alta tarasenie. Asteapta avocatii lui. Ma intreb daca acestia nu vin de afara si cu rezumatul altor convorbiri si planuri „din cutite si pahara” discutate in cadrul clanului.
Avand in vedere numele actorilor (protagonisti si figuranti , ori „masinisti”) ma astept ca Bercenii sa nu recupereze nimic , ba chia sa mai dea banet , plus marirea pedepsei . Astfel va fi spalata onoarea fratelui unsului , dar si a acestuia.
PNL a avut niste intelegeri cu PDL care au cazut apoi. S-a mers tare pe fuziune, acum liberalii dau inapoi, amana etc. Poate ca se iau toti dupa sondaje cinstite. Dupa saltul PNL dreapta va fi si mai divizata. Stanga se va intari, dar cu riscuri pentru mentinerea majoritatii. Cristea observa corect, dar prea melo. Liberalismul nu s-a asezat la noi, n-are astampar, isi cauta alte corpuri politice. Ce a facut Antonescu nu are sens. Imi amintesc de PNL care a iesit din CDR si nu mai stia dupa aceea cum sa revina. Herr Klaus se va stinge repede. Omul nu se pricepe la politica. La bomba cu fratele Basescu a facut o declaratie de clasele I-IV.
Vad ca RC Cristea ii da mare importanta lui Basescu tradatorul si intrigantul. E ceva ce analistul chiar nu intelege. Basescu incepe sa culeaga furtuna. Nu i-a reusit cu PMP. Acum l-a mai palit si scandalul cu fratele Mircea. Pe Basescu il mai tinea o ata: credibilitatea lui externa in anumite cancelarii pentru politica lui prooccidentala. Ceea este meritul lui Basescu. In rest? Praf si pulbere. Nu-l vad bine. S-a pus rau cu toata lumea si n-o sa mai aiba timp de cotcarii.
Domnule,
Dvs. nu înţelegeţi ceva demult…
Fratele meu, Antonescu nu-i chiar fraier sa se ia dupa alde Gusa. Daca a fost lucrat si eu zic ca a fost lucrat, chestia asta au facut-o cu dichis oameni priceputi in arta manipularii. I-au virit sub nas sondaje strimbe, i-au ciripit chestii care l-au dus intr-o fundatura. Nu merge sa te voteze lumea pentru ceva si tu sa intorci macazul. Antibasismul lui Antonescu cit era in USL si antipontismul lui dupa ce a iesit se bat cap in cap. L-au lovit niste ceasuri blestemate, a facut numai greseli, bine ca s-a terminat. La Felix ma mai gindesc, omul asta a facut numai rele si m-as mira sa nu-si fi virit coada si aici. Prea au iesit toate ca la secu.
In Romania aliantele sunt tari in opozitie, asa a fost si CDR si DA si USL. Nu stiu de ce dar cind ajung la putere se cearta intre ei, isi rup giturile si divorteaza cu stropi. Asa s-a intimplat cu toate. Pe Antonescu l-au zapacit serviciile si consilieri batuti in cap ca Gusa. L-am auzit pe Gusa spunind ca de vina pentru filmuletzele cu familia lui Mondial e Voiculescu. Voiculescu are bubele lui, dar sa-i pui in circa toata chestia asta…Daca Antonescu s-a lasat sfatuit de Gusa si eu asa stiu nu ma mira nimic. Ma si mir ca n-a invadat Ucraina.
Domnule Cristea, rindurile d-voastra sunt expresia unei nedumeriri profunde, ivita intr-un tarziu… Asteptam clipa. Recunosc ca eu personal abia acum ma conving de buna-credinta, dar si de naivitatea d-voastra. Chiar credeati ca e viabil USL, aceasta alianta contra naturii? La cite au facut in 2012, era cazul sa va dati seama se atunci sau macar sa va nedumeriti. In fine, nu e timpul pierdut
Care e singurul partid care sare in apararea lui Basescu, bagat pina la git in scandalul cu interlopii? PDL! Singele apa nu se face. Asa ca liberalii oportunisti care faceau spume la gura cind auzeau de Basescu cu ceva timp in urma acuma il primesc pe usa din dos. PNL se duce de ripa, vor pati la fel ca taranistii, si-o fac cu mina lor. Ultimul partid istoric pe cale de disparitie. Le-a trebuit 24 de ani sa-l puna pe butuci. Bravo baieti, dar mai rasfirati si voi ca se prinde lumea.
USL a fost o alianta contra naturii. Nu poti amesteca stinga cu dreapta. Ma mir ca USL a murit asa tirziu. PNL si-a dat cu stingu’ in dreptu’. Fuziunea cu PDL este aberanta si toata lumea va avea de pierdut. Electoratul nu-i atit de prost ca sa uite pe cine a votat si de ce.
Dle Cristea plangeti cu vorbe ceea ce va califica pentru bocitorul oficial al usl.Usl-ul aceasta alianta atotputernica s-a dovedit a fi un castel de nisip.Vedeti dv romanii doresc o Romanie unde statul de drept este respectat ,unde justitia este oarba.Actiunile defunctei aliante nu au urmarit ceea ce romanii isi doresc ci dimpotriva.Cand criticati o trompeta politica asta nu va face critic muzical ci doar un critic pe placul unora.Daca va doriti un critic al democratiei incepeti cu PSD-ul caci asta v-ar face patriot,de ce nu contestati titlul de doctor al pm,de ce nu criticati opozitia parlamentului cand justitia doreste anchetarea unor parlamentari,de ce nu criticati nerespectarea promisiunilor facute de aceasta coalitie,de ce nu criticati ministrii guvernului pentru ineficienta de care dau dovada,de ce nu criticati situatia precara in care traiesc pensionarii si majoritatea romanilor?!Cu speranta ca urmatorul articol va fi unul pe masura va doresc peace&love