Mai are rost să scrii literatură în România? (I)
- 20-08-2010
- Nr. 538
-
Daniel CRISTEA-ENACHE
- Actualitate
- 3 Comentarii
La provocarea redacţiei, voi încerca să răspund cît mai argumentat şi mai contextualizat la întrebarea din titlu. E drept că vremea, vremurile nu sînt prielnice nici argumentelor, nici dezbaterilor în care acestea ar putea fi avansate. Pe de o parte, căldură mare, ca-n Caragiale. Şi totodată inflamări retorice, de la stînga la dreapta, dinspre Putere înspre Opoziţie şi viceversa, cu unele excepţii de aplicaţie, cumpănire, nepărtinire. Întotdeauna ceilalţi sînt vinovaţi; noi sau eu, niciodată. Scuze din abundenţă, explicaţii şi motivaţii în cascadă pentru cei din propria tabără. Şi un şuvoi proporţional de incriminări, acuze, insulte pentru cei din tabăra cealaltă… Pentru Criza care ne loveşte şi ne afectează, cine să poarte vina? Vina se plimbă de la unul la altul, în funcţie de vorbitorul evaluator şi de poziţia lui în sistem. Puterea actuală invocă, desigur, greaua moştenire lăsată de cheltuitoarea Putere dinainte. Opoziţia acuză, fireşte, incompetenţa şi rapacitatea guvernanţilor de azi. O simplă retrospectivă ne va arăta însă că în ultimii ani au condus ţara, în diferite combinaţii, toate cele trei mari partide (PDL, PSD şi PNL) care acum, în contextul delicat, scad sau cresc în ochii electoratului. Dacă aş fi economist, finanţist sau politolog, aş putea arăta mai exact, […]
de ce nu, doar ca atunci cand le baga la vanzare, uneori sunt mai scumpe decat cele straine, si poate ca unele dintre ele nu merita sa fie cumparate
…unii scriu romane în metrou, alţii au nevoie de un sat pescăresc liniştit. Unii scriu în glorie într-o metropolă, alţii într-o mansardă închiriată ploioasă şi mucegăită. Unii scriu bine hrăniţi, alţii mâncând cartofi fierţi precum Bulgakov… Neştiute sunt căile artei… Cred că tensiunea creatoare e mai degrabă întreţinută de crize( interioare), generic vorbind, şi mai puţin de huzur.
Consider ca in fata problemelor extrem de complexe,complicate si grave cu care ne confruntam,trebuie sa ne pastram calmul,luciditatea si bunul simt,pentru a putea depasi situatia atat de nedorita.
In acest context,noi,condeierii,ar trebui sa ne manifestam activ,cu curaj si responsabilitate.Sublimand in creatiile noastre pulsul si esenta acestui timp atat de zbuciumat.
Subsemnatul,care am trait si am mancat papara comunismului,inca de la instaurare,fara a ma bucura de vreun privilegiu,marturisesc ca rezonez cu autorul articolului de fata si nu pot lua de bune,in niciun caz,interventiile creatorilor nostalgici,oricat de prestigiosi ar fi acestia.
Intre un Aldulescu si un Everac se casca o prapastie abisala si nu e cazul sa stam prea mult pe ganduri pentru a vedea ce orientare e cea mai buna.