Mai are rost să scrii literatură în România? (II)
- 27-08-2010
- Nr. 539
-
Daniel CRISTEA-ENACHE
- Actualitate
- 3 Comentarii
Am vrut să-i pasez lui Dan Lungu dificila întrebare din titlu, dar corect era să procedez la asemenea consultări? Mi s-a cerut mie o analiză a situaţiei, nu acestui Lungu care, prozator şi sociolog fiind, cine ştie ce radiografie ar fi făcut Crizei noastre. Dacă spunea că e de rău, i-am fi răspuns „merci, dar asta ştiam şi noi“. Dacă spunea că e de bine, ne-am fi simţit insultaţi: „tocmai acum, cînd ni s-a luat 25 % din salar?“. Iar dacă spunea că, la mijloc de rău şi bun, Criza este în firea lucrurilor, ne-ar fi contrariat: „atunci, pentru ce atîta agitaţie?“… Ca de atîtea ori, a trebuit să mă descurc singur, făcînd o documentare de o zi şi jumătate în hăţişurile şi măruntaiele pieţei noastre editoriale. Din fericire, n-a fost în chestie şi sectorul traducerilor (inventarul tuturor cărţilor traduse la noi, în acest an, e peste puterile unui singur om). Am avut în obiectiv strict apariţiile româneşti: titluri publicate de scriitorii noştri în cele opt luni scurse pînă acum din anul editorial. Oricum, ceea ce am grupat şi voi lista mai jos poate fi doar vîrful sau treimea aisbergului. Provincia geme de cărţi scoase în tiraje confidenţiale la […]
Rugamintea mea, pentru cititorii “Observatorului cultural” interesati de articolele mele si care simt nevoia sa le comenteze, e urmatoarea: sa accepte faptul ca nu voi face, la rindul meu, comentarii pe forum. Ceea ce am de spus incerc sa spun in textele mele, pe care le doresc cit mai nuantate si documentate; in rest, e dreptul cititorilor sa le comenteze, sa le critice, sa le laude… (Chiar ma bucura sa vad ca ele stirnesc un anumit interes.)
Mesaje “personalizate” pot fi trimise la [email protected], iar carti de la edituri si autori imi pot fi expediate pe adresa redactiei “Observator cultural”.
Multumesc pentru intelegere.
Raspunsul exact la întrebarea domnului Cristea-Enache depinde de punctul în care ne situam. Al cititorilor care, cei mai multi, s-ar multumi cu traduceri? Al editorilor care nu cîstiga, de regula, mai nimic publicînd literatura romana (contemporana)? Al autorilor care, daca nu se afla într-un punct vizibil al arenei, chiar cînd publica la editurile „mari” nu sunt promovati si cartile lor trec anonime, fara macar sa fie puse la dispozitia formatorilor de opinii literare (critici si recenzenti)? Ca sa nu mai vorbim de autorii publicati la edituri „mici”! „Raspuns exact” înseamna raspuns nuantat, fiindca altminteri raspunsul general ar fi „nu ” sau „rareori”. Caci cititorii ar putea spune ca literatura de „import” e net superioara celei autohtone (deci „nu”), editorii ca, de regula a publica scriitori romani necelebri echivaleaza cu o risipa de resurse, (asadar, „rareori”) iar autorii, ca e inutil sa scrii si sa publici doar pentru vanitatea de a-ti vedea numele pe o coperta de carte nerasfoita de nimeni („nu”). Le ramine iluzia ca o carte publicata in indiferent ce conditii si unde este aidoma unei bombe ascunse in pamint: poate exploda oricînd daca cineva o atinge din intimplare. Si atunci ei continua sa scrie.
topul dlui Cristea-Enache e plin de ironii si de invataminte… N-am gasit insa raspunsul la intrebarea din titlu: \”mai are rost sa scrii literatura in Romania?\”.
imi permit sa lansez alte intrebari:mai citeste cineva literatura romana? de ce? ce starneste interesul cititorilor? sunt cititi scriitorii romani sau doar \”s-a auzit\” de ei? ce merge si ce nu merge \”la export\”?mai intereseaza poezia care se publica azi in Romania? e cineva pasionat de douamiismul literar sau e o generatie de \”umplutura\” si de hipertrofiere egocentrica a scriiturii auctorale?