Mai interesează pe cineva?
- 16-10-2008
- Nr. 445
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Editorial
- 4 Comentarii
Bomba a explodat luni. Milan Kundera, celebrul scriitor, a turnat un om la Securitate şi acel bărbat, Miroslav Dvoracek, a fost condamnat la închisoare pentru 22 de ani, din care a executat 14, după ce a fost transferat din închisoare într-o mină de uraniu. La baza informaţiei este un articol din revista Respeckt, care apare în Cehia. Milan Kundera l-ar fi denunţat pe Dvoracek în 1950, cînd celebrul scriitor avea 21 de ani. Cel care a fost închis pentru 22 de ani era pilot de avioane, fugise ilegal în Germania şi se întorsese în ţara natală, unde ar fi urmat să lucreze sub acoperire în serviciul americanilor. În seara întoarcerii, 14 mai 1950, el s-a întîlnit cu o fată, Iva Militka, prietena lui. Cel care a fost arestat în acea seară de martie a crezut toată viaţa că a fost trădat de acea fată care îl vizitase într-o cameră dintr-un cămin insalubru. La ani buni după eliberarea din închisoare, Miroslav Dvoracek, bolnav de inimă, s-a stabilit în Suedia şi a insistat să afle cine l-a trădat în tinereţe. Se pare că a avut numeroase discuţii cu prietena din tinereţe, care a negat cu înverşunare că l-ar fi turnat la […]
Dovedit, judecata tranşanta, exclusivismul,radicalismul şi intransigenţa constituie trăsăturile gândirii comuniste; manicheismul machiat – mentalitatea generică. Axiologic, marxismul nu este un sistem, ci o construcţie meg-entelechica, o compoziţie spaţială de tip labirintic a cărei zidărie s-a realizat din cătămizile contrariilor si asemănărilor mentalizatoare ale mentalului dualist – dovadă însuşi liantul mentalizator,dialectica. Dialectic, lupta contrariilor a realizat social o asemenea unitate, încât a dezarticulat, măcinat şi spulberat tot, din doua în două, din nimic în nimic. Limita vocaţiei constructive a viziunii meg-entelehice se manifestă în faza în care frontul cunoşterii materialist-ştiinţifice, fie că nu mai are particule de disociat, fie acestea refuză, pentru a fi fenomenologic abordate, metoda.Şi pseudo-sistemul meg-entelehic îşi aplica sofistic şi auto-distructiv propriului corp strategia.
Refractar, comunismul subţiază bolşevic percepţia democraţiei, din participarea cât mai multor mentalităţi în trunchiul puterii, la asumarea acesteia de cei mai mulţi.Care, de regula, sunt captivi uneia singure, mentalului manicheic.
Pseudo-sistemică, „viziunea despre lume şi via…” este, în fapt filozofic, superstiţie.Nimic mai greu de decriptat, analizat şi sistematizat, in condiţiile ambiguităţii şi versatilităţii entelehice, decât construcţia pseudo-filozofică! Chipurile, de dreapta, polemismul denigrator e de construcţie comunistă. Până şi „şopârlele” rezistenţei prin cultură erau zidite tot comunist. Arhitectura antitetică, cea contra-punctică, sau cea piramidală a climaxului analogic sigilează genetic mentalul comunist.
Nu ceea ce spune actualul non-comunism trebuie crezut pe cuvânt, ci cum, prin compoziţie. Construcţia este scheletul genetic ocult al viziunii, al mentalităţii. Încât, aproape că garantează schimbarea autentică de mentalitate. Milan Kundera gândeşte şi scrie, prin compoziţie, de o vreme, non-comunist.Diversiunea compromiţător-răfuitoare a automatismelor manicheist-comuniste poate fi zădărnicită. Schimbarea de mentalitate este doar „aproape” imposibilă. Şi verificabilă!
Pe mine unul ma intereseaza conduita morala a scriitorilor, a intelectualilor in general. Nu sint de parere ca e bine sa trecem sub tacere lucruri neconvenabile numai ca sa nu demolam un mit. Insa nu cred ca gestul nostru de a spune adevarul trebuie sa se transforme intr-un gest de definitiva anatemizare. Poate ar fi bine sa judecam lucrurile mai nuantat. Faptul ca Milan Kundera a facut rau cuiva e, desigur, amendabil in plan moral, dar nu si in plan literar. Ce sa fac? Sa nu-l mai citesc pe Kundera? Sa-i neg orice merit literar lui Mircea Nedelciu? Sa-l arunc la cos pe Sadoveanu pentru ca in anii ’50 a semnat decrete de condamnare la moarte? Si exemplele pot continua. Daca scotocim prin biografiile scriitorilor nostri mici si mari, din epoca postbelica sau din alta epoca (si e chiar indicat sa scotocim!) ajungem la concluzia ca prea putini s-au dovedit intotdeauna, subliniez intotdeauna, modele de moralitate. Iar in comunism procentul de ”ticalosie” scriitoriceasca pare (nu stiu daca e realmente, dar pare) mai mare decit oricind. Daca i-am citi pe scriitori – pe ai nostri sau pe ai altora – doar cu conditia de a fi avut o existenta exemplara, apoi atunci ar insemna sa nu prea mai avem ce citi, sa ne golim pur si simplu bibliotecile. Cinic vorbind! Parerea mea.
Spuneti: «Existînd un număr atît de mare de turnători, şocul se atenuează prin repetiţie. Ne permitem chiar o întrebare: mai interesează pe cineva cine pe cine a turnat?»
Raspuns DAAAAAAAAAAAAA !
Blocajul in care ne aflam – de ex. in cultura – se datoreaza densitatii oamenilor cu misiuni speciale, care se prefac „artisti” : cel mai adesea dramaturgi, conducatori de reviste, apoi poeti, in fine, nuvelisti… (Tehnic, e mai usor ca dramatig: iei de la cosul de gunoi un manuscris respins si schimbi ici colo numele proprii…)
Chiar daca acesti „acompaniatori oficiali” ai regimului se vor revaloriza prin contributiile proprii, asa cum Carol Sebastian isi facuse o voce a lui care imi placea, desi avea un anumit stil „opac”, un vedeai nimic dincolo de frazarea ferma care expunea un subiect… Sau la fel ca Rosca-Stanescu, re-afirmat ca jurnalist, sau, in fine, ca Ioan Ghise in politica
Este f.f. important pentru limpezimea scenei publice sa se aduca aceste lamuriri.
N.B. A propos de Ghise si de Rosca-Stanescu : s-a observat oare ca exista – la toti acesti «soldati din umbra» ai regimului trecut – un timbru comun, o anumita siguranta pe sine, niste accente de radicalitate pe care un om „normal” un le are ?
Intrucat Milan Kundera e unul dintre autorii care mi-au placut intotdeuna, pe care l-am citit cu interes (la inceputul anilor ’90 in franceza, inainte sa fie tradus in romana) – am citit stirea si mi-a ramas gandul la ea. Ma va interesa atunci cand vor fi publicate clarificari ale episodului respectiv… Acum mi se pare ca vedem doar o parte a informatiilor…