Membrilor Consiliului Naţional de Etică. Scrisoare deschisă
În privinţa suspiciunii de plagiat în cazul tezei de doctorat a domnului Gabriel Oprea
- 11-09-2015
- Nr. 789
-
Marian POPESCU
- ON-LINE - ACTUALITATE
- 2 Comentarii
Mă adresez dumneavoastră şi nu domnului ministru. (Ar fi fost interesant să trimit o sesizare domnului ministru în ce vă priveşte!) Ultima dumneavoastră Hotărâre prin care aprobaţi Raportul final privind suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a domnului Gabriel Oprea, a stupefiat opinia publică şi comunitatea academică din România. Cele ce urmează nu reprezintă punctul de vedere al Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, ci ale unui profesor de universitate. (NB: La trei zile după ce Comisia v-a înaintat autosesizarea sa privind cazul oprea, aţi dat probabil cel mai rapid „verdict” prin care susţineţi că „suspiciunea de plagiat nu se confirmă”. Comisia nu a mai apucat să finalizeze analiza şi să vă remită propriile concluzii bazate pe „dovezi concludente”, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Victor Ponta sau Olguţa Vasilescu sau Ştefania Duminică, căci a trebuit să respecte legea care îi protejează pe demnitari şi în situaţia de plagiat). Domnul Gabriel Oprea şi alţii care s-au aflat şi se află în aceeaşi situaţie, este demnitar. Şi este şi cadru didactic, conducător ştiinţific de doctorat. Deci cunoaşte regulile elementare ale citării, ale atribuirii surselor într-o lucrare ştiinţifică. Eu am analizat, pe cont propriu, ca profesor de universitate, teza de doctorat […]
ar trebui sa existe o dezbatere publica a intelectualilor, la care sa poata participa si mulgatoare de vaci ca mine, in legatura cu plagiatul!
am citit acum vreo 2 ani, un articol al lui Sloterdijk pe tema asta, cred ca era in Le Monde!
am spus ca astia cu doctoratul in drept sunt cei mai susceptibili sa fie acuzati de plagiat…oare de ce ei, mai mult decat altii?
raspund tot eu, printr-o intrebare : oare nu ne laudam noi cu prima Constitutie moderna, recunoscand valoarea ei exceptionala intrucat era un plagiat dupa Constitutia Belgiei?
multi vor spune ca chestiunea plagiatului este una morala, eu spun ca este politica
eu spun ca ar trebui evaluate toate lucrarile de doctorat ale astora cu dreptul, caci cred ca stiinta asta nu a fost asimilata in spatiul nostru!
am mari indoieli ca ar exista o lucrare de doctorat in drept care sa-si fi propus sa analizeze consecintele practice ale unei legi pe o durata de 10 ani, consecinte masurabile statistic!
cred, cum bine spune Deleuze, ca legea este dorinta si ca atare, am banuiala ca dreptul, fiica legitima a puterii, naste doctorate de genul celui al domnului Oprea!
zic, prin urmare, ca boala este mai profunda si ea se vede cu claritate in sentintele contrare, neintamplator contrare, pe aceeasi speta, ale distinsilor nostri doctori si nedoctori din justitie!