Metamorfoze
Florin TOMA - Ca la vecinul bine temperat
- 17-01-2014
- Nr. 706
-
Daniel CRISTEA-ENACHE
- Literatură
- 2 Comentarii
Poate cea mai interesantă şi semnificativă tendinţă din ultimii ani este revenirea „optzeciştilor“ în prim-planul actualităţii literare, după ce unii comentatori se grăbiseră să le cînte prohodul. În poezie, ca şi în proză, în genul scurt, ca şi în cel al construcţiilor epice ample, masive, polifonice (Mircea Cărtărescu a dat, ca de obicei, tonul, cu trilogia Orbitor), reprezentanţii generaţiei moşite de Ov.S. Crohmălniceanu şi Nicolae Manolescu au cuplat cu noul moment literar. Ba chiar, într-o bună măsură, ei au creat acest nou moment literar, înfăţişîndu-se cititorilor tineri cu întreg arsenalul propriu unei generaţii cultivate şi sofisticate. Un „optzecist“ tipic este Florin Toma în Ca la vecinul bine temperat, volum de nuvele diferite ca factură, dar desprinse dintr-o aceeaşi viziune asupra prozei şi literaturii. Un text nu este ceva scris exclusiv din talent, deşi talentul e, indiscutabil, important. Un text are în urmă alte texte şi autorul lui nu poate fi un inocent cultural decît dacă ţine, cu tot dinadinsul, să se facă de rîs la întîlnirea cu un cititor avizat. De aceea, nuvelele lui Florin Toma creează o atmosferă şi pun în mişcare nişte personaje, pe o sinuoasă linie relaţională punctată erotic; dar ele construiesc totodată analogii culturale, […]
Vă mulțumesc pentru aprecieri. Eu îi citesc mereu și îi prețuiesc pe toți cei care semnează în Obs. – în opinia mea, una dintre cele mai bune publicații ale noastre, după 1990. Dar am ales să nu fac comentarii pe forum; ceea ce am de spus – spun în textele mele. Mă interesează însă reacțiile cititorilor și le urmăresc; iar dacă ele sînt critice, cu atît mai bine, fiindcă nici un cronicar literar nu este infailibil. Toate bune…
Cred ca nu sint singura cititoare care apreciaza un articol de critica literara bine scris, care respecta exigentele demersului, de la stil pina la „neutralitatea” judecatilor critice , cum este „Metamorfoze”-despre Florin Toma.
Este insa regretabil ca putini dintre colegii dv. de la „Observatorul cultural”, d-le DANIEL CRISTEA-ENACHE, fac acelasi lucru, uitind de „cititorii avizati” si tratindu-i
cu o curioasa ingimfare (cu toate ca ” prestatiile”lor sint deseori superficiale, neargumentate,partizane , cu pretentii de adevar imuabil). Despre alti cititori, nu mai vorbesc….
De ce va scriu dv. aceste lucruri?
Pentru ca dispunind de putina presa culturala, e nevoie ca nu numai cititorii ei dar si persoane ca dv. „sa traga un semnal de alarma”; in fond, cine isi permite azi sa determine imputinarea cititorilor, confuzionarea/indepartarea de beletristica, amestecul nemasurat al politicului in dauna esteticului s.a.m.d.
Cu stima,
Alina Popescu