Mistere, fantezii, sefeuri. Gaudeamus 2017. Fantezii, sefeuri

  • Recomandă articolul

Am lăsat pentru astăzi noutățile din zona science-fiction & fantasy, întrucît mai e timp de programat vizita la tîrg pînă sîmbătă cînd, conform tinerei tradiții, e ziua sefeurilor, cu multe lansări una după alta – din păcate, unele chiar simultan – ehei, unde e vremea cînd cineva se ocupa ca lansările să fie în serie, nu în paralel? Și tot fără alte vorbe, cărți!

Editura Art, parter, standul 1. Anul potopului, de Margaret Atwood, traducere de Diana Marin-Caea, al doilea roman al trilogiei Maddadam.

Dacă Oryx și Crake era povestea zilelor de dinainte de sfârșit, Anul potopului – cum o sugerează și titlul – ne aruncă în mijlocul apocalipsei, relatată din perspectiva celor mai improbabili supraviețuitori: două femei inabile social, ale căror vieți eșuează în mijlocul unui grup de fanatici religioși ce așteaptă, ironic, tocmai sfârșitul lumii.

Când – ca urmare a actului de terorism genetic din prima carte – majoritatea populației lumii moare, ce vor mai face cei câțiva rămași în viață? Atwood spune pe îndelete povestea acestor ultimi actori umani din istorie, încercând să se descurce într-o lume pe care uneori tocmai lăcomia sau indiferența lor au făcut-o imposibil de recunoscut.

(sursa: https://www.editura-art.ro)

 

Editura Crux, nivelul 3.20, standul 102. Restituirea, de Anamaria Bancea, Biblia nihilistă, de Ștefan Bolea, Recolta roșie, de Răzvan T. Coloja, Povestiri de la marginea realității vol. 2, de Dan Rădoiu, Secretul Regelui Nemuritor: Un prolog, de Mircea M. Țara (lansări sîmbătă, ora 15.00)

O carte: Secretul Regelui Nemuritor: Un prolog, de Mircea M. Țara

Nici nu a trecut un an de la debutul lui Mircea Țara cu romanul high-fantasy Inima Dragonului, că tânărul autor ne face un cadou nesperat: o nouă baladă de pe tărâmul Nlithiei, avându-i ca protagoniști pe Lied și Asht: Secretul Regelui Nemuitor.

Suntem cu 14 ani înainte de aventurile din Nisal și explorăm cetatea Osei alături de cei doi barzi care desigur că nu se pot abține să nu se bage în belele. Ceea ce pare la început o simplă spargere devine însă o cursă pe viață și pe moarte – la modul cel mai propriu. Intrigi de palat, un suveran misterios și necruțător, creaturi bizare, inventatori nebuni, magie și un secret care îi poate costa capul pe aventurierii noștri preferați, toate superb împletite de mâna sigură a lui Mircea, care știe ca nimeni altul să creezi lumi, personaje și suspans. Tolkien ar fi mândru de el.

(informații primite de la Deea Sterea)

 

Editura Eagle, Inelul central, standul 243, ExpoBookTitle. Enciclopedia anticipației românești, vol. 2, Caleidoscop, de Mircea Opriță (lansare sîmbătă, ora 11.00), Mașina timpului, de H.G. Wells, într-o nouă traducere de Mircea Opriță (lansare sîmbătă, ora 11.30).

O carte: Enciclopedia anticipației românești, vol. 2, Caleidoscop, de Mircea Opriță

Enciclopedia lui Mircea Opriță încheie, după cum spune autorul în Cuvîntul înainte, proiectele dedicate anticipației românești. După primul volum, dedicat portretelor exemplare (de la Ion Hobana și Vladimir Colin la Mihail Grămescu și Liviu Radu), acest al doilea volum intră în plutonul autorilor care au lăsat urme în fenomenul science-fiction din ultima sută de ani și mai bine (de la Henric Stahl și Mihu Dragomir la Ion Popescu-Gopo și Nichita Stănescu sau Mircea Cărtărescu, pînă la Sebastian A. Corn, Dan Doboș, Dănuț Ungureanu și Marian Truță), depășind spațiul strict literar și întregind cele aproape o sută de portrete cu activitățile conexe ale celor vizați.

(informații primite de la Mugur Cornilă)

 

Editura Herg Benet, nivelul 4.50, standul 231. Duetul nostru întunecat (volumul 2 al seriei Monștrii din Verity), de Victoria Schwab, traducere de Ana Mănescu (prezentare vineri, ora 18.30), Demoni, de Laura Nureldin (lansare vineri, ora 19.00), Ultima vrăjitoare din Transilvania. Vol. 2: Mathias și Ultima vrăjitoare din Transilvania. Vol. 3: Alexandra (ediții cartonate), de Cristina Nemerovschi (lansare sîmbătă, ora 14.30), Neamul Corbilor. Vol. 3: Din negura timpului, de Lavinia Călina (lansare sîmbătă, ora 15.00), Gâtsucit, de Cosmin Cârciova (lansare sîmbătă, ora 18.00).

O carte: Duetul nostru întunecat, de Victoria Schwab

Lui Kate Harker nu îi este teamă de monștri. Îi vânează. Și se pricepe al naibii de bine la asta. August Flynn și-a dorit cândva să fie uman. Dar are un rol de jucat. Și îl va juca, indiferent de consecințe.

De menționat că volumul Victoriei Schwab a a părut în SUA în iunie 2017.

(informații primite de la Alexandru Voicescu)

 

Editura Humanitas, parter, standul 42. Colson Whitehead – Ruta subterană, traducere și note de Justina Bandol, colecția Raftul Denisei, premiile National Book 2016, Arthur C. Clarke șI  Pulitzer 2017 (lansare sîmbătă, ora 13.30).

O plantație de bumbac din Georgia, mijlo­cul secolului al XIX-lea. Cora, o sclavă  rămasă orfană după ce mama ei a reușit să fugă, primește pe neașteptate propunerea de a evada ea însăși împreună cu un alt sclav, Caesar, abia sosit din Virginia. Așa începe o aventură uimitoare pe „ruta subterană“, o rețea de locuri și oameni care a existat cu adevărat, dar căreia auto­rul îi conferă va­lențe simbolice noi, trans­for­mând-o într-o autentică rețea de cale ferată subpămân­tea­nă. Călătoria o va purta pe Cora prin mai multe state americane, „fie­care cu chipul lui“, după cum îi spune unul dintre șefii de gară care o ajută, fiecare cu pro­priul mod de a rezolva problema relații­lor dintre rase. Pe urmele celor doi eva­dați por­nește un vâ­nător de sclavi, temutul Ridgeway, care a căutat-o, cu peste zece ani în urmă, și pe mama Corei. Treptat, în tensiunea din­tre urmăritor și urmăriți prinde contur un întreg conflict social și rasial, una dintre for­țele motrice ale istoriei ame­ricane. Pro­vo­cator și prin stilul plin de as­perități, prin tonul egal și aparent impa­sibil cu care rela­tează răsturnările tragice de situație, roma­nul lui Colson Whitehead este o radiografie dură și totodată plină de patos umanist a istoriei Americii și a naturii ei profund ambivalente.

(informații primite din Redacția Humanitas Fiction)

 

Editura Litera, parter, standul 35. Omul care a cucerit timpul, de Elan Mastai

Este anul 2016, iar în lumea lui Tom Barren tehnologia a rezolvat toate problemele omenirii – nu există război, nici sărăcie, nici avocado necopt. Și totuși, Tom este nefericit. A pierdut-o pe fata visurilor sale. Și ce faci când ești trist și ai o mașină a timpului? Cel mai probabil, ceva stupid. Eșuat într-o realitate alternativă groaznică – pe care o recunoaștem imediat drept anul 2016 al zilelor noastre –, Tom e disperat să-și îndrepte greșeala și să plece acasă. Până când descoperă, pe neașteptate, niște versiuni minunate ale familiei, carierei și femeii care poate fi iubirea vieții sale. Acum Tom se confruntă cu o alegere imposibilă. Să se întoarcă la viața sa perfectă, dar lipsită de dragoste, sau să rămână în lumea noastră imperfectă, alături de iubita sa? În căutarea răspunsului, Tom călătorește în spațiu și timp, în încercarea de a-și da seama, în sfârșit, cine este cu adevărat și care ar trebui să fie viitorul său – și al nostru.

(informații primite de la Raluca Enache)

 

Editura Nemira, parter, standul 34. Colecția Nautilus SF&F: Problema celor trei corpuri, Liu Cixin (traducere din limba engleză de Nina Iordache), Orașul nouă în flăcări (Seria Ciocnirea Taramurilor, partea I), de J. Patrick Black, Wild cards, antologie de George R.R.Martin și Melinda Snodgrass (traduceri de Laura Bocancios, Silviu Genescu), Bacalaureat, de Ovidiu Eftimie, Omnium, de Florin Stanciu.

Colecția Anticipația – de nonficțiune: Arme matematice de distrugere, de Cathy O’Neill (traducere de Radu Cimponeriu) – Bestseller New York Times și nominalizată la National Book Award, Bun-venit în univers. Un ghid astrofizic, de Neil deGrasse Tyson, Michael A. Strauss și J. Richard Gott.

Printre autorii români care vor fi prezenți la sesiunea de autografe de sîmbătă, între orele 12.00 și 14.00, se vor afla și Florin Chirculescu, Ovidiu Eftimie, Adrian Mihălțianu, Florin Stanciu.

O carte : Problema celor trei corpuri, de Liu Cixin

Un hard SF, plin de minuțioase detalii tehnice despre orice, de la mecanica cuantică până la inteligența artificială. Dar Cixin Liu își susține teoriile spectaculoase cu personaje ușor de simpatizat, pe un schelet de acțiune și thriller convingător de la multipremiatul scriitor chinez Liu Cixin. Spre finalul Revoluției Culturale din China, un proiect militar trimite semnale în spațiu pentru a stabili contactul cu civilizații extraterestre. O astfel de civilizație, pe cale de dispariție, primește semnalul și plănuiește să invadeze Pământul.

(informații primite de la Alexandra Florescu)

 

Editura Paladin, parter, standul 1. Toate păsările din cer, de Charlie Jane Anders, traducere de MihaiDan Pavelescu, premiile Nebula, Locus și William L. Crawford 2017, Orașul scărilor, de Robert Jackson Bennett, traducere de Alina E. Bogdan, nominalizări la premiile World Fantasy, British Fantasy și Locus 2015, Al Cincilea Anotimp (primul volum din seria Pămîntul sfărîmat), de N.K. Jemisin,  traducere de Laura Ciobanu, Premiul Hugo 2016 și nominalizări la premiile Nebula, World Fantasy, Locus 2016.

O carte: Toate păsările din cer, de Charlie Jane Anders

O vrăjitoare, un inventator şi sfârşitul lumii. Un război între magie şi ştiinţă care ar putea să distrugă planeta. Deși se iubesc, Patricia şi Laurence luptă unul împotriva celuilalt pentru că trebuie, pentru că li se cere şi pentru că dragostea lor ridică ziduri, în loc să construiască punţi. Au viziuni şi metode diferite, dar acelaşi ideal: binele comun. Însă ce e de făcut când soluţiile sunt la fel de periculoase ca problema pe care încearcă s-o rezolve?

 (informații primite de la Mihai-Dan Pavelescu)

 

Editura Paralela 45, parter, standul 33. Prea mulți zei pentru un deșert, de Doina Roman (lansare sîmbătă, ora 17.30).

„Ce ai face dacă ai afla că un lucru pe care îl foloseşti ca atare provine dintr-o fiinţă umană, ba mai mult, are conştiinţă şi simte, că ar putea fi un apropiat sau cineva despre care ai auzit, sau pur şi simplu te-ai îndrăgosti de el?”

„Doina Roman este un exemplu clar de autor român care reuşeşte să spargă graniţele dintre literaturi. După ce trilogia ei Pragul e pe cale să fie tradusă în Australia, Noua Zeelandă şi Cuba, Doina Roman vine cu un roman nou, de neratat pentru fanii Science-Fiction şi Fantasy. Inteligent, bine ritmat, deloc previzibil, scris într-un stil care deja poate fi identificat cu numele autoarei, Prea mulţi zei pentru un deşert este o carte care, sunt convins, va influenţa istoria SF&F românească.” – Cosmin Perţa

(informații primite de la Mădălin Costache)

 

Editura Trei, parter, standul 16. Aliați în slujba dreptății, de Brandon Sanderson, traducere de Alina Simuț. Volumul al patrulea al seriei Născuți în ceață.

Au trecut trei sute de ani. Scadrial este acum în pragul modernităţii, are căi ferate care dublează transportul pe canale, iluminat public electric și înalţă primele structuri de zgârie-nori. Kelsier, Vin, Elend, Sazed, Spook și ceilalţi au devenit repere istorice sau religioase. În ciuda spectaculosului progres tehnologic, vechile arte magice ale allomanţiei și ferochimiei continuă să joace un rol important în această lume renăscută. Iar Waxillium Ladrian are de înfruntat multe obstacole ca să dezlege misterul răpirii unor femei allomante, dar și dispariţia unor resurse importante.

(informații primite de la Virginia Costeschi și Teodora Ivan)

 

Editura Tritonic, parter, standul 18. Oameni și zei (seria Protectorii, volumul 1), de Rodica Bretin, Aripile tatălui, de Teodora Matei, Tenebre 2. Labirintul, de Daniel Timariu, Povestiri cu dragoni, o antologie de Michael Haulică (lansare sîmbătă, ora 14.00), Început de anotimp ploios la Ezary, de Marian Truță, Galaxia Sudică 3. Formula magică a destinului, de Aurel Cărășel, Un polițist în spațiu, de Nic Dobre (lansare sîmbătă, ora 16.00), Exit plus, a doua ediție revăzută și adăugită a volumului colectiv Exit. Autori: Marian Truță, Dănuț Ungureanu, Teodora Matei, Alexandru Lamba, Liviu Surugiu, Lucian Dragoș Bogdan, Daniel Timariu, Florin Stanciu, Florin Purluca (lansare sîmbătă, ora 17.30).

 

*

 

Cîteva competări la lista de noutăți mystery&thriller:

Dresoarea, de Cristina Nemerovschi, la Herg Benet (lansare sîmbătă, ora 14.00). Un thriller psihologic captivant despre împăcarea cu propriul sine, traume negate, bucuria de a trăi, pasiune și libertate.

Moartea unei marionete, de Caroline Graham, la Paladin, traducere de Anca Bucur și Ioana Tudor. Un mister din Crimele din Midsomer.

Dinte pentru dinte, de David Lagercrantz, traducere de Ioana Ghișa, la Editura Trei. Volumul 5 al seriei Millennium, ale cărei prime trei volume au fost scrise de Stieg Larsson.

Fata cu un dragon tatuat nu are de gând să fie iertă­toare. Lisbeth Salander a avut o copilărie marcată de agresivităţi şi abuzuri oribile. Şi de repetate tentative la viaţa ei. Cerneala impregnată în piele îi aminteşte con­stant de promisiunea ei de a lupta împotriva nedreptăţi­lor din jurul său.

Acum se află într-o închisoare de maximă securitate pentru femei, ceea ce nu înseamnă o pedeapsă pentru ea, așa cum ne-am aștepta. De fapt, Lisbeth găseşte aici o relativă siguranţă. Închisoarea Flodberga este contro­lată de puşcăriaşe – iar pentru o tipă ca ea, hacker de computere cu un talent excepţional, nu există graniţe.

Mikael Blomkvist face săptămânal o călătorie lungă, ca s-o viziteze – pentru acest efort, îi este dezvălu­ită o pistă care ar putea însemna o mare descoperire pentru Millennium.

Lisbeth Salander și Mikael Blomkvist sunt din nou împreună…

 

Adaugă comentariu

object(WP_Term)#13241 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }