Mistere, fantezii, sefeuri. Gaudeamus 2017. Mistere

  • Recomandă articolul

N-am să pierd vremea cu introduceri care să arate cît sînt eu de talentat în a înșira vorbe ce din coadă au să sune, ci am să intru direct în subiect: săptămîna viitoare începe ediția a 24-a a Tîrgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, tîrg de carte care va avea loc în perioada 22 – 26 noiembrie în Pavilionul Central Romexpo. Evenimentul este organizat de Radio România. Invitatul de onoare al ediţiei este Uniunea Europeană.

Am stat de vorbă cu reprezentanții mai multor edituri care publică science-fiction&fantasy sau (și) mystery&thriller, așa că în acest articol și în cel de săptămîna viitoare voi prezenta noutățile din cele două domenii pe care le veți găsi la Gaudeamus. Începem cu literatura polițistă (noir, mystery, thriller – cum vreți să-i spuneți).

Editura Crime Scene Press vine cu o ofertă bogată, cu autori români și străini, vedete deja ale editurii, dar și cu nume noi: Antonin Varenne – Calea răzbunării, Ian Manook –  Yeruldelgger (lansare vineri, la ora 16.00), Caius Dobrescu – Praf în ochi (lansare sîmbătă, ora 12.00), George Arion – Maestrul fricii (lansare sîmbătă ora 14.00), Sandrone Dazieri – Îngerul (lansare sîmbătă, ora 16.00), Stelian Țurlea – Ești pe cont propriu (duminică, ora 12.00), Lawrence Block – Umblînd printre morminte (duminică, ora 14.00).

Vineri, la ora 17.00, se va lansa noua colecție Pocket, cu primele trei apariții: George Arion – Anchetele unui detectiv singur, Gaston Leroux – Misterul Camerei Galbene, Stelian Țurlea – Vă plac blondele?

O carte: Maestrul fricii, de George Arion.

Jurnalistul Andrei Mladin e în pom! Și la propriu, și la figurat.

La propriu – pentru că s-a mutat într-o căsuță de lemn instalată într-un copac. Astfel protestează împotriva celor care nu-i acordă despăgubiri pentru o proprietate abuziv confiscată.

La figurat – pentru că e amenințat din pricina unor texte publicate în Flacăra. Confesiunile obținute de la un torționar muribund îi sporesc și ele necazurile. Ca și însemnările incendiare despre evenimentele din Piața Tianamen din iunie 1989, descoperite întîmplător într-un caiet.

O casă bîntuită de fantome mai adaugă o enigmă la cele cu care deja se confruntă.

Doar o motociclistă cu un ochi căprui și altul negru îi mai înseninează viața.

Și, desigur, umorul la care nu renunță nici în cele mai grele împrejurări…

(informați primite de la George Arion jr.)

 

Editura Herg Benet își surprinde cititorii cu cîteva volume mystery&thriller: Dresoarea, de Cristina Nemerovschi, Dispariția din Silver Water, de Haylen Beck, Unul dintre noi minte, de Karen M. McManus, Tu, de Caroline Kepnes, Grădina cu Fluturi, de Dot Hutchison.

O carte: Dispariția din Silver Water, de Haylen Beck

O femeie străbate statul american Arizona alături de copiii ei, încercînd să scape dintr-o relație abuzivă. Undeva pe drum, este însă oprită de un șerif local ce se comportă straniu, lucrurile scapă repede de sub control, iar ea este reținută de poliție. Pe cînd ajunge în arestul orașului Silver Water, copiii ei s-au făcut nevăzuți, iar polițiștii încep să susțină că aceștia nici nu au existat. Dacă sînt într-adevăr dispăruți, sigur e din vina mamei lor…

Între timp, în partea cealaltă a țării, un bărbat aude știrile televizate insistent despre cazul celor doi copii dispăruți, care îi amintesc atît de bine de o întîmplare din trecutul lui. În timp ce căutarea copiilor intră pe ultima sută de metri, este și el atras în efortul tuturor de a-i găsi.

(informații primite de la Alexandru Voicescu)

 

Editura Litera propune cititorilor: Testamentul lui Abraham, de Igor Bergler, o nouă carte a autorului Bibliei pierdute (lansare și sesiune de autografe sîmbătă, ora 15.00), Crima din Orient Express, de Agatha Christie, o ediție în colecția Buzz Books, prilejuită de noua ecranizare a celebrului roman, și tot în colecția Buzz Books, Domina, de L.S. Hilton, al doilea roman al autoarei, după Maestra.

O carte: Domina, de L.S. Hilton

O crimă brutală pe străzile Veneţiei. Un jaf imposibil al unei lucrări de artă inestimabile.

Un trecut întunecat de care nu poate să scape. Un dușman neobosit pe care nu îl poate învinge. Judith Rashleigh a reușit în viaţă. Trăiește în lux, în mijlocul splendorilor Veneţiei, și se bucură, în cele din urmă, de viaţa pentru care a fost în stare să ucidă.

Dar cineva știe ce a făcut Judith. Judith se poate salva doar dacă găsește o pictură inestimabilă – din păcate, una despre care este convinsă că nu există.

Și nu este singura care o caută. De această dată, Judith nu mai conduce jocul. Depășită și încolţită, și fizic, și psihic, se confruntă cu un inamic mai nemilos și mai puternic decît și-ar fi imaginat vreodată. Și, dacă nu cîștigă și de data aceasta, moare.

(informații oferite de Raluca Enache)

 

Editura Trei oferă puține titluri, dar ce titluri: Arșița, de Jane Harper, unul dintre cele mai de succes romane ale anului 2016, proaspăt laureat cu premiul Gold Dagger pentru cel mai bun roman, acordat de The Crime Writers’ Association din Marea Britanie, Dinte pentru dinte, de David Lagercrantz (al cincilea roman din seria Millennium, începută de Stig Larsson și continuată de Lagercrantz), Te văd, de Clare Mackintosh, al doilea roman al scriitoarei britanice, după Te las să pleci (Trei, 2015).

O carte: Arșița, de Jane Harper.

Cine a ucis, de fapt, familia Hadler?
Luke Hadler își împușcă soția și copilul, apoi se sinucide. Comunitatea fermierilor din Kiewarra are de luat zilnic decizii de viață și de moarte. Dacă unul dintre ei cedează presiunii, atunci…
Cînd Aaron Falk, anchetator la Poliția Federală, se întoarce în Kiewarra pentru înmormîntare, nu e prea dornic să se confrunte cu oamenii care l-au respins în urmă cu douăzeci de ani. Dar cînd este nevoie de aptitudinile lui de anchetator, faptele din cazul Hadler îl fac să se îndoiască de acest verdict de crimă-sinucidere.

Și, pe măsură ce Falk cercetează mai amănunțit crimele, se redeschid și rănile vechi. Fiindcă Falk și prietenul lui din copilărie, Luke, aveau un secret… Un secret pe care Falk îl credea îngropat de mult… Un secret pe care moartea lui Luke începe să-l scoată la suprafață…

(informații oferite de Virginia Costeschi)

 

Editura Tritonic va lansa vineri, ora 18.00, romanele Zeii ar trebui împușcați (seria Walther Funch, volumul 3), de Aurel Cărășel, Nu dați cu pietre în Julieta (seria Ana Stancu, volumul 3), de Tony Mott, Crimă în Grădina Botanică, al debutantei Irina Munteanu, și antologia Noir de București, coordonată de Bogdan Hrib, în paginile căreia veți găsi povestiri despre București scrise de Lucian-Dragoș Bogdan, Petru Berteanu, Michael Haulică, Bogdan Hrib, Anamaria Ionescu, Teodora Matei, Bogdan Teodorescu, Daniel Timariu, Dănuț Ungureanu, Lucia Verona și alții.

O carte: Noir de București

Din „Argumentˮ: 18 povestiri foarte diverse, în stil și în dimensiuni.

N-am intenționat să introduc limitări, fiecare autor a avut deplină libertate.

Am încercat inițial să le așez în ordinea alfabetică a autorilor, apoi să le grupez pe cartiere, în final am găsit, așa cum veți citi, patru teme care să cuprindă întregul volum.

Personajele sînt foarte diferite, la fel ca și situațiile. De la umor la cruzime, de la povești cu aromă istorică la anchete clasice, toate poveștile din Noir de București alcătuiesc, sper eu, un univers reprezentativ pentru viața de zi cu zi din capitală. Priviți în jur, s-ar putea să recunoașteți vreun personaj.

(informații oferite de Bogdan Hrib)

 

Editura Vremea se prezintă cu doi autori români și cu romanele lor polițiste: Tessa Nadir – Vremea Justitiarului (lansare duminică, ora 13.30) și Andi Ștefănescu – Dincolo de farmecul nopții (lansare duminică, ora 15.30).

O carte: Dincolo de farmecul nopții, de Andi Ștefănescu

Actor, realizator de emisiuni radio, Andi Ștefănescu și-a valorificat experiența căpătată în lumea teatrului și a filmului construind ca un scenariu de film romanul său cu tentă polițistă, situat în Bucureștii zilelor noastre. Personaje pitorești își întretaie destinele, urmînd o intrigă pe cît de surprinzătoare, pe atît de caracteristică lumii nocturne a marelui oraș, o lume în care cine greșește plătește cu viața. Simpaticele păsări de noapte Lili și Anne-Marie sau bandiții de ranguri diverse Lică, „actor de cinema” cu cercel de diamant, Vali și Dan, tovarăși de aventură în căutare de cîștig și de femei, Oku, practicantul ticălos și romantic de sporturi marțiale și acoliții lor sînt literalmente rupți din realitate. Toți urmăresc jalnicele idealuri care-i mînă pe așa-zișii duri ce colcăie pe străzile Capitalei, luptă fără scrupule pentru bani, se aliază, se înșală și se omoară între ei, într-o rondă infernală a sufletelor moarte. Și toți deversează jargonul pestriț și agramat al fanților de Dorobanți și din Centrul Vechi, amestec modern de vorbe groase, engleză la mîna a doua și „fițe”. Un peisaj uman de neuitat, descris nemilos, într-un stil abrupt și percutant, ce ne duce cu gîndul la unele dintre cele mai bune filme americane de acest gen. În același timp o povestire solidă, bine fundamentată, în care fiecare amănunt își are rolul și rostul, în drumul către neașteptatul deznodămînt.

(informații oferite de Silvia Colfescu)

 

Săptămîna viitoare va fi rîndul noutăților science-fiction și fantasy, care, conform tradiției, se vor lansa sîmbătă.

 

Adaugă comentariu

object(WP_Term)#13241 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }