Nu doar taxa radio-tv e problema!
Editorial din Observator Cultural Nr. 846
- 26-10-2016
- Nr. 846
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Editorial
- 2 Comentarii
Foşti preşedinţi ai Societăţii Române de Televiziune şi ai Societăţii Române de Radiodifuziune au semnat o scrisoare deschisă, arătîndu-şi împotrivirea faţă de proiectul de lege, promovat de PSD, prin care era eliminată taxa radio-tv. În scrisoare se spune, pe un ton catastrofic: „desfiinţarea taxei radio-tv şi finanţarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune de la bugetul statului reprezintă un atentat la însăşi democraţia românească. Cum poate să existe independenţă editorială atunci cînd guvernul finanţează aceste două instituţii? Europa cunoaşte cîteva exemple de intervenţie brutală a guvernelor în activitatea serviciilor publice de radio şi televiziune. Aceste exemple reprezintă o abdicare de la principiile Uniunii Europene şi ale democraţiei în general“. Ajungem în continuare la o întrebare fundamentală,ce vine după o lungă introducere: „Abonamentul radio-tv este dovada contractuală că acţionarii Televiziunii şi ai Radioului publice sînt cetăţenii, garanţii valorilor care ne reprezintă ca naţiune. Vă invităm să susţinem împreună diversitatea de opinie, să respectăm diversitatea etnică şi religioasă, să respectăm şi să cultivăm educaţia, ştiinţa şi cultura, să susţinem cercetările ştiinţifice avansate, aflate la limita cunoaşterii umane, pentru poziţionarea ţării noastre printre statele care au un viitor,să dăm o şansă de reuşită tinerilor ţării noastre, să asigurăm liberul acces la informare, să susţinem mediul antreprenorial care reprezintă motorul existenţei […]
… „…. Din păcate, emisiuni difuzate recent de Radio România Cultural au început să dispară de pe site, nu se mai pot asculta emisiuni mai vechi, nici chiar amintita „Revistă literară radio“ nu are ediţii arhivate, nici „Texte şi pretexte“ sau „O carte pe zi“; ca exemplu contrar, pe siteul românesc de la Radio Europa Liberă există o arhivă istorică, cu emisuni realizate de Noel Bernard, Vlad Georgescu, Neculai Constantin Munteanu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Gelu Ionescu, Mircea Iorgulescu; Radio România Cultural n-are nici o arhiva istorică, nici un „scriitor la microfon“, nu poţi auzi nici emisiuni mai recente, care ţi-au scăpat la difuzare…. „ …..
Este problema centrală şi greu de înţeles. Tehnica digitală şi capacităţi de terabiţi pe un PC simplu 2016 oferă posibilitatea ca prin tehnici simple si ieftine de „digitalizare” să se organizeze o arhivă amplă, bine structurată şi accesibilă, inclusiv online ( ca pay TV?). Este inadmisibil 2016 ca patrimoniul public românesc, patrimoniul cultural, patrimoniul literar, patrimoniul muzical să fie inaccesibil cetăţenilor români dornici de cultură, informatii, documentaţii.
… „ … desfiinţarea taxei radio-tv şi finanţarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune de la bugetul statului reprezintă un atentat la însăşi democraţia românească. Cum poate să existe independenţă editorială atunci cînd guvernul finanţează aceste două instituţii?… „……
Este greu de răspuns. In anii 1970 „stînga” politică în Bundesrepublik D. s-a opus virulent în problema de acordare de licenţe pentru radio-TV privat. Azi se poate constata că nu prea există emisiuni „culturale” la radio -TV privat sau pay TV (sport, fotbal, filme…). în RFG.
Exceptie sunt emisiuni la radio privat: KLASIKRADIO cu muzică clasică sau prin internet JAZZRADIO BERLIN. Deci e posibil. Dar mult mai bine şi mai consecvent ar fi ca staţiile de radio publice românesti să ofere cea ce în textul de fată e cerut pe drept şi e destul de modest formulat. Se poate mult mai mult.
România europeană 2018 şi TM2021 sunt ocazii minunate pentru a prezenta patrimoniul românesc la radio-TV. Si pentru diaspora în internet… digital. De ce nu?
.. „ … Revenind mai spre prezent, cum a reacţionat TVR în cazul catastrofei de la Colectiv, din toamna trecută? Din cîte ştim, n-a fost nici o ediţie specială, nici o întrerupere a programului… „…
Radioul-TV public are obligaţii faţă de cetăţeni. Banii vin oricum de la contributori.
E greu ca „politica” să nu intervină (şi în alte ţări europene există cote de posturi „politice” în administraţia publică radio-TV).
Un BBC românesc 2016 – 2018 – 2021… da!
„Foşti preşedinţi ai Societăţii Române de Televiziune şi ai Societăţii Române de Radiodifuziune au semnat o scrisoare deschisă, arătîndu-şi împotrivirea faţă de proiectul de lege, promovat de PSD, prin care era eliminată taxa radio-tv.”
Fals, total fals!
Legea a fost votata in unanimitate si de PNL_PDL… Cu ce sunt mai merituosi acestia din urma?
Siapoi care-i priblema televiziunii daca primeste fondurile necesare de la bugetul statului? Televiziunea publica si radioul au functionat zeci de ani fara aceasta taxa. Introducerea unei asemenea taxe a fost o greseala.