Nu în genunchi!

Editorial din Observator Cultural Nr. 836

  • Recomandă articolul

Oc_836_ALL_Page_01Agenţia Mediafax, Cluj-Napoca, 14 august: „Peste 30.000 de pelerini sînt prezenţi, duminică, 14 august la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, pentru a se ruga la Icoana Făcătoare de Minuni a Fecioarei Maria şi a participa la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, unii înconjurînd în coate şi genunchi bisericuţa de lemn din curtea mănăstirii“.

Ştirile Pro TV, 14 august: „Duminică, după ce au asistat la slujbă, pelerinii s-au închinat la Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, veche de 3 secole, pe care o consideră făcătoare de minuni. Oamenii au înfruntat caldura înăbuşitoare prin cîntări şi rugăciune. Chiar dacă afară sînt peste 30 de grade, acest lucru nu i-a impiedicat pe credincioşi să formeze o coadă de cîteva sute de metri pentru a ajunge la icoana făcătoare de minuni. Căldura a fost însă greu de suportat pentru cei mai în vîrstă. Un bunic de 79 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce i s-a făcut rău. Momente emoţionante au fost şi noaptea. În ciuda frigului de afară, credincioşii s-au unit în rugăciune. Unii au înconjurat biserica tîrîş, în genunchi şi pe coate, pentru iertarea păcatelor“.

Dragoş Pătraru, „Starea naţiei“, Digi 24, 16 august: „Se mişcă ceva în tine cînd vezi oameni care înconjoară o biserică în genunchi şi pe coate. În primul rînd, ţi-e milă, prin ce trec oamenii ăştia de fac aşa ceva? În al doilea rînd, îţi e jenă, nu vrei să vezi aşa ceva. Mi se pune un nod în gît. Credinţa nu trebuie să aibă de-a face cu tîrîtul în patru labe, Dacă asta înseamnă credinţă eu spun pas. Dacă asta ar fi credinţă, i-am vedea şi preoţi făcînd aşa, ce şi-ar mai juli burţile. Sîntem înapoiaţi şi săraci. Dacă oamenii ar crede şi ar vedea că problemele lor sînt rezolvate de instituţii, poate nu s-ar mai freca de pămînt aşa. E vorba de nevoi, de multe probleme, o boală, o pensie, o butelie. Dacă nu ai aceste nevoi, credinţa arată cu totul altfel. De ce cred ei că dacă merg în patru labe le creşte Iohannis pensiile? De ce sînt dispuşi să îşi dea votul pentru un pui congelat? Cu un om sărac şi necultivat pot să faci cam ce vrei. Pe el îl mulgi şi de ultimul ban pentru construirea unei biserici, pe el îl pui să voteze cum vrei pe mai nimic. De-aia ţara ne vrea proşti, de-aia instituţiile ne umilesc în fiecare zi. Şi cea mai mare greşeală este să ne credem superiori, să o ţinem cu glumele, iar alegeri să le spunem acestor oameni că sînt proşti pentru că votează altfel decît vrem noi. Vrem nu vrem, oamenii ăştia sînt imaginea României“.

 

Nu, nu în genunchi! Nu aşa! Nu asta înseamnă credinţă! Dumnezeu nu are nevoie de noi în genunchi. Nu aşa ne spalăm de păcate, ne înălţăm, ne curăţim. Şi nici un ierarh ortodox nu spune că este sub demnitatea umană să înconjori o biserică în genunchi şi coate. Iisus Hristos nu ne-a învăţat nicăieri să umblăm în patru labe. Şi nici el n-a umblat aşa. Multumesc domnului Şerban Foarţă care mi-a amintit că Dumnezeu ne-a dorit bipezi, nu tîrîndu-ne. Dumnezeu ne vrea drepţi, în poziţie verticală, şi drepţi, adică făcînd bine, căutînd să nu hulim. Mămăiţele în colţuni înconjurînd biserica n-au nimic miraculos, sfîşietor, divin. E doar un efort macabru. Nimic înălţător. Doar un chin uscat, de parcă ar năvăli peste noi pietre, deşert, vîntoasă. Greu să căutăm să ne înălţăm tîrîndu-ne. Greu, fără folos. Şi fără rost. Noi nu sîntem sluji, ci oameni care văd bucata de cer ridicîndu-se în vîrful picioarelor, nu plecîndu-ne şi uitînd de unde vine lumina, cu capul încovoiat, pentru a nu mai auzi vuietul lumii.

Comentarii utilizatori

Adaugă comentariu

object(WP_Term)#13241 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }