O dezbatere cu dezacorduri… gramaticale

  • Recomandă articolul

După ce 90.000 de oameni au ieșit duminică în stradă pentru a sancționa proiectele Guvernului de a impune prin Ordonanță de Urgență modificarea și completarea Codului Penal și ale Codului de Procedură Penală (schimbări care ar avea drept consecință dezincriminarea abuzului în serviciu dacă acesta nu trece de plafonul de 200.000 de lei) și pentru a protesta împotriva Ordonanței de Urgență privind grațierea, a doua zi, luni, 30 ianuarie, dezbaterea publică privind aceste proiecte legislative a fost închisă cameramanilor. Deși se știa exact dinainte cîți oameni erau înscriși la această dezbatere publică, o dezbatere asupra unui proiect cu consecinţe atît de grave a fost organizată de Ministerul Justiției într-o cameră neîncăpătoare. Singura modalitate în care publicul larg a putut  urmări această dezbatere a fost prin transmisiunile realizate cu telefonul mobil pe Facebook de cei prezenți la dezbatere. Ca să punem situaţia într-un context mai larg, dezbaterea publică privind Legea Cinematografiei a fost organizată pe vremea fostului Guvern, la Biblioteca naţională, într-o sală încăpătoare. Deşi era un proiect care viza numai o anumită categorie profesională şi nu se putea spune că era chiar de interes național, discuţiile au fost transmise live pe canalul de YouTube al Guvernului.

Centrarea pe anumite infracțiuni

În ceea ce privește grațierea, Executivul actual nu a prezentat o statistică numerică și pe fapte comise în privința celor care vor fi grațiați. Apoi, după ce inițial a negat acest lucru, Ministerul Justiției a constatat că, în virtutea ordonanței pe care era gata să o emită, ar fi ieșit și criminali sau violatori condamnați (în baza articolului 2 din OUG) și a revenit apoi cu precizarea că aceste infracțiuni grave și recidiviștii nu vor beneficia de grațiere. Apoi, nu e clar de ce este grațiat abuzul în serviciu, care pare ținta predilectă a inițiatorilor proiectului. El este prins și în cadrul proiectului ce privește grațierea, precum și în modificările aduse Codului Penal. Guvernul a invocat argumentul că trebuie să facă aceste modificări în regim de urgență avînd în vedere deciziile Curții Constituționale (CCR). Dar Executivul a depășit cu mult ceea ce pretindea CCR. Guvernul a inserat schimbări care includ limite de prejudiciu, plîngeri prealabile (deși nu a existat nici un caz de abuz în serviciu pedepsit pe baza unei plîngeri prealabile) și denunțul, deși nu a existat nici o decizie a Curții referitoare la aceste aspecte. Tot ceea ce argumentează Guvernul în expunerea de motive privind modificările aduse Codului Penal nu este valabil în ceea ce privește deciziile CCR. Conflictul de interese este dezincriminat și el, ceea ce a argumentat și Procurorul General (întîmplător fiind specializat în conflictul de interese). Există în cazul acestei infracțiuni o dublă condiționare: și funcționarul  trebuie să fie în relații personale cu cel care face un contract, și folosul acelui contract trebuie să fie necuvenit. În aceste condiții, este blocată orice probațiune în cazul conflictului de interes, fiind „distrusă“ infracțiunea.

Această centrare pe anumite infracțiuni, care se intenționează să fie dezincriminate, arată că modificările propuse nu sînt de interes public și nu necesită un regim de urgență,  ele fiind cu dedicație clară.

„Carevasăzică că nu le are“

O ultimă remarcă este legată de modul în care ministrul Iordache se exprimă în limba română. La conferința de presă care a avut loc după dezbatere, transmisă de Digi 24, acesta a făcut în mod repetat mai multe dezacorduri, fiind destul de clar că nu ştie cînd folosim „care“ şi „pe care“ (click AICI pentru exemple). E suficient să asculți limba română vorbită de acest politician (un fel de Trahanache al epocii actuale) ca să îți dai seama de atitudinea sa asupra normativității și legiferării unor aspecte (fie ele chiar și gramaticale). Unele reguli (legi) sînt pentru domnia sa facultative sau se aplică preferențial. Pentru că face parte dintr-un partid care a folosit ca strategie electorală sintagme naționaliste și patriotice poate ar putea să respecte și regulile gramaticale ale limbii române.

Dar cu legile și regulile gramaticale e greu. Mai ales pentru unii politicieni, în limbajul cărora cacofonia şi dezacordul fac o carieră strălucită. Vorba lui Trahanache: „Carevasăzică că nu le are“.

Comentarii utilizatori

Adaugă comentariu

object(WP_Term)#13241 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }