Oglinzi ale realului şi literaturi în oglindă
O nouă serie de dezbateri iniţiată de IICCMER
- 19-02-2014
- Nr. 711
-
Cezar GHEORGHE
- Focus
- 1 Comentarii
Începînd cu luna februarie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează o serie de dezbateri dedicate literaturii, sub titlul Oglinzi ale realului şi literaturi în oglindă. Reprezentări ale comunismului în literatura română. Seria de întîlniri cu scriitori români îşi propune discutarea „rolului literaturii în spaţiul intelectual românesc […] în vederea unei mai bune înţelegeri a modului în care literatura a evoluat în ultimele decenii şi a practicilor literare din perioada comunistă faţă de cele din postcomunism“. Discuţiile, care vor avea o frecvenţă lunară, îşi propun aducerea în faţa publicului a unor scriitori din diferite generaţii, istorici, traducători, critici literari şi promotori ai fenomenului literar actual şi explorarea specificului „fiecăreia dintre cele două literaturi: cea apărută în perioada comunistă, în regim autoritar, şi cea apărută după 1989, în democraţie“. Conceptul dezbaterilor îi aparţine Cameliei Runceanu (IICCMER). Carmen Muşat va modera dialogurile publice cu scriitorii români care tratează în cărţile lor tema vieţii în comunism. La prima întîlnire (care a avut loc pe data de 14 februarie la Librăria Bastilia) a participat şi preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru. Dialogul i-a avut ca protagonişti pe scriitorii Ana Blandiana şi Romulus Rusan. Spre deosebire de alte […]
Încă puțin și tinerii nu vor mai stii nimic despre comunism. Cine mai poate pomeni astăzi despre atrocitățile acestui regim sunt foștii deținuți politici (câți or mai fi ÎN VIAȚĂ) și urmașii lor. MEMORIALUL de la SIGHET, opera lui Ana Blandiana și Romulus Rusan AMINTESC bine documentat și într-o viziune specială CE A FOST !
Degeaba acest articol a fost precedat de altele în care apărea figura controversată a doamnei GERMINA NAGÂȚ, astăzi -26 februarie i se va decerna PREMIUL GDS pe anul 2013. Cu această ocazie va avea loc dezbaterea cu tema ”DECONSPIRAREA SECURITĂȚII (DOMENIUL ”ARTĂ-CULTURĂ”).
DIN NOU UN SPECTACOL LA FEL CA CEL DE ACUM CÂȚIVA ANI ÎN URMĂ CÂND SE CEREA ”PROCES COMUNISMULUI !”.
”Unde ești tu Țepeș Doamne /ca punând mâna pe ei/Să-i împarți în două cete /In nebuni și în mișei ?”