Opoziţia dintre „noi“ şi „ei“ într-o Europă hibridă
- 25-03-2011
- Nr. 568
-
Lavinia BÂRLOGEANU
- OPINII
- 5 Comentarii
Spaţiul unei rumori pe care tout le monde la connaît sans la connaître se redeschide în cotidianul românesc prin declaraţia domnului Kelemen Hunor (preluată de Agerpres în data de 4 martie) referitoare la Legea minorităţilor, care, conform protocolului de guvernare, ar trebui să fie adoptată în primăvara anului 2011. În aceste condiţii, am impresia că articolele „Românii cu românii, ungurii cu ungurii“ de Iulia Popovici, „UDMR – bastion al păcii e!“ de Bedros Horasangian şi „Alteritatea lingvistică în umbra întrebărilor deschise“ de Erika-Maria Todor din Observator cultural (numerele 565, din 4 martie şi 566, din 10 martie) prefaţează, desigur, de pe poziţii şi din unghiuri diferite, o nouă situaţie conflictuală legată de afişarea frontierelor etnice în terenul transilvan. Pasiunile segregaţioniste cunosc, din cînd în cînd, creşteri exponenţiale şi generează crize pe care competenţele culturale ale Statului nostru, insuficiente, sînt incapabile să le evite sau să le gestioneze. Ca de obicei, preferăm să nu vorbim despre lucruri dureroase sau care ar putea răni orgolii. Evităm să „punem paie pe foc“, ignorînd faptul că, uneori, este bine să ardem pînă la capăt lucrurile care ne-au făcut să trăim rău şi, de ce nu?, să reînvăţăm să trăim. Eventual, împreună. Şi remarca mea […]
Cred totusi ca trebuia prezentat mai pe larg cazul Bolyai. Asta ar fi obiectia mea. Si rostul acestui lucru ar fi acela ca sa nu mai faca abuzuri pe viitor.
Domnul Dan Culcer a prezentat acest articol in revista Ardealul nostru. E o surpriza placuta pentru un ardelean sa constate ca si la Bucuresti se fac cercetari in problema Transilvaniei. Si mai obiective decat la noi. Fiind din Ardeal sunt Vatr -ist convins dar trebuie sa recunosc profesionalismul revistei dumneavoastra. Sper sa faceti insa mai multa ATITUDINE pe viitor in probleme controversate, cum este cea ridicata in articolul de fata. Doaman Barlogeanu este o cercetatoare obiectiva si a prins fenomenul.
Stimate domn, cu cateva saptamani in urma va exprimati rezervele in legatura cu contituirea Uniunii Democrat Liberale. Va impartasesc ingrijorarea. Acest articol deschide insa un context in care mi se pare fericita asocierea macar dintr-un punct de vedere: poate inceta santajul UDMR pe scena politica romaneasca.
@Peter Dan,
Perfect de acord cu dumneavoastra dialogul pe tema relatiilor romano maghiare este o necesitate. Nu sunt foarte optimist ca in Romania putem avea dialoguri oneste in probleme controversate. Nu am vazut inca asa ceva.
la liceul Bolyai s/a intimplat ceva foarte grav> un act de discriminare care a lasat urme grave asupra romanilor. Si s-a intamplat cu acordul si sub semnatura ministrului PSD (Andronescu) al invatamantului. De ce nu exista dezbatere public[ serioasa in legatura cu tensiunile etnice din Ardeal? De ce evita partidele politice sa discute subiectul? La ce sa se astepte in continuare romanii din Ardeal? Cand o sa va treziti voi, cei din Bucuresti? Cind va fi prea tirziu?
Un articol lucid şi bine argumentat. De unde scriu (New York) şi din perspective personală a cuiva care a crescut într-un mediu social în care se vorbea cu aceeaşi uşurinţă româneşte şi ungureşte sunt perfect de accord că intrarea în Uniunea Europeană nu a rezultat în adoptarea unei mentalităţi europene.
Benjamin Barber a definit două forţe antagoniste în societatea modernă : McWorld ( omogenizare, multinationalism ) şi Jihad (fragmentare, tribalism). Românii şi maghiarii din Transilvania au sisteme de referinţă (Universuri simbolice ) diferite, şi ca atare trăiesc în versiuni diferite ale istoriei şi ale adevărului, permiţând fiecăruia să-şi justifice acţiunile în propriul sistem de referinţă. Cu alte cuvinte, avem o aderenţă superficială la omogenizare şi una profundă la fragmentare şi tribalism. Câtă vreme această stare de fapt va rămâne neschimbată, conflctul descris de Dna Bârlogeanu va continua, pentru că demagogii vor adresa aspectele profunde şi oamenii de bine pe cele superficiale. Din aceste motive un dialog pe această temă este important şi binevenit.