Pagina şi poezia
Ionel CIUPUREANU - Mişcări de insectă
- 25-08-2011
- Nr. 589
-
Daniel CRISTEA-ENACHE
- Literatură
- 4 Comentarii
Una dintre cele mai consistente sesiuni poetice la Cenaclul de la Muzeu, pe vremea cînd eram comoderator, alături de Tudorel Urian, a fost cea cu Ionel Ciupureanu şi Alexandru Ioan, doi lirici excentrici veniţi din Craiova pentru a schimba prejudecăţile canonice ale Capitalei. Avînd în comun o notă de stranietate şi un cod de iniţiere în ceea ce se poate scrie pe hîrtie, dar care nu se poate explica raţional, cei doi se dovedeau destul de diferiţi temperamental. Unul predica poezia, într-o lectură torenţială, alunecînd de pe foaie în aerul sălii; celălalt era parcă speriat de ea, de propriile versuri, recitate poticnit şi şuierat. Acesta din urmă era Ionel Ciupureanu; şi în Mişcări de insectă, volumul publicat în bune condiţii grafice la o editură de nişă, regăsesc poezia densă şi stranie strecurată atunci printre şuierături. Obesii structurante în poezie aparent descentrată E vorba despre al şaselea volum al unui autor remarcabil, din păcate puţin cunoscut publicului mai larg şi chiar celui intitulat „specializat“. Franctiror singuratic, cum l-a numit Octavian Soviany, Ionel Ciupureanu nu s-a afiliat generaţionist şi, ca atare, nici n-a intrat pe listele de nume cu care „nouăzeciştii“ au răspuns repertoarului „optzecist“. Există totuşi influenţe detectabile în aceste Mişcări […]
Draga Nicolae,
Uite ca-ti raspund inca o data: cu ocazia asta, ii mai facem nitica reclama lui Ionel Ciupureanu (care e la antipodul auto-reclamei).
Cronologia o fi ea vetusta, dar fara ea nu poti sa asezi nimic intr-un cadru de istorie literara. Sunt de acord cu tine ca Ciupureanu si Acosmei au trasaturi comune, dar n-as fi asa de sigur ca nu s-au citit unul pe altul. Sa stii ca poetii astia buni citesc mai mult decit unii cronicari…
Au revoir.
Inteleg scrupulul tau, fireste.
Insa ma referam la acel efect de „ochean intors”, nu crezi?
Nu intotdeauna comparatia merge in sensul cronologiei vetuste.
Cel batut il duce pe cel nebatut, iti amintesti?
Si incercam sa spun ca poetul are o „cronologie” critica in spate. Nimeni nu citeaza minimal ce au spus unii despre cartile lui – acum 10 ani.
Hein?
Draga Nicolae,
stii ca nu-mi place sa fac comentarii in subsolul propriilor texte. Aici trebuie sa fie spatiul cititorilor! Dar uite ca mai fac cite o exceptie….
M-am gindit si eu la extraordinarul Acosmei, dar Acosmei e mai tinar totusi decit Ciupureanu si si-a publicat „Jucaria mortului” ulterior. Comparatia (sau filiatia) poate merge, dar in sens invers, hein?
Pe de alta parte, in pofida receptarii critice care „s-a facut la timp”, Ciupureanu e, practic, tot necunoscut. Dar poate ca situatia se va schimba. E de sperat.
Draga Daniel,
nu stiu cum e cu publicul larg in Romania (cand publici carti in tiraje de pana la 300 de exemplare, ce se mai poate spune?) si nici cu cel „specializat” (cine face parte din acela?), insa reiau ce am spus si in cronica mea din Cultura despre cartea lui Ciupureanu: poetul are premiul de debut al USR (1994), doua premii ale Asociatiei Scriitorilor din Craiova, iar criticii care au scris despre el pana in anul 2000, cel putin, sunt: Negrici, Manolescu, Alex. Stefanescu, Cistelecan, M. Mincu, Stefania Mincu, Dan Cristea, MV. Buciu, Ion Buzera, Soviany (de care pomenesti) si altii de care nu-mi amintesc acum. Asadar, receptarea critica s-a facut la timp, faptul ca nu e in ‘clasamentele” bucurestene e un fapt secundar. Asta arata ca poetul nu participa la turniruri poetice sau intalniri de gen, nu fiindca nu vrea, ci fiindca nu e invitat, din motive obscure. Cel mai simplu ar fi ca nu-si face autoreclama.
Insa profilul lui era desenat clar pana la descoperirea lui ca poet de Komartin si editura lui, iar poemele lui de pana in 1989 (poetul a citit in cenascluri craiovene, inclusiv la cenaclul lui Sorescu, a primit premiul Ramuri de la acesta)
il aratau deja structurat. Faptul ca tu descoperi afinitati cu Popescu sau Muresan tine de instrumentarul tau critic, taxonomic. Evident, preciezi ca meritele poetului nu sunt diminuate, dar il incadrezi ca si cum ar trebui sa „participe” si el la un grup.Nu ca poetul ar fi un autist. Mie mi se pare ca, fara sa stie, el este profund afin cu Acosmei, cu care nu l-a comparat nimeni pana acum, si, pana la un punct, cu un anume Padina, din Poemul de otel.
E de amanuntit.