Performanţa sportivă, fără misoginism

Articol din Nr. 822

  • Recomandă articolul

simona-halep-trofeu-madridPe la începuturile regimului Băsescu, un intelectual cu un anumit pedigri, bursier şi specialist în ceea ce altădată făcea deliciul triburilor maori în materie de subtilităţi culinare, între timp devenit lefegiu al „doctrinei“ băsiste, scria într-o revista literară despre ceea ce domnia sa considera a fi irelevanţa culturală românească de tip feminin. Ca să n-o lungesc, omul era de un misoginism explicit, lucru de mirare (totuşi) pentru cineva care-şi tocise coatele în mari biblioteci occidentale răgaz de un deceniu şi mai bine. Răspundeam la vremea respectivă acelui enigmatic derapaj. Între timp, aura de mister s-a risipit, la fel ca şi magia morbidă a epocii Băsescu. Totul este clar, la lumina zilei. Clinica psihodinamică de obedienţă analitică trimite, fără echivoc, la fişa clinică a personajului potrivit logicii alegerii de obiect. Mai pre rumâneşte, spune-mi pentru ce optezi ca să-ţi spun de ce suferi…

Supremaţie feminină

Evenimentele sportive majore ale săptămînii trecute, respectiv victoriile româneşti în turneul de la Madrid şi cîştigarea Ligii Cam­pionilor Europeni la handbal feminin de către CSM Bucureşti, mi-au actualizat, brusc şi masiv, argumentele pe care le-am folosit în textul antimisoginism de mai anţărţ. În articolul cu pricina mi-amintesc că am spus că, dacă acceptăm faptul că sportul este o dimensiune a cîmpului cultural (şi este!), atunci nu poate fi tăgăduită supremaţia femininului în materie agonală asupra rezultatelor înregistrate de sportivii băieţi, cel puţin în ţara noastră. Pe scurt, atletele noastre, aproape indiferent de domeniu, obţin constant performanţe mai bune decît băieţii. Altfel formulat, sportivele mioritice sînt mai „bărbate“ decît colegii de gen ai invocatului intelectual băsist.

După bucuria de a constata din nou cît de mult contribuie femeile la conturarea unei mai bune imagini a României peste hotare, nu m-am putut reţine în a structura mai bine o anumită comparaţie. Să luăm ca referinţă doar tenisul şi handbalul.

Halep şi Pavel

Dacă facem abstracţie de excepţia numită Ilie Năstase, un atlet atipic din toate punctele de vedere, lider ATP şi cîştigător a mai multor cupe de Grand Slam la simplu şi dublu ori al Turneului Campionilor la single, şi ne raportăm strict la ceea ce a urmat în deceniile de după 1980, performanţele fetelor sînt net superioare. Singurii tenismeni care intră în competiţie sînt Andrei Pavel la simplu şi Horia Tecău la dublu. În rest, deşert abosolut Nicht, nada, rien, niente, nothing. Dacă-l excludem pe Tecău, campion la Wimbledon alături de olandezul Rojer, anul trecut, după ce pierduse trei finale la rînd, dar campion şi la Melbourne, alături de americanca Bethanie Mattek-Sands, nici măcar talentatul Pavel nu poate invoca altceva decît un sfert de finală de simplu la Roland Garros, în 2002. Ce-i drept, Andrei a izbutit incredibilul, cîştigînd, în 2001, turneul Masters 1000 de la Toronto, cu victorie în finală în faţa unui fost lider ATP, fantastul australian Patrick Rafter. Da, dar iată, Simona Halep, atît de hulită de unii editorialişti de „dreapta“ ai unei gazete sportive specializate în dezinfectanţi şi intervenţii medicale de urgenţă, la doar 24 de ani are în palmares două titluri în turnee tip Premier Mandatory, la Indian Wells (2015) şi la Madrid (2016), plus finala madrilenă în 2014, finala de la Roland Garros, în 2015, şi finala Turneului Campioanelor în 2014. Oricît de mult am admira reverul cu o mînă al lui Pavel, moştenire de la Tache Caralulis şi Cucu Schmidt, e clar că tenismenul intră doar cu greu în competiţie cu eleva lui Cahill. Iar Pavel este cel mai de seamă produs al şcolii româneşti masculine de tenis…

Trecutul şi CSM-ul

Să aterizăm acum în ograda handbalului românesc de club, prin rezultatele obţinute de‑a lungul vremii la masculin şi feminin. La acest nivel, echilibrul poate fi invocat, cu toate că nuanţele sînt evidente – şi nu în favoarea băieţilor. Pentru istorie, să consemnăm că, în 1965, Dinamo Bucureşti cîştiga Cupa Campi­onilor Europeni, pierzînd finala din 1963. La rîndul ei, Steaua Bucureşti cîştiga trofeul în 1968 şi 1977, pierzînd finalele din 1971 şi 1989. În schimb, la fete, situaţia arată după cum urmează: Ştiinţa Bucureşti cîştiga Cupa Campionilor Europeni în 1961, performanţă reeditată de Rapid Bucureşti, în anul 1964. Mai disputau finale în această megaprestigioasă competiţie continentală Uni­versitatea Timişoara (1973), Ştiinţa Bacău (1986) şi Oltchim (2010). Să spunem însă că victoria de duminică, 8 mai 2016, din Sala Spor­turilor „László Papp“ din Budapesta, obţinută dramatic, după prelungiri şi aruncări de la şapte metri, de CSM Bucureşti în faţa echipei maghiare Győri Audi ETO KC, are o semnificaţie cu totul deosebită. Ce a reuşit CSM-ul, finanţat de Primăria lui Oprescu, are drept echivalenţă, să spunem, victoria în  Cupa Cam­pionilor Europeni la handbal din 2015, obţinută la băieţi de FC Barcelona în faţa lui MKB Veszprém, două super-echipe multinaţionale, sau triumful echipei catalane în Liga Cam­pionilor Europeni la fotbal, împotriva celor de la Juventus Torino, conglomerate de internaţionali valorînd împreună peste un miliard de euro!

Sigur, este frumos să depănăm poveşti din trecut şi să evocăm faptele de glorie ale înaintaşilor în materie de handbal. Doar că performanţa fetelor de la CSM, obţinută acum, într-o epocă globală a echipelor compuse din jucătoare de pe două continente şi în care doar banii vorbesc, nu are echivalent în istoria sportului profesionist de după 1989. Cel puţin nu în sporturile de echipă. Prin succesul ei, bizuit pe un joc coerent, rapid şi foarte tehnic, rod al unei concentrări mentale fără cusur şi al unei pregătiri fizice de excepţie, CSM Bucureşti a reuşit ceea ce nici măcar defuncta Oltchim nu izbutise. Fireşte, e dificil de spus că acesta este un succes românesc 100 %. Antrenorul, Kim Rasmussen, e danez. Lotul are doar şapte native, restul reprezintă o oglindă fidelă a globalizării: Pessoa, Grubisic, Gullden, Martin, Torstensson, Rodrigues, Jorgensen, Vetkova, Fisker. Sînt sportive din Brazilia, Suedia, Danemarca, Croaţia, Spania şi Rusia. Ca într-un banc extins, depăşind tradiţionala cotă trinitară.

Cînd desfiinţăm ceea ce este bun?

Dar care este morala? În primul rînd, fetele noastre (le includem şi pe internaţionalele de import) depăşeşc clar valoric, cel puţin în prezent, putinţa handbaliştilor. Nici la tenis lucrurile nu stau diferit – primul tenismen în clasamentul ATP este Marius Copil, locul 175. În schimb, în Top 100 WTA avem nu mai puţin de şase jucătoare, din care una, Halep, este numărul cinci. În al doilea rînd, acolo unde banii se investesc cu cap, rezultatele sînt la nivelul de sus al performanţei. Primăria Bucureştilor a făcut, dintr-o echipă care abia în 2009 se califica în prima ligă a ţării, campioana Europei în 2016. E semn că se poate, cu condiţia să nu intervină DNA-ul. Dar să nu anticipăm. În fond, exact cînd HCM Baia Mare a fost a doua echipă românească în sferturile de finală ale CCE, ediţia 2016, alături de CSM, primarul urbei a declarat că nu mai poate finanţa clubul, căci bugetul este cangrenat de controalele şi deficitele descoperite (sau fantasmate) de atleţii anticorupţie. Pe cînd şi la Bucureşti o asemenea abordare? Ce Dumnezeu, cît mai repede, acum, cît încă nu s-a încălzit şampania în cupa de argint…

Comentarii utilizatori

Adaugă comentariu

object(WP_Term)#13241 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }