Poeţi şi critici, la Alba Iulia
Colocviile Tinerilor Scriitori
- 17-04-2014
- Nr. 719
-
Daniel CRISTEA-ENACHE
- Actualitate
- 3 Comentarii
Pe data de 10 aprilie, la Alba Iulia, în Foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor, în organizarea şi sub egida Consiliului Judeţean Alba, Uniunii Scriitorilor din România (Filiala Alba-Hunedoara) şi Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga“, au avut loc Colocviile Tinerilor Scriitori.Astfel ar suna un comunicat oficial şi sec pe care, în bună tradiţie caragialiană, presa noastră l-ar putea prelua pe nemestecate, fără ca autorul reportajului însoţitor să fi fost neapărat la locul faptei. Fiindcă eu am fost, voi intra în subiect, nu înainte de a-mi pune întrebarea dacă mai există sindicate în România (dacă da, unde sînt ele?, unde se manifestă?) şi de a formula o obiecţie privind secvenţa de pe afişul manifestării: Noi destine ale literaturii contemporane. E prea emfatică. Cineva se poate, de asemenea, mira de prezenţa mea la o astfel de manifestare, a tinerilor scriitori; unu, că nu sînt scriitor, ci critic literar; și doi, sînt deja cinci ani de cînd protestez (fără succes) împotriva formulei tînărul critic literar. După 35 de ani, a te mai numi tînăr scriitor ori tînăr critic literar şi a beneficia în vreun fel de politicile culturale menite să susţină ultima generaţie e ceva la fel de stînjenitor ca gestul „cochet“ al […]
Foarte reusita si oportuna prezentare a acestui eveniment; mai ales ca este vorba despre critici NEPARTIZANI, care CHIAR CITESC volumele despre care scriu.
Tineri sau avind peste 35 de ani ,autorii au nevoie de actiunea criticii.
Felicitari, d-le Daniel Cristea-Enache!
Mie mi-a placut foarte mult cronica evenimentului ! Inclusiv stradania autorului de comunica concluziile intalnirii prin citarea conceptelor asa cum au fost ele evocate la fata locului, in interventii colocviale, destinse si prietenesti, in care, indiferent cum denumesti un anumit continut, importanta nu e denumirea pe care alegi s-o dai, ci consensul vorbitorilor, certitudinea lor ca aceasta denumire evoca acelasi lucru in mintea fiecaruia, trimite la acelasi fin delimitat sector din realitate.
\’\’expresionismul este încă necesar, şi ca ideologie, şi ca expresivitate\’\’ ????? :)))