Politică şi manuale şcolare
- 19-09-2014
- Nr. 740
-
Bedros HORASANGIAN
- Politic
- 2 Comentarii
Mare scandal mare cu ocazia deschiderii noului an şcolar. Peste trei milioane de cetăţeni români se pregătesc să studieze, să înveţe. Că vor, că nu vor. Aşa-i legea, bună, rea, e lege, învăţămînt obligatoriu, gratuit doar parţial. Că e de stat, că e particular, bagi mîna în buzunar adînc de tot. Dar care părinte nu vrea ca odrasla lui să înveţe? Să devină om? Fără carte, nu prea ai şanse să urci pe scara socială. Ai carte, ai parte. Teoretic. Altfel, nici Gigi Becali, nici Bercea Mondial sau Donald Trump nu s-au omorît cu şcoala. Viaţa le mai aranjează şi cum vrea ea, nu e doar după programele şcolare. Pe scurt, mare tevatură mare în aceste zile, clasa întîi nu are manuale de pus la dispoziţia noilor elevi. Scandal mare, mare scandal, opoziţia, brusc dedată la viziuni grandioase despre educaţie, cultură şi progres, vituperează, şi Guvernul, care, prin vocea autorizată a unui nefericit ministru al Educaţiei, se bîlbîie. Atunci cînd nu face gafe. Se întîmplă şi la case mai mari. Să amintim doar duios de episodul norvegian al unei distinse coniţe. Ei şi? Viața va merge înainte. Regretatul critic literar și specialistul nostru în Caragiale spunea despre gafeuri că […]
domnul autor ar fi avut copil în clasa 1 nu ar fi tratat în bășcălie subiectul. dacă domnul autor ar fi avut un minim de decență și nu putea să scrie un articol serios pe temă, putea să tacă. dacă domnul autor ar ști pe ce lume trăiește ar vedea și problemele reale. dar dacă ești fixat pe o singură temă și pe un singur personaj, rezultatul e ca cel de sus, rezultatul unei boli…
dincolo de asta, interesant cum o revistă importantă de cultură din țara asta tratează învățământul și distrugerea lui…
Vai, ”numai ministru să nu fii..” Saracul prim-ministru, îi plângem de milă pe aici prin ziare, ditamai prozatorii, cu mijloacele din dotare. Nu ne punem nici o clipa intrebarea daca această criza a manualelor nu are cumva legătura cu incompetenta sau cu coruptia. Mai ales cu coruptia. Nu, nicidecum, editorii sunt de vină (doi dintre ei, stim noi care), asa spune domnule Horasangian. La mai mare!