Preşedintele Băsescu a asigurat înfrîngerea ARD
- 12-12-2012
- Nr. 654
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Editorial
- 9 Comentarii
Nu ne îmbătăm cu apă rece. Şi votul de duminică (9 decembrie) a fost contra lui Traian Băsescu şi împotriva acestei alianţe-avorton, ARD. Preşedintele Băsescu a intervenit în campanie împotriva lui Victor Ponta. Calculele sale vizau ca USL să nu depăşească 50%, iar UDMR să ajungă la un scor care să-i permită alianţa cu ARD (a se vedea mesajul din duminica alegerilor, postat pe Facebook, prin care Traian Băsescu îndemna electoratul maghiar să iasă la vot). USL a obţinut, în pofida intervenţiilor lui Traian Băsescu, o victorie indubitabilă. Cum va gestiona USL această victorie se va vedea. Pînă una-alta, nu ştim ce se mai „coace“ la Cotroceni, dacă Victor Ponta va fi nominalizat premier (deşi o altă nominalizare va relansa criza politică). Ceea ce trebuie spus răspicat este că intervenţiile lui Traian Băsescu s-au contorizat în partea cealaltă. Au fost puncte în favoarea USL, nechibzuinţele lui Traian Băsescu au fost, din nou, taxate. Acum există un rezultat al alegerilor care trebuie respectat. Guvernarea USL va trebui urmărită cu atenţie şi scepticism şi sancţionată ori de cîte ori derapează. Însă rămîne şi această mare problemă, pe care n-avem dreptul să o eludăm: implicarea lui Traian Băsescu în campanie contra USL. Deşi […]
O corectura: Basescu a fost doar ultima picatura pentru PDL pe drumul esecului (nu principala cauza).
Romani nu prea inteleg cum functioneaza Statul, care e ordinea puterilor in stat si nici nu-si dau seama ca Parlamentul poate sa „ia de gat” presedintele si guvernul, cam oricand isi doreste (politicenii din toate partidele prefera starea asta de „confuzie si ignoranta” a votantilor. Dinainte de alegeri se sita ca PDL daca obtine peste 20% e un scor bun. (ARD, de acord cu dumneavoastra, doar o spoilala proasta peste mucegai).
Si totusi, USL a invins fiindca cei care au votat odata (mai de mult) cu PDL au stat acasa (unii au trecut si in tabara adversa pentru ai penaliza pe pedelisti, putini, de altfel, insa alegatori nu-si dau seama ca, de obicei, se autopenalizeaza [1990, 1992, 2000]).
Si inca un totusi: PDL e un partid pe moarte (de prin 2010). USL va fi o inapoiere democratica (parca vad ca vor insista in a inchide sau ingradi ANI-ul, DNA-ul, CNSAS-ul, mai nou si CNA-ul). Vor continua „moda” atribuirii esecurilor propirii pe spinarea PDL (adica, o repetite de scenariu ce am tot auzit-o de patru ani: „Tariceanu e de vina!”. Acum va urma: „Boc si Ungureanu sunt de vina!”, tot patru ani).
PS Nu vad pe nimeni sa traga atentia ca USL vor continua politiciile PDL incepute in 2008 (cel putin pe plan economic). Ca vor da 25% si vor lua 50% (scumpirea combustibililor, taxe, preturi, accize, etc.), fiindca imprumuturile (baza financiara a promisiunilor) vin cu multe clauze si obligatii de plata, de restituire a dobanzilor si creditelor, fata de BM si FMI (adica, ce au facut si PDL). Adica, vom intra in aceeasi hora pe care o jucam de 22 de ani. Partea trista: s-au cam stricat lucrurile in strainatate si nu mai prea avem unde emigra. Poate suntem la un sfarsit de ciclu istoric (dupa cum zicea un bun profesor).
poate c-al PPDD-ului?
Nea Marin
Am uitat ca Basescu a fost ales presedinte sa nu mai vedem acel ipocrit megaloman, vanzator de tara – Adrian Nastase , multe oua !! Am uitat. Acum am ales USL ca sa nu-l mai vedem pe Basescu – cel mai ordinar cetatean roman , care nu vinde doar tot ce se afla pe pamantul romanesc, dar acu vinde si Muntii Apuseni unor escroci de la bursa nord americana. Uitam si nu ne doare capul, asa spun doctorii, ca uitarea nu da dureri de cap si este o scuza ! Dar comentam ce ne trece printre cele doua urechi. SIGUR , nu ne-am procopsit cu Victor Ponta care dupa 9 Decembrie a si batut la usa UDMR-ului … desi inainte spunea ca nu se mai inhiteaza cu cei ce il spanzura pe Avram Iancu in 2011 !! Vorbele goale sunt caracteristice oamenilor fara personalitate !! SI acum poanta: De ce se fac alegeri in Romania ?! Raspuns: sa se afle partenerul de guvernare al UDMR-ului. SARBATORI FERICITE
@ xantipa
Dumneavoastra ce credeti: interventiile din campanie ale presedintelui Basescu au fost spre folosul democratiei, au slujit ARD-ului sau au fost ca o „piatra de moara” care a tras in jos ARD? Parerea mea este ca ARD a avut o proasta campanie, iar interventiile presedintelui Basescu au dus la prabusirea ARD sub 20%. E parerea mea, nu trebuie sa fiti de acord. Iar Forta Civica a fost lipsita de anvergura, impact si priza la electorat. Majoritatea intelectualilor „de dreapta” din Forta Civica n-au stiut sa comunice si sa se faca intelesi (iarasi, e parerea mea…, combateti, va rog).
„Delimitarea” de Traian Basescu s-ar impune. doar cu „povetele”, „sfaturile” si „indemnurile” de la Cotroceni nu se va putea face opozitie. Traian Basescu nu mai este „locomotiva” PDL/ ARD, ci este cel care a determinat votul masiv pentru USL.
Daca USL – cistigator al alegerilor – a anuntat ca Victor Ponta este varianta de premier, de ce ar fi alta nominalizare?
Ca tot sintem la partialitate/ impartialitate: aveti o explicatie in privinta scorului din alegeri: 60/58 (USL) la 16 (ARD)?
Logica articolului se prăbuşeşte sub două evidenţe:
– Traian Băsescu ESTE încă preşedintele României; e stupid până şi să propui „delimitarea” de el, darmite s-o mai şi pui în practică (mă întreb cum ar fi, concret, posibilă);
– nu văd de ce anume nominalizarea altui PM decât „marele” Viorel Ponta ar crea o criză politică. Aşa cum e USL-ul, există totuşi variante mult mai fericite. Şi mai realiste. Realist ar trebui să fie şi autorul articolului.
ma *bucur* ca te-i „prins”!
Numa’ fain, batrane, oricine-oi fi,
Nea Marin
Şi iată cum, „prin ne-participare, Veta mea” le-a dat un ditai veto…
Veto, aferim!
Asa e, dl Simonca, sa-l jupuim si sa-l facem drapel pe Basescu.Iar dvs. , ca si pana acum, niicun menajament nici pentru plagiatori, penali, becali si altii. fara mila, cum spuneam, ca si pana acum.
care s-accepte („basist” catigorisit de *ailaltzi*) ceea ce chiar scrietzi.
Ca, precum scritzi: boboru’ *nu e chiar prost*! Shi, el, chiar *sanctzioneaza* – fie & prin *ne-participare*, cum a facut-o Veta mea…
Ca *nime’*, da’ chiar *nime’* nu poa’ sa-shi permita, intr-o democratzie (cum ne-o chiar dorim) sa-shi „bage botu’ ” pan’ chiar campanie (preshedinte fiind). Chestiile astea, ma scuzatzi, si cam *plateshte*…
Oricum: Preshedintele (meu, ca l-am votat di *doua ori*) e un *cadavru* politic. El tre’ s-o intzeleaga.
Chiar asha cum tre’ s-o intzeleaga (acilea intram intr-o „vrie”) & Ponta cum ca *e* un cadavru politic.
Insistentza „in contra” a USL, se va dovedi *contra-productiva*, astfel ca, io *nu* sunt de parerea Dvs., autorule: ca *nu* potzi, prim ministru plagiator, a te cam „afisha” pantre *altzii* (poate ca *hotzi*, da’ *inca* ne-doveditz’…)
Cam pe-aici e chiar „bataia peshtelui”. Cum, cum o s-o „scoata la liman” Marinaru’? Habar nu am.
Dar, dac-ash fi „el, chioru’, adica” io *nu i-ashi da lui Ponta shefia Consiliului*…Desigur: asta mi-s *io*. Dar, vezibine, pi la noi, mai ‘totdeauna pupat Peatza…
Ca daca vrea sa *ramana* „barbat”, Marinelu’ *nu tre’ sa dea lui Ponta (un plagiator), postu’ de prim-ministru. Ca, ne *face tzara de rushine*!
Vom videa ce se-ntampla-n chiar *curand*.
Cele bune,
Nea Marin