Provocarea unui om singur
- 11-02-2010
- Nr. 512
-
Silviu LUPESCU
- Actualitate
- 10 Comentarii
Se împlinesc aproape zece ani de cînd, aflîndu-mă în camera sa de lucru de la Cluj – o cameră primitoare, plină de cărţi şi fişe printre care abia te puteai strecura –, Adrian Marino mi-a vorbit pentru întîia oară despre „jurnalul“ lui. A deschis uşa unui dulap de la bibliotecă şi a scos un dosar gros, îngălbenit şi legat cu sfoară. L-a privit o vreme tăcut, a făcut un gest de parcă ar fi vrut să-mi arate cît cîntăreşte, apoi mi-a spus: „Ai să-l publici numai după moartea mea. Vreau să-mi promiţi!“. Ne-am mai văzut de-atunci de multe ori, despre jurnal, însă, n-am discutat. Apoi, a venit şi clipa nedoritei despărţiri. Cel care-mi fusese atît de apropiat – ca un prieten – şi m-a ajutat cu sfaturile sale atît de mult pentru a „pune la cale“ editura – într-un oraş pe care l-a iubit atît de mult – plecase dintre noi. Un cărturar recunoscut în lumea întreagă, nu pe deplin la noi. Vicisitudinile istoriei, Aiudul, Bărăganul, le suportase parcă mai uşor. Dar denigrările şi nedreptatea de acasă, reaua-voinţă care-l înconjura, invidia, toate acestea îl răneau cumplit. N-a urmărit cariera, nu a dorit onoruri, a refuzat să fie vreodată „un […]
Majoritatea articolelor despre Marino se ocupa de atacurile lui la adresa unor personalitati intens mediatizate in prezent. Daca exista o « lectie » pe care ar trebui s-o invatam de la el, aceasta consta in faptul de a ne stabili standarde inalte de cercetare in domeniul stiintelor socio-umane, de a renunta la improvizatii si incropeli. Eseistica si publicistica, bazate pe opinii, actualitate sau reflectii pe teme economice, filozofice, istorice etc., au neindoielnic rolul lor in viata culturala a unei tari. Dar ele nu sint acelasi lucru cu cercetarea academica. Nu au acelasi public, aceleasi exigente si scopuri. Oricit de fermecatoare si fascinante ar fi unele carti de succes, ele nu pot lua locul unor studii serioase de filozofie, istorie etc. Or pe confuzia intre cele doua feluri de a scrie se bazeaza actualmente scara de valori stabilita / confirmata mediatic, ierarhie pe care Marino o contesta. Evident, e mai usor sa-l facem pe Marino de ocara decit sa punem in discutie criteriile pe baza carora ne alegem vedetele intelectuale si ne evaluam cercetatorii.
ujn om rar, păcat că impactul nu s-a produs mai devreme, l-am cunoscut puţin pe acest MARE DOMN
In fiecare saptamina (de 20 de ani), Stelian Tanase si Dinescu ne ironizeaza cu aluzia fina ca ei nu se uita la televizor. Pacat -caci daca s-ar uita, s-ar vedea tot pe ei, si poate asa s-ar ajunge odata si odata la mult prognozata schimbare.
Tanase si Dinescu ne fin ironizeaza saptaminal cum ca ei nu s-ar uita la televizor. Pacat, caci daca s-ar uita ar vedea ca ei sint de 20 de ani chiar televizorul, si astfel ne-ar ajunge poate in sfirsit si mult prognozatul inceput de schimbare.
P.S. Isi pot imagina acesti corifei ai impartialitatii, daca tatulici ar putea asigura cite o emisiune saptaminla pentru 5 ani macar -cu oameni gen Marino, sau Blandiana, sau Patapievici, sau …?
E limpede, iar a ridicat cineva capacul de pe cutia Pandorei a intelighentiei noastre.
Intr-un pahar de apa prea mic pentru atat de multi creatori cu opera atat de putina, va fi mereu loc pentru furtuni.
Nimanui nu-i plce ca, dupa 20 de ani de infatuare, un jurnal,uneori impartial, alteori subiectiv, sa-i reaminteasca pacatele, acoperite cu atita sarg. Respect, Maestre, Sa Va Fie Tarana Usoara! Ati avut o viata chinuita. Pacatul e al celor care v-au facut viata un iad, si care continua sa injure, pt a-i intimida pe cei carora le-au inchis gura cu pumnul. Pot sta linistiti, un om care a indurat DEMN un asemenea supliciu, nu o sa se coboare macar la a-i privi pe delationisti. Timisoara, 2010
Daca nu era Dinescu, cel pe care scuipati acum cu voluptate, mai ridicati si acum cartoane pe stadione.
In onoarea lui Nicu Ceausescu, de data asta.
Nimic nu-i mai penibil decat un jurnal de intelectual pasionat de cancanuri.
Marino si-a udat post mortem gradina, dar cu ce pret?
Un glas al suferintei se doreste a mangaia neantul. Nu va suparati pe Maestru. Respectati-i singuratatea. Si cea a realitatii traite, dar si pe aceea a singuratatii eterne. Lectura acestui Jurnal merita a fi lecturat si perceput ca o Lectie de Amar si Rezistenta.
Ma adresez Editurii POLIROM sa daruiasca fiecarei mari biblioteci din Tara cate un exemplar din acest JURNAL.
Lauda osardiei ingemanate: redactor-testamentar+editor!
@Cititorul. Desi apropitar de terenuri si poduri, Dinescu nu e boier, nici macar boier al mintii.
Mde, injura si el mortii, dar ce pretentii sa ai de la un „golanas” (apud. Marino)?
Cartea anului? Cea mai comentata carte? Cea mai injurata carte? Cel mai laudat/ nesuferit/ criticat editor?
Anul 2010 va fi polemic. Sa vedem cum se aprind „boierii mintii”, ca pe Dinescu l-am urmarit deja. Grobiana injuratura a primit Marino de la Dinescu.
Cartea intra in librarii, tot e zloata afara, avem cu ce ne umple timpul.