PSD, NATO și Traian Băsescu
- 24-04-2013
- Nr. 671
-
Bedros HORASANGIAN
- Editorial
- 5 Comentarii
Conferința-congres (sau ce-o fi fost, oricum nu are nici o relevanță) a PSD-ului a reconfirmat degringolada politică ce s-a instalat în România după tainica vizită nocturnă a liderilor USL în fieful prezidențial al lui Traian Băsescu. Tot ce a urmat, și s-a derulat cu o neașteptată repeziciune, este legat de acordul-bătutul palmei-hăhăiala pusă la cale în crucea nopții de liderii celor mai importante partide politice din România. Așa-zisa coabitare n-a folosit pînă la urmă la nimic, coabitarea nu folosește decît lui Traian Băsescu. PDL, scos în afara jocurilor, stă pe margine și privește noile combinații politice. Admirăm „strategia“ unui combinagiu de talia lui Viorel Hrebenciuc, care, spăşit, închină ode preşedintelui: „Lucrurile pe care le face pentru România în lume, le face bine şi le face cu sufletul“ (declaraţie la Realitatea TV, 18 aprilie). În această coabitare, nu sînt doar semnalele trase de liderii UE de la Bruxelles pentru o dorită stabilitate între forțele politice din România. În incubatoarele serviciilor secrete și cu concursul consilierilor prezidențiali – care nu sînt plătiți pentru așa ceva, dar așa procedează, spre exemplu, fără perdea, versatilul Cristian Diaconescu – s-a clocit și diversiunea cu posibila candidatură la funcția de Secretar General NATO a lui Traian […]
Discurs de o naivitate înduioşătoare. La o bodegă curăţică, din alte vremi, ar fi venit de la un Lake combativ peste măsura cinzecii din care-şi trage argumentele.
Cum adică, să aleagă NATO între un islamist şi-un comunist? Este Turcia o ţară islamistă fiindcă la putere e un partid islamist? Atunci, România e socialistă ori social-democrată? Dar nu, România e comunistă – orice vine de aici e comunist, nu poate fi acceptat la conducerea NATO. Atunci, şi d-l Horasangian e comunist.
Bodegasianism ar fi o afirmaţie furtunos ieşită din voioasă ignoranţă. De pildă, NATO are dublă comandă – ca avionul-şcoală, ca orice auto-şcoală: politică şi militară. Dar nici un secretar general european al NATO n-a avut vreodată pretenţia de a fi condus NATO. Mai mult, nici un general european comandant al unor forţe NATO nu avea pretenţia de a comanda după bunu-i plac acele forţe.
În anii ‘990, cînd România se zbătea să iasă din mlaştina în care-o aruncase Ilici, toate cancelariile europene abordate dădeau acelaşi sfat: Înţelegeţi-vă cu americanii.
La Madrid, în 1997 – parcă – intrarea Ro în NATO (alături de „primul val” din Est) a fost blocată fără cusur de Clinton, cu toate eforturile lui Chirac. În schimb, cînd SUA au simţit nevoia, NATO s-a extins de tot.
Aşa că, d-le Horasangian, nici secretarul general, nici vreun comandant de flanc geografic nu conduc NATO – Pactul e condus de la Washington. Conducerea colectivă a NATO e reeditare a vremii Regelui Arthur – cavalerii Mesei Rotunde sînt egali doar între ei, conducătorul e primus inter pares. Şi, în NATO, distanţa dintre primus şi pares e mult mai convingătoare decît aceea din jurul Mesei Rotunde.
Deci, e posibil ca secretarul general al NATO să provină din orice ţară membră. Este funcţie politică, nu militară, şi constă din a da prestanţă unei organizaţii transatlantice.După vorba lui Kissinger: Dacă suni Europa, cine răspunde la telefon?
Ei, dacă suni NATO, are cine răspunde.
Rămîne problema Băsescu – e posibil ca un aşa sinistru personaj să intre-n vederile Casei Albe pentru postul de secretar general al NATO?
Din cîte ştiu – „pe surse” dar de nădejde, insideri în jocul politic mare – discuţia se duce de vreun an, pe tema „Următorul secretar general al NATO ar trebui să vină din Est” – să fie comunist, cum ar spune d-l Horasangian. Poate că Vestului i-a venit cheful de a proba pe viu conducerea de tip comunist, nu-i mai ajung simulările, îşi doreşte „ceva mai tare”.
Deja, în acest punct odată înţeleşi, vedem că nu mai apare absurudă ideea că Băsescu ar putea fi alegerea – el s-a dovedit un proatlantist aproape fanatic, ceea ce-l califică pentru postul din fruntea NATO.
Se înşeală rău cine-şi imaginează că NATO – Vestul – îl vede pe Băsescu aşa cum îl văd românii, după 7 ani de mandat prezidenţial şi guvernare portocalie. Mai ales că omite esenţialul aspect al „centurii de siguranţă” – Acordul cu FMI-BM-BCE. Ar trebui să-i sugereze ceva – de nu, să-i spună de-a dreptul – faptul că FMI e din „troica” financiară finanţînd tratamentul Europei.
Desigur, altceva ar fi dacă NATO ar cere un referendum – ceva – românilor, pe tema „Vreţi să fie Băsescu secretar general?” Nu s-a făcut pînă acum dar entuziaşti ca d-l Horasangian ar putea milita tot aşa hotărît pentru.
Daca Dl Basescu va ajunge secretar general NATO, ne putem gandi la al treilea razboi mondial. Cu abilitatile sale de „jucator” si ca un mare generator de conflicte, este tot ce lipseste acestei organizatii sa treaca de la un rol pasiv la unul (prea) activ.
va felicit ca ati devenit critic-sceptic fata de tot ce misca in lumea politica romaneasca! grav este ca USL si-a pierdut prin padure „alternativa”,astazi guverneaza la fel ca ceilalti, din punct de vedere moral. USL nu ne mai convinge cu nimic, daca urmarim selectia oamenilor, modul de guvernare si stranie coabitare cu presedintele Basescu.
Cand la 20 de minute de Bucuresti, capitala Romaniei, in faimosul Snagov, al mai cu staif loc pentru „spuma” populatiei romanesti mai sunt zeci de gospodarii cu closetul in fundul gradinii, iar respectivii locuitori dupa o zi de munca la camp se spala doar „pi chicioare” sa „pi mani” si put de traznesc, iar acest fapt minor este valabil pentru majoritatea locuitorilor satelor romanesti si chiar si de la oras, a vorbi despre Basescu, Ponta si toata adunatura spumei de deasupra oalei cu bulionul in care colcaim toti , e un non sens. Din nefericire Basescu e al mai reprezentativ reprezentant al acestei majoritati si care are jeg si pe piele dar si pe creier. Vorbirea din varful buzelor de „telectualii” subtiri despre valorile noastre acoperite mai nou si de un steag de 7 hectare, nu e decat incercarea grotesca de a acoperi un cacat romanesc cu sclipici …chinezesc. Cam despre asta-i vorba domnule Horasangian.
Citez din d-na Saftoiu:” ar fi o prostie sa nu recunoastem in Traian Basescu un MARE politician”. Si doamna stie ca a fost consilier prezidential. Un lucru nu pot sa inteleg: de ce coabitarea foloseste numai lui Traian Basescu si nu tarii, cand nu stiu cati romani s-au pronuntat pt o coabitare buna intre cei doi?
Si fie vorba intre noi, politica romaneasca a fost stricata de multi altii incepand cu Felix si Antonescu. Asa ca d-le Bedros, ca de obicei nu prea ai dreptate.