Reverenţă către cititori
- 20-08-2010
- Nr. 538
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Editorial
- 17 Comentarii
Articolul nostru de săptămîna trecută, intitulat Cine seamănă vînt culege furtună, a suscitat numeroase intervenţii ale cititorilor, pe pagina de Internet a revistei noastre. Vladimir Tismăneanu a comentat acel articol pe blogul său. Comitetul Director al IICCMER a trimis luni, pe 16 august, un Comunicat, pe marginea articolului nostru; redacţia noastră l-a postat pe site, la cîteva minute după ce l-a primit. Ţine de regulile minime ale presei să dai dreptul la cuvînt unor persoane sau unor instituţii care doresc să facă precizări faptice într-o anumită chestiune. Şi acel Comunicat de la IICCMER a avut parte de comentarii. Pînă în acest moment, în care scriu, marţi, 17 august, revista noastră n-a respins nici un comentariu de la difuzare, pentru că n-a avut de ce. În general, am constatat foarte multe opinii juste şi bine cumpănite. Am publicat şi acele comentarii critice la adresa revistei. Nu poţi să publici doar comentariile favorabile, pentru că o revistă nu este o tribună de exaltaţi, în care să se cultive un deşănţat cult al personalităţii. Modul în care o revistă duce dialogul cu cititorii este, fără îndoială, o formă de democratizare a spaţiului public şi o expresie firească a confruntării de opinii. Părerea noastră […]
Nu stiu cat de pro-Tariceanu o fi dl.Marius Oprea,pe mine,cetatean oarecare,m-a impresionat incapatanarea cu care a continuat sa faca lumina la modul concret,prin dezhumarea din gropi comune prin sate uitate de lume.
De ce mi se pare la fel de importanta aceasta preocupare a domniei sale,ca si studiile stimabilului domn Tismaneanu?
Pentru ca dezgroparea osemintelor aduce cu sine amintiri,scoaterea la iveala a unor nume de tortionari si asasini,si,nu in ultimul rand,o anume liniste in sufletele celor din familiile victimelor,astfel pot duce o lumanare la un mormant cu nume si prenume pe cruce.
Poate gresesc,dar cred ca asemenea dezhumari si numirea si pedepsirea, cand se mai poate, a asasinilor,pot avea efecte mult mai durabile asupra mintii tanarului de azi,tentat poate de vreo ideologie comunizanta.
La cartile semnate de dl.Tismaneanu ajungi mai greu,costa mult,nu toti apeleaza la biblioteca publica.
Pe de alta parte,inteleg ca domnii Iliesiu si Tismaneanu se pot simti flatati ptr.ca l-au convins pe dl.B.sa condamne comunismul:tare ma tem ca au fost si sunt dansii cei folositi,asa ca acum le cam ramane sa incerce a stoarce si dansii un profit.
De ce cred eu ca au fost folositi?Ptr.ca nu cred DELOC in anticomunismul d-lui B.
Acesta din urma a folosit din plin prestigiul unor intelectuali ,le-a stimulat omeneasca dorinta de,sa zicem,acumulare,astfel a ajuns gazduit de o respectabila revista ca un guru al Romaniei,vai de ea!
Revin la conditia mea de om obisnuit:poate este vremea ca intelectualii care il mai gireaza(ca si cei care l-au girat)pe acest domn B.sa priveasca atent la Romania anului 2010,si in interior,si in exterior,sa se intrebe daca primul cetatean al tarii si-a facut datoria cu adevarat…Asta daca dansii nu considera cumva ca alt rol pe lume decat sa scrie carti si studii pretentioase,pentru cercuri si reviste pretentioase,alt rol deci nu au.
si am admirat capacitatea lui de a gasi suficiente resurse interioare pentru a se impotrivi presedintelui… Iar acum, cand termenul de comparatie este Boc… il admir de-a dreptul! Admiratia nu e un pacat… dar conteaza pe cine admiri… Cat despre cuvantul „fanatic”, habar n-am de unde aveti dvs. informatii despre „fanatismul” admiratiei lui Marius Oprea pentru Tariceanu sau… Patriciu… Oricum, sunteti amabil sa ni le impartasiti si noua?!
@Marian – Luni, 23 August 2010, 18:51
Acum cateva saptamani am vazut un reportaj si am citit cateva articole despre „identificarea unui francez si a unei mexicance disparuti de 34 de ani sub dictatura argentiniana”. Mai jos, link-ul unuia dintre articole, din L’Express.
http://www.lexpress.fr/actualite/monde/amerique/un-francais-et-une-mexicaine-disparus-sous-la-dictature-argentine-identifies_909181.html
Pana astazi nu au fost identificati decat 400 din cei peste 30 de mii de disparuti in acea perioada.
Ceea ce m-a impresionat a fost emotia parintilor celor disparuti, faptul ca si dupa 34 de ani durerea era inca intensa; in acelasi timp erau fericiti ( cat puteau fi in acea situatie) de a putea face, in sfarsit, doliul celor dragi.
Nimeni nu contesta ca numirea lui Oprea la directia IICCMER-ului a avut si o tenta politica, nici el nu-i perfect ( cine este?) dar munca lui a fost exact ce se astepta, munca de teren, cateodata incununata de succes, alteori nu, si nu bla-bla-bla-uri academice pentru impodobirea CV-ului unuia si altuia. Nu neg importanta laturii academice a acestui fenomen, sa-i spunem, dar vazand emotia acelor oameni in fata catorva oseminte,dupa 34 de ani, am realizat mai bine ca oricand care ar trebui sa fie principalul rol al IICCMER-ului si ce este pe cale sa ajunga. acest Institut. De fapt, ce a ajuns.
@Marian
Hai,Mariane,arata-mi ca nu esti un postac de partid!!!
Vrei tu sa-mi spui ce inseamna”admirator fanatic”? Da un exemplu, un scurt exemplu… Hai,Mariane,fa lumina in capul meu, sunt nestiutoare,eu cred, poate ma insel, de asta am nevoie de explicatia ta,ca Marius Oprea este un istoric adevarat si ca a fost/ar fi fost un excelnt director la IICCMER. Marinus, draga, explica-mi simplu: ce inseamna „admirator fanatic”?Iti voi ramane vesnic recunoscatoare pentru explicatie.Daca iti este cald aduc si o bere la partid sau acolo de unde scrii, dar te rog, nu ma uita cu explicatia.
dar Marius Oprea cand ne explica de ce a fost un admirator fanatic al lui Tariceanu (si Patriciu)?
umblati cu cioara vospita pe la Obositor Cultural…
Multumiri dlui Simonca pentru ca pune la dispozitie un loc unde oamenii pot sa-si expuna opiniile nealiniate la „corectitudinea politica” a zilei.
@Ilinca & All
Idem la toti cei numiti (alesi pe atari criterii) in fruntea diverselor comitete si comitii.
Chiar asa, stie cineva in fruntea cator asemenea comitete si comitii romanesti si moldovenesti ori regionale a fost numit VT? E un adevarat pomelnic …
De cand cu replica, de un cinism greu de digerat dar si de uitat, data de domnia sa intr-un interviu din EvZ privind demiterea lui Marius Oprea — „Avem planuri mari. Ce ati vrea acum sa se impiedice tot aliotmanul de un ciot?!” si „Este opera vietii mele!” — avem astfel confirmarea chiar de la sursa a unor ambitii regionale (central-est europene) coordonate centralizat.
Oamenii numiti au de indeplinit o agendea care nici macar nu este una si a Romaniei sau, mai corect zis, si in interesul ei. Romania trebuie livrata intereselor partidei republicane neo-conservatoare/neo-liberale americane in aceasta arie europeana. Nu mai este demult nici un secret cum astfel de agende sunt promovate prin intermediul diverselor organizatii. Si nu au de a face cu Soros de aceasta data! Iar de cind cu globalizarea, activitatea s-a intensificat.
Acum „luptam” la nivel global sa darimam ultimele ramasite ale social-democratiei ori liberalismului de stanga, sa-l transformam intr-o sperietoare, un om de paie, si sa-l executam in piata publica sub acuzatia de „bolsevism” si protocronism. Evident, impreuna cu ultimele pilpiiri ale idealurilor luministe.
Nimic nu-i sperie mai mult pe oamenii astia decat libertatea indivizilor de a gandi critic, liberi de dogme, cu propriul cap, fiindca numai astfel, ca intr-o radiografie, agenda si bla-bla-ul lor se infatiseaza la fel de goale precum imparatul din basm!
@Averroes – Sambata, 21 August 2010, 03:11
Aberati mai putin si ganditi mai mult. Sunt convinsa ca de pe malul Dambovitei V. Tismaneanu este vazut ca un super cercetator, marele universitar in Statele Unite si alte bla-bla-bla-uri. Si este adevarat, daca il compari cu toate personalitatile mioritice cu publicatii la edituri romanesti si alte reviste si revistute autohtone. Ceea ce se uita este ca V. Tismaneanu nu este in Statele Unite decat un universitar printre altii si nu de universitari buni este lipsa acolo, nici americani, nici romani si nici alte natii. In nici un caz nu-i o vedeta acolo cum s-a sugerat in numeroasa randuri, in nici un caz nu are postul pe care il are aici, in nici un caz nu are acolo la dispozitie fondurile pe care le are aici, sa organizeze zeci de conferinte cu oameni alesi de el, in nici un caz nu-si petrece weekend-uri „de lucru” la malul oceanului transportat cu avionul, elicopterul sau racheta „de serviciu”.
Iar Mihail Neamtu nu-i decat un tinerel ce si-a obtinut doctoratul recent si care, sigur a fost pus in postul de la IICCMER ca un biet om de paie ce nu sufla in fata sefului absolut. Nu are nici o experienta ( normal, la abia 2 ani de la doctorat! ) si daca ar fi fost cu adevarat un tip excelptional dpdv profesional nu se multumea sa publice carti la edituri autohtone. Mai ales ca a fost in circuitul international ( cel putin asa reiese din CV-ul sau) deci ii era mult mai usor sa publice in strainatate decat unuia ce si-a facut toate studiile in tara. Sa fim seriosi: nu pui intr-un asemenea post de raspunsdere un tinerel fara experienta decat daca vrei sa-l manevrezi dupa bunul plac. Sunt convinsa ca nu sufla in fata lui V. T. si ca nu ia nici cea mai mica decizie fara aprobarea sefului. Ceea ce-l aranjeaza perfect pe acesta din urma. Asa ca istoria cu nivelul profesional nemaipomenit al lui M.Neamtu poate sa impresioneze fraierii sau cei in afara subiectului dar atat.
Concluzia o trageti singur.
,, Intotdeauna ceilalti sunt vinovati; noi sau eu niciodata. Scuze din abundenta, explicatii si motivatii in cascada pentru cei din propria tabara. Si un suvoi proportional de incriminari, acuze, insulte pentru cei din tabara cealalta…\” (Daniel Cristea-Enache in O.C., nr.538)
,,Nu poti sa publici doar comentarii favorabile, pentru ca o revista nu este o tribuna de exaltati, in care sa se cultive un desantat cult al personalitatii. Modul in care o revista duce dialogul cu cititorii este, fara indoiala, o forma de democratizare a spatiului public si o expresie fireasca a confruntarii de opinii\”. (O. Simonca in O.C. nr.538)
si…:
,,Toata problema este urmatoarea: cind dezbaterea este in toi, nu poate sa vina unul, pe post de arbitru, si sa spuna: \”. (O.Simonca in O.C. nr.537, pe forum)
,,…reverenta noastra catre toti cititorii revistei Observator cultural; ei sunt ratiunea noastra de a merge mai departe cu toate dificultatile economice, pentru a privi Romania (culturala), asa cum este ea, tot mai ravasita de iresponsabilitate si minciuna.\” (O. Simonca in O.C. nr.538)
No comment !
All people deserve wealthy life and mortgage loans or just commercial loan would make it much better. Just because people’s freedom depends on money state.
1. Comunismul a fost minciuna/manipulare.
2. Tismaneanu/Neamtu manipuleaza si mint.
3. Tismaneanu/Neamtu perpetueaza domnia minciunii, deci comunismul.
Dl Simonca e de toata isprava.
Bun. inteleg chestia cu implicatia politica a lui VT. insa aici discutati propozitie cu propozitie tezele lui politice.
Cat priveste activitatea de cercetare si creditul stiintific lui Tismaneanu, eu cred ca nimeni nu are ce comenta, cartile lui sunt solide, sunt in circuitul international si nimeni nu poate pune pe masa ceva echivalent, ma refer la jurnalisti sau la comentatorii din subsolul infect plin de invidie galbena si insulte pe care il tratati cu reverenta. La fel cu Mihai Neamtu, cand unul din cartitori o sa poata ajunge la nivelul lui mai vorbim, restul e flatus vocis.
Mult Stimate Domnule Simonca,
Va felicit pentru pozitia onesta si curajoasa pe care o aveti si sper ca revista „Observator cultural” nu se va lasa intimidata de procedeele staliniste de „demascare” pe care Vladimir Tismaneanu le-a invatat de la Lev Tismenetki. Revista dvs. este o prezenta absolut necesara in atmosfera tot mai sufocanta de corectitudine politica si de politie a gandirii pe care un grup de intelectuali oportunisti le practica fara rusine.
Mult succes!
„‘”asa cum indeamna Vladimir Tismaneanu, sa se faca vizite ritualice la sediul IICCMER si sa se vada cat de nemaipomeniti sunteti.”””
Uite ca asta mi-a scapat! Oricum, este suficient sa vizitezi pagina web a faimosului Institut ca sa realizezi ce „lume buna ” este pe acolo…..Se da si concurs, domnu’ Director? Si a fost anuntat? Si cine face parte din juriu? In afara de dvs, se subintelege! Si
cand este urmatorul? Concurs, evident.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
A fost bâlciul speculanţilor de castraveţi blazaţi, dle. Şimonca; din leşinul sofismelor dialecticoase, unde şi cât să se mai cadă la preţ.
Dle Simonca felicitari. Pozitia dvs si a revistei este absolut normala. Anormala este amestecul iicmer in problema intelectualilor pro putere din care face parte si dl tismaneanu. Contrar perioadei ante 89 ma asteptam ca macar dupa 20 de ani de la Revolutie o institutie sa nu mai fie EGALA cu un om. M-am inselat, si m-am inselat „cumplit” pt ca pana si intelectuali care au cunoscut si au trait democratie vestica se comporta in Romania precum fostele cadre ale partidului comunist.
Stimati domni si stimate doamne, membri ai Comitetului director al IICCMER!
Dumneavoastra reprezentati o institutie a statului roman. Numirea dumneavoastra in fruntea acestei institutii publice nu s-a facut pe criterii profesionale, ci pe cele politice. Aceasta afirmatie poate fi (si este din plin) documentata. In anul in care posturile in domeniul public (sanatate, invatamant, cercetare, administratie publica s.a.) au fost blocate, inclusiv promovarile pe scara ierarhica, dumneavoastra vi s-a permis sa reorganizati o institutie de cercetare in totalitate finantata de la bugetul de stat. Este o actiune ilegala. Traiti-va viata in continuare, dar asta nu inseamna ca opinia publica (si Curtea de Conturi care, bineinteles, nu va actiona niciodata) nu stie despre ce e vorba si nu realizeaza gravitatea acestei actiuni. Faptul ca Vladimir Tismaneanu, dupa cum afirma chiar domnia sa, nu este remunerat pentru functia pe care o indeplineste in cadrul Institutului, nu-l absolva de responsabilitatea financiara in statul roman. Domnia sa decide cum se cheltuie resursele financiare publice.
Dumneavoastra puteti sa considerati ca programul de cercetare elaborat de domniile voastre este cel mai bun din lume. Ar trebui totusi sa constientizati faptul ca acest program (care reuneste mai multe proiecte) este vulnerabil din punct de vedere stiintific. Ca orice proiect stiintific din lume. Numele „marelui ganditor politic”, „stralucitului politolog”, „remarcabilului …” Vladimir Tismaneanu (si numele oricarui intr-adevar mare ganditor) nu este si nu poate fi un scut impotriva criticilor conceptiei stiintifice pe care ati adoptat-o.
Opinia publica romaneasca percepe – pe buna dreptate – activitatea dumneavoastra ca fiind una politica, ideologica. Dumneavoastra sunteti alcatuitorii unei ideologii. Cercetatorii IICCMER care nu au legatura cu nucleul de conducere sunt niste victime, ei sunt privati de dreptul de a-si face meseria onest. Rezultatele oricarei cercetari stiintifice pot fi folosite in formarea unei ideologii, chiar fara acordul cercetatorului in cauza. Acesta este cazul lui Eric Voegelin care a fost apropriat de neoconservatorismul american, acesta din urma folosindu-se de faptul ca ganditorul a fost obligat din motive financiare (ca emigrant) sa activeze la Hoover Institute. Dar cred ca stiti mai bine ca oricine ca Voegelin a fost un adevarat ganditor, un adevarat cercetator si a considerat ca implicarea in politica, asumarea calitatii de ideolog al unui partid politic il discrediteaza pe un om de stiinta. Dumneavoastra nu ati avut rabdarea sa intrati pe usa din fata in cercetare, in Republica Literelor. Trebuie sa constientizati ca dumneavoastra nu sunteti membri ai acestei Republici (cititi-l pe Dahrendorf). Toata viata de acum incolo va trebui sa va justificati actiunile, asa cum in legatura cu Tismaneanu se ridica problema activitatii sale de propagandist al unui regim politic diabolic. Si Vladimir Tismaneanu a contribuit la perpetuarea acelui regim. Tot timpul un cercetator adevarat se va uita cu suspiciune la dumneavoastra, se va feri, pentru ca ati fost in stare sa ridicati bocancul si sa spargeti dinti.
Deci, dumneavoastra cu buna stiinta si cu tupeul caracteristic politicii v-ati facut directori atunci cand in sistemul academic european sau american trebuia sa intrati ca asistenti de cercetare.
Puteti sa radeti de tonul imperativ pe care l-am adoptat aici. Este imperativ, dar nu patetic. Trebuie sa acceptati sa fiti criticati. Este dreptul oricarui jurnalist, oricarui comentator sa critice o institutie a statului, informandu-se despre activitatea acesteia asa cum stie fiecare (chiar numai de pe google). Nu este nevoie, asa cum indeamna Vladimir Tismaneanu, sa se faca vizite ritualice la sediul IICCMER si sa se vada cat de nemaipomeniti sunteti.
Ministerul Sanatatii poate sa spuna pe siteul institutiei ca administreaza cel mai bun sistem de sanatate din lume. Cred ca va dati seama ce as vrea sa spun mai departe…
Păi, dacă acuzi un om degeaba de antisemitism, nu-i acelaşi lucru ca şi cum l-ai acuza, la fel de degeaba, de probăsescianism ?!
Nu că m-aş da în vânt după Volo… Din contră, cred că şi Băsescu, şi România, ar avea de suferit cu un consilier ca el. Dar nu e cazul.