România. Între Hayssam şi Silaghi
- 25-07-2013
- Nr. 683
-
Bedros HORASANGIAN
- Editorial
- 2 Comentarii
Degeaba sîntem în miez de vară şi lumea românească se dedă florarului, concediilor, relaxării, bericilor şi distracţiilor prelungite. Degeaba vin delegaţii mixte (FMI+Banca Mondială) să rezoneze cu iraţionalul şi absurdul (atunci cînd, mai aproape de glia strămoşească, fierbe în noi lenea, indiferenţa şi incompentenţa). Degeaba ne tot dau note proaste la absorbţia – ce frumos şi energic sună! – fondurilor europene şi ne muştruluiesc tot felul de comisii europene. Totul e zadarnic. Noi, adică România şi românii, o ţinem p-a noastră. Ne descurcăm. Şi nu de azi, de ieri. O să fie bine. Traian Băsescu a revenit la comportamentul cu care ne-a obişnuit. Diversiune după diversiune, am tot spus, două pe săptamînă. Acum iar sînt două subiecte, de tocat mărunt de media şi de cetăţenii aflaţi la odihnă. Unul ar fi cazul Omar Hayssam, altul cu numirea unui nou ministru la Transporturi. De cînd Relu Fenechiu a fost condamnat, PNL e prins cu mîna în uşă, preşedintelui revenindu-i cheful de a da de pămînt cu adversarii. Iar presa băsistă, disciplinată, atacă şi ea. Cînd Băsescu îl avea la inimioară pe Ponta, se mergea pe varianta coabitării, acum, că s-a dat iar liber la atacuri, USL şi premierul sînt din nou […]
deranjati pe toata lumea, mai ales pe basisti. Sunteti un comentator corect si cu o parte si cu cealalta. Traian Basescu lucreaza in folosul Partidului Miscarea Populara, ceea ce nu este constitutional si normal. Cu Relu Fenechiu si cu Ovidiu Silaghi, USL s-a fript rau, foarte buna observatia dvs. „Dar mai are competenţa vreo relevanţă, la noi, la numirea în funcţii publice? „.
bun, deci avem asa: un ministru penal demis, un ministru propus cu bube, un presedinte care critica toate lucrurile astea, un autor care e de acord ca cei doi ministri nu-s in regula, dar nu e de acord cu critica presedintelui, aceasta fiind „o altă grenadă fumigenă pe care o aruncă, hăhăind, prostimii”. in afara de convingerea personala, are autorul vreun argument rezonabil in sprijinul acestei afirmatii? nu de alta, dar ceea ce i se imputa, faptul ca el isi critica adversarii politici in folos politic personal e un lucru definitoriu al actiunii politice, si de aici rezulta macar speranta in performanta… pe de alta parte, daca reactia presedintelui nu-i in regula, ce trebuia sa faca? sa taca? sa laude competenta ministrului fenechiu si spectaculoasa imbanatatire a calitatii guvernului prin aducerea ministrului silaghi? sa preia vina de a avea un ministru in functie condamnat penal? sa-si dea demisia? ce gest ar fi trebuit sa faca presedintele ca sa fie autorul multumit?
in rest, fiindca „diversiunile lui basescu” sunt o marota amuzanta, o banala constatare: spre marea stupefactie a celor care vehiculeaza aceasta idee a vesnicilor diversiuni, oamenii, in marea majoritate, pot urmari mai multe idei in acelasi timp, si chiar si mai multe intr-un interval oarecare de timp. altfel spus, niciun politician nu reuseste sa acapareze toate gandurile, tuturor oamenilor, tot timpul. gandurile unor ziaristi, insa, fara indoiala, da…